Το ΚΚΕ Αρκαδίας για τα σκουπίδια της Τρίπολης

Το ΚΚΕ Αρκαδίας για τα σκουπίδια της Τρίπολης

Μάρτιος 01, 2015 - 10:34
0 σχόλια

Η κατάσταση με τα σκουπίδια στον Δήμο Τρίπολης είναι άθλια και επικίνδυνη. Ξεπέρασε κάθε όριο. Είναι η τρίτη φορά που αντιμετωπίζουμε τους σορούς των σκουπιδιών έξω από τις δουλειές μας και τα σπίτια μας, τα σχολεία και τις σχολές των παιδιών μας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δήθεν δεν μπορούν να βρουν χώρο για να κάνουν τη διαχείριση, όταν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους Δήμος – Περιφέρεια και Κυβερνήσεις (παλιοί και νέοι) τα τελευταία χρόνια έφεραν μεθοδευμένα τα σημερινά «αδιέξοδα». Όταν την πρώτη Ιουλίου του 2012 με απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και συμφωνία των Δημοτικών αρχών έκλεισαν όλοι οι ΧΑΔΑ!!!, χωρίς να δοθεί καμιά διέξοδος για τα σκουπίδια, ήξεραν ότι θα φτάναμε εδώ. Ήξεραν ότι θα γίνουν χωματερές, οι πόλεις, τα χωριά, τα βουνά, τα ρέματα, ολόκληρη η Πελοπόννησος, το έκαναν όμως γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς τους. Τις συνέπειες αυτής της μεθόδευσης ζει σε ακραίο βαθμό σήμερα συνολικά ο Δήμος Τρίπολης. Η πόλη ζει τις συνέπειες των συσσωρευμένων απορριμμάτων και οι γύρω περιοχές δέχονται την πίεση να γίνουν χωματερές (Αγ. Κωνσταντίνος, Πέλαγος, Αγ. Βασίλειος, Ζευγολατιό, Τζίβα, Θάνα, Δόριζα, Βαλτέτσι, Λεβίδι). Έχουν δίκιο οι κάτοικοι που αντιδρούν και κινητοποιούνται.

Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να μας κάνουν να αποδεχτούμε να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες και με όποιο κόστος. Ρισκάρουν την υγεία μας, παίζουν με τη ζωή μας για τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Στην επιχειρηματική δράση των καπιταλιστών στην διαχείριση των απορριμμάτων συμφωνούν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ κ.τ.λ.), συμφωνούν οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική και Περιφερειακή διοίκηση, ανεξάρτητα από ενστάσεις, διαφωνίες ή τακτικισμούς για το πώς θα εφαρμοστεί. Όλοι αυτοί έβαλαν πλάτη να υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να παραδοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Το 2015 υπάρχει η επιστημονική γνώση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που εμποδίζει είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με βάση το κέρδος. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρηματιών για το μοίρασμα της πίτας είναι μεγάλοι. Αυτό δημιουργεί αυτές τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα στον Δήμο μας και στοιχίζει πολύ στην υγεία μας, στο περιβάλλον και στο πορτοφόλι μας.

Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των μονοπωλίων. Φτάνει πια.

Η αγωνιστική απάντηση στο μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα και οι ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις φιλομονοπωλιακές, αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης και στον τομέα των απορριμμάτων. Τώρα πρέπει να φύγουν τα σκουπίδια από την πόλη και τα χωριά του Δήμου Τρίπολης. Να διεκδικήσουμε καμία επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Λύση προς όφελος του λαού υπάρχει και είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης που πάρθηκε στις 14/01/2015: Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα να ζητήσει από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.

Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι Δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.