Κορωνοϊός: Πέφτει η τιμή του πετρελαίου - Ποια η ζήτηση στην Τρίπολη

Κορωνοϊός: Πέφτει η τιμή του πετρελαίου - Ποια η ζήτηση στην Τρίπολη

Μάρτιος 31, 2020 - 21:00
1 σχόλια

Σε πτωτική πορεία κινείται η τιμή του πετρελαίου ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία Covid-19.

Συγκρίνοντας τις τιμές του diesel θέρμανσης κατ΄οίκον όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, των προηγούμενων μηνών, βλέπουμε ότι οι τιμές παρουσιάζουν σταθερή μείωση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ στο 1% και εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για κατάρρευση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης την εποχή του κορωνοϊού η καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου είναι ήδη εδώ.

Η μέση τιμή λιανικής πώλησης καυσίμων (συμπ. ΦΠΑ) για την Ελλάδα την 31/1/2020 είναι η εξής:

Η μέση τιμή λιανικής πώλησης καυσίμων (συμπ. ΦΠΑ) για την Ελλάδα την 29/2/2020 είναι η εξής:

Η μέση τιμή λιανικής πώλησης καυσίμων (συμπ. ΦΠΑ) για την Ελλάδα την 30/3/2020 είναι η εξής:

Η μείωση που έχει εντοπιστεί στο πετρέλαιο θέρμανσης φτάνει περίπου τα 0,20 ευρώ/ λίτρο, την στιγμή που το αμερικανικό αργό υποχωρεί ενδοσυνεδριακά κάτω από το όριο των 20 δολαρίων το βαρέλι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με πρατηριούχους της Τρίπολης καθώς και με τον  Αν. Κακλαμάνο, πρώην πρόεδρο των πρατηριούχων Αρκαδίας μάθαμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας φτάνει ακόμα και τα 0,82 ευρώ το λίτρο.

Οι τιμές να αναφέρουμε ότι αλλάζουν μέρα με την μέρα, χωρίς όμως να υπάρχει μεγάλη μεταβολή οι οποίες συνήθως περιορίζονται στο 0,01 ευρώ και είναι ανάλογες των γενικότερων συνθηκών στην παγκόσμια αγορά, εξαιτίας και του κορωνοϊού.

Αν και υπάρχει μία σημαντική μείωση στην ζήτηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, λόγω της μείωσης των μετακινήσεων και των μέτρων κατ΄οίκων περιορισμού, η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι σταθερή ή ακόμα και ελάχιστα αυξημένη.

Αρκετοί συνάδελφοι κλείνουν τα πρατήριά τους ακόμα και από τις 19:00 και δυστυχώς με αυτά τα έσοδα δύσκολα τα βγάζουν πέρα

Οι πολίτες μένουν περισσότερο σπίτι, έτσι αναζητούν την καλύτερη θέρμανση για το σπίτι τους, ειδικά σε περιοχές ορεινές όπως της Τρίπολης την οποία δεν την προσφερουν οι σόμπες, ανέφερε ο κ. Κακλαμάνος, τονίζοντας ότι πολλές είναι και οι πολυκατοικίες που ζητούν πετρέλαιο προκειμένου να βρίσκεται σε λειτουργία το μπόιλερ.

Σταθερά αυτή την περίοδο πριν από το Πάσχα οι καταναλωτές επιλέγουν να προμηθευτούν κάποιες ποσότητες πετρελαίου καθώς στις 25 Απριλίου περίπου σταματά η διάθεσή του, αλλά όχι να γεμίσουν τους καυστήρες, καθώς οι περισσότεροι επιμένουν να προμηθεύονται μικρές ποσότητες τις οποίες να μπορέσουν να εξοφλήσουν.

Από 200 έως 500 λίτρα ζητούν οι καταναλωτές για τους καυστήρες τους, η εποχή των 2.000 λίτρων έχει παρέλθει εδώ και χρόνια

Κλείνοντας, ο κ. Κακλαμάνος ξεκαθάρισε ότι οι πρατηριούχοι ανταποκρίνονται πλήρως στην πορεία της αγοράς, τονίζοντας ότι κανένα κρούσμα αισχροκέρδειας δεν υπάρχει.

«Οι τιμές διαμορφώνονται βάσει των προμηθειών, καθώς επίσης και η έκπτωση» ανέφερε σημειώνοντας ότι η Αρκαδία είναι ένας φτωχός νομός, σε σχέση με τους κοντινούς νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας στους οποίους οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Οι άλλοι νομοί επιτυγχάνουν χαμηλότερες τιμές στα υγρά καύσιμα  γιατί έχουν μεγαλύτερες παραγγελίες και σαφώς μεγαλύτερη ζήτηση.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων «Άγιος Χριστόφορος», Θέμης Κιουρτζής είχε αναφέρει ότι οι καταναλώσεις από εδώ και πέρα θα έχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων μείωση της τάξεως του 30%, ποσοστό μη ανεκτό για τη βιωσιμότητα του κλάδου, δεδομένων των μικρών περιθωρίων κέρδους.

Έφη Καστραντά


Υπάρχει 1 Σχόλιο

20 δολάρια το βαρέλι (200lt) το αργό και 1.41 ευρώ (1lt) στην αντλία...δεν υπάρχει σωτηρία

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.