Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 196η επέτειος της Α Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα (pics,vid)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 196η επέτειος της Α Πελοποννησιακής Γερουσίας στη Στεμνίτσα (pics,vid)

Ιούνιος 11, 2017 - 19:28
0 σχόλια

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας τίμησαν την 196η Επέτειο της Α' Πελοποννησιακής Γερουσίας με μια επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 στην Στεμνίτσα Γορτυνίας.

Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων.

Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Η Θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκαν στο μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στον λόφο στην έξοδο του χωριού. Εκεί αναγνώσθηκε το πανηγυρικό της ημέρας και έπειτα ακολούθησε δεξίωση των καλεσμένων από τον Δήμο Γορτυνίας και την χορευτική παρουσία του λαογραφικού συγκροτήματος Μεγάρων. Παρούσες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής.

 

Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Γορτυνίας αναφέρει

Εορτάστηκε η 196η Επέτειος της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Στεμνίτσα Γορτυνίας την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 για την 196η Επέτειο της Α΄ Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Η Α’ Πελοποννησιακή Γερουσία συγκροτήθηκε στις 26 Μαΐου 1821 στην Ι.Μ. Καλτεζών Αρκαδίας και αποτέλεσε τη πρώτη Διοίκηση των επαναστατημένων Ελλήνων. Έδρα της Γερουσίας ορίσθηκε η Στεμνίτσα και την άλλη μέρα, στις 27 Μαΐου 1821 συνεδρίασε στην Ι.Μ. Χρυσοπηγής Στεμνίτσας, η οποία αποτέλεσε για λίγες μέρες την έδρα της πρώτης διοίκησης της απελευθερωμένης Ελλάδας.

Η επετειακή εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), με την συνεργασία των τοπικών και πολιτιστικών φορέων της Στεμνίτσας, περιλάμβανε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίου και εκφώνηση Πανηγυρικού από τον κ. Ηλία Γιαννικόπουλο, δικηγόρο, Δρ. του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Στην συνέχεια, όλοι οι παριστάμενοι κατέβηκαν πεζοί στην πλατεία της Στεμνίτσας, όπου ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των Αρχών και τους επισκέπτες, μίλησε για την ιστορική γιορτινή ημέρα. Επίσης απηύθυναν χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στην ιστορική επέτειο ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας. Η εκδήλωση συνεχίστηκε από το «Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων» με επικεφαλής τον κ. Τζίμη Ηλία, που χόρεψε ιστορικά μωραϊτικα τραγούδια καθώς και παραδοσιακούς χορούς από τα Μέγαρα. Μετά την παρουσίαση των χορών, ο Δήμαρχος Γορτυνίας ευχαρίστησε το φιλοξενούμενο συγκρότημα και ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων με τον επικεφαλής κ. Τζίμη Ηλία. Η εκδήλωση έληξε με ένα κλέφτικο τραγούδι από την κ. Κωνσταντίνα Μηλιώνη και χορό απ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας ο Περ. Σύμβουλος κ. Γιάννης Κατσίρης, οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κ. Κώστας Κανελόπουλος, κ. Καλίμαχος Πυρπυρής, κ. Διονύσιος Παρασκευόπουλος,  η Πρόεδρος ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Χαράλαμπος Μπαξεβάνος, κ. Δημήτριος Γαβράς,  κ. Δημήτριος Καζάς, κ. Γιάννης Τσιόγκας, ο Διοικητής της 124 ΠΒΕ Σμήναρχος Ανδρέας Μανωλάκης, ο Διοικητής του 11ου Συντάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Θεόδωρος Δρακόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Μεγαλόπολης επιπυραγός  Χρήστος Μπουντούρης, η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών κ. Εύη Τατούλη,  ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Στεμνίτσας κ. Θωμάς Σαρακινιώτης, ο τέως Δήμαρχος Τρικολώνων και πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων κ. Γεώργιος Μπαρούτσας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Υψούντας» κ. Δημήτριος Μίχας, ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ κ. Τάσος Κάβουρας, ο εκπρόσωπος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Κουτσογιάννης, εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών φορέων, πολλοί κάτοικοι καθώς και επισκέπτες.

 

 

Το βίντεο ανήκει στον συνεργάτη του Arcadia Portal Νίκο Τρουπή τον οποίον ευχαριστούμε θερμά.

Video: 

196η επέτειος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΕΜΝΙΤΣΑ ARCADIA PORTAL by trounikos 11/06/2017


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.