Νέα ζωή αποκτά το Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου

Νέα ζωή αποκτά το Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου

Μάιος 17, 2017 - 10:19
0 σχόλια

Στο ΕΣΠΑ το έργο της αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου
 

Το Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου θα αποκτήσει νέα ζωή ως Κέντρο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, αφού εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και η αποκατάστασή του θα χρηματοδοτηθεί με 1,7 εκατ. ευρώ.
Ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Λυσίκατος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ανακοίνωσε το γεγονός:

«Νέα σημαντική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τον Δήμο μας! Εντάχθηκε για χρηματοδότηση η αποκατάσταση του Παλαιού Γυμνασίου Λεωνιδίου και η μετατροπή του σε "Κέντρο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων", συνολικού Προϋπολογισμού 1.725.000,00 ευρώ!».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το παλαιό (και πρώτο) Γυμνάσιο Λεωνιδίου: Τριώροφο νεοκλασικό σπίτι κτισμένο το 1865. Στην ανατολική όψη και νοτίως της κυρίας εισόδου υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει: «ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΤΩ 1926 ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΝ» Είναι δωρεά Αντωνίου Καλαντζή. Στεγάστηκε το Γυμνάσιο Λεωνιδίου από το 1923 έως το 1974. Ευρίσκεται στην αριστερή όχθη του χειμάρρου Δαφνώνα και ανατολικά του Δημοτικού Σχολείου. Στον β΄ όροφο υπάρχει ένα κεντρικό μπαλκόνι που αποτελείται από τέσσερες μαρμάρινες πλάκες και στηρίζεται σε πέντε μαρμάρινα φουρούσια με ανάγλυφο διάκοσμο.
Υπάρχει μελέτη για επισκευή αποκατάσταση καθώς και η επανάχρησή του ως κτιρίου πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δήμου Λεωνιδίου. Το κτίριο είναι γενικών διαστάσεων 17,50Χ11,50μ.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην αναπαλαίωση του κτιρίου του Παλαιού Γυμνασίου Λεωνιδίου και την επανάχρησή του ως κτιρίου πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τη διαχείριση του αποθέματος βιόσφαιρας ανατολικής Πελοποννήσου. Όσον αφορά το κτίριο πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικό του όψιμου 19ου αιώνα, με γενικές διαστάσεις περίπου 17,50×11,50μ. με λιθόκτιστους εξωτερικούς τοίχους, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής της Τσακωνιάς, που επί σειρά ετών λειτούργησε ως σχολικό κτίριο. Το έργο θα συμβάλλει στο να καταστεί μια συγκεκριμένη υποδομή επισκέψιμη από το κοινό και να αποτελέσει πυρήνα εκπαιδευτικής δραστηριότητας περιφερειακής, διαπεριφερειακής ή και εθνικής σημασίας, στην ενθάρρυνση της εξωστρέφειας του τοπικού πληθυσμού, στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πελοποννήσου, στον έμμεσο εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος καθώς και στην προώθηση της περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας και ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης του αποθέματος βιόσφαιρας και φυσικών πόρων της Ανατολικής Πελοποννήσου. Άμεσα οφέλη από την υλοποίηση του έργου είναι η ενίσχυση του τουριστικού αποθέματος της περιοχής, η αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης και η ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος. Το παρόν έργο αποτελείται από 4 υποέργα: • Υποέργο 1:«Αναπαλαίωση κτιρίου παλαιού Γυμνασίου Λεωνιδίου Δήμου Νότιας Κυνουρίας» • Υποέργο 2: «Προμήθεια εξοπλισμού εξυπηρέτησης προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στο Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου» • Υποέργο 3: «Ενέργειες Ευαισθητοποίησης και Προβολή – προώθηση του Κέντρου» • Υποέργο 4: «Τεχνικός Σύμβουλος».
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.