Ο εορτασμός της 193ης επετείου της Μάχης των Δολιανών (photos&video)

Ο εορτασμός της 193ης επετείου της Μάχης των Δολιανών (photos&video)

Ιούνιος 01, 2014 - 14:26

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου η επέτειος της Μάχης των Δολιανών που έγινε στις 18 Μαΐου του 1821. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή  του Νικηταρά στα Άνω Δολιανά και κατάθεση στεφάνου.

Το πρωί της Κυριακής μετά τη Δοξολογία στο ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολούθησε συγκέντρωση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε κατάθεση στεφάνων, η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας από τον Προϊστάμενο του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών κ. Αυγέρη Βασίλειο και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών.

Στις εκδηλώσεις εκτός από τους κατοίκους των Δολιανών έδωσαν το παρών και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, όπου έχουν έρθει εκδρομή στην περιοχή.

Οι εκδηλώσεις τελείωσαν με το χορό που άνοιξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Δολιανών.
Το παρών στον εορτασμό έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, ο επερχόμενος Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ζαχαριάς, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων και μέλη του ΔΣ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι επισκέπτες κατευθύνθηκαν προς το υπό σύσταση Εθνολογικό Μουσείο του χωριού. Αυτό στεγάζεται στο σπίτι που είχε οχυρωθεί ο Νικηταράς, στη μάχη των Δολιανών, αγοράστηκε από την κοινότητα το 1896 και από τότε έμεινε κλειστό. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου το κτίριο θα λειτουργεί πλέον ως μουσείο της επανάστασης, με αντικείμενα και οπλισμό της εποχής εκείνης. Οι εκπρόσωποι μάλιστα του Συλλόγου απέσπασαν και τη σχετική υπόσχεση για βοήθεια, προκειμένου το μουσείο να είναι πλήρως εξοπλισμένο και να ξεκινήσει και επίσημα να λειτουργεί.

Video: 

youtube://v/6UKcuAyg09o