Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια

Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια

Αύγουστος 22, 2019 - 11:59
1 σχόλια

Ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Από την οποία, παρεμπιπτόντως, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα κερδίζουμε και πόσα χάνουμε. Και δεν μιλώ για χρήματα, εισοδήματα, θέσεις εργασίας, πράγματα για τα οποία υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία αν και σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητούμενα και χρησιμοποιούμενα κατά το δοκούν από πολιτικούς και φορείς, κυρίως.

Μιλώ για την υπέρμετρη εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας μας και την πίεση που υφίστανται οι αδύναμες υποδομές μας.

Το εφετινό καλοκαίρι «σημαδεύτηκε» από αρκετά περιστατικά, κάποιες φορές μάλιστα τραγικά, που αποδεικνύουν ότι θέλουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά επί χρόνια δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε τις υποδομές, για να εξασφαλίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη, «καραμέλα» στο στόμα των πολιτικών μας, και τα εργαλεία εκείνα που θα φέρουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προϊόν.

Αρχαιολογικοί χώροι χωρίς προσωπικό, παραλίες χωρίς ναυαγοσώστες, νησιά επί ημέρες χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση (Σαμοθράκη), «μπουκωμένα» αεροδρόμια με πολύωρη αναμονή, ακριβές υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στις παροχές, αυτοσχέδια ελικοδρόμια (Γαλατάς), χωματερές λίγα μέτρα από παραλίες το περιεχόμενο των οποίων καταλήγει στη θάλασσα (Άνδρος), πολύωρες διακοπές υδροδότησης (Παράλιο Άστρος και γύρω περιοχή), ελλιπέστατα αποχετευτικά δίκτυα (Σαντορίνη).

Και δυστυχώς από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που φέρνουν κάθε χρόνο οι τουρίστες στη χώρα μας, ούτε ευρώ δεν επενδύεται στη βελτίωση των υποδομών.

Κάπως όλα τα πράγματα «κολλάνε», βρε παιδί μου, και ενώ υπάρχει η πρόθεση, δεν βγαίνουν οι πράξεις. Το θέμα των σκουπιδιών στον βυθό της Άνδρου, από το 2011, επί οκτώ χρόνια, παρέμενε άλυτο επειδή ο τάδε δήμαρχος και ο δείνα περιφερειάρχης κάπου «κόλλησαν». Τα κρουαζιερόπλοια έξω από τη Σαντορίνη αδειάζουν τις τουαλέτες τους, αλλά και εκεί δεν επεμβαίνει κάποιος διότι ρέει το φράγκο, οπότε τι τα σκαλίζουμε τώρα... Εδώ και χρόνια στη Σαμοθράκη υπάρχει πρόβλημα με το πλοίο του «ημετέρου» της νυν κυβέρνησης που και επιχορήγηση παίρνει από το κράτος και αφήνει απλήρωτους τους εργαζομένους και συντήρηση δεν κάνει στο σκαρί του, αλλά λύση δεν μπορεί να δοθεί γιατί... έτσι, κι αλλιώς κι αλλιώτικα.

Κολοκύθια με τη ρίγανη. Είπε, βέβαια, ο υπουργός Τουρισμού Θεοχάρης στον Σκάι ότι δεν θα στείλει από εδώ και πέρα το ΣΔΟΕ στη Σαμοθράκη για ελέγχους. Λιμάνι και πλοία ζητούν οι κάτοικοι, μικροπολιτική τούς δίνει ο υπουργός μετά πονηρού κλεισίματος του ενός οφθαλμού.

Α, είπε ότι θα τους πάει και κάτι Ρουμάνους μπλόγκερ για να διαφημίσουν τη Σαμοθράκη στην αγορά της Ρουμανίας.

Και το πρόβλημα... πάει.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, παρά τη γραφειοκρατία μας, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν βρίσκει το e-mail από τον Μάιο του 2018, το οποίο είχε στείλει ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης με το οποίο ειδοποιούσε για τα μοιραία καλώδια της ΔΕΗ στον Γαλατά, επάνω στα οποία έπεσε προχθές το ελικόπτερο.

Κάπου παράπεσε.

Ο αντιδήμαρχος του Γαλατά, στον δικό του κόσμο, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είναι αδειοδοτημένο το ελικοδρόμιο.

Λαμπρά. Γιατί ο Δήμος δεν απέκλεισε το σημείο, με ευθύνη του;

Διότι, τολμάμε να μαντέψουμε, ουδείς θέλει να παίρνει την ευθύνη σε αυτή τη χώρα. Να κυνηγήσουν μετά τον Δήμο για τα πιθανά χαμένα έσοδα;

Εν ολίγοις: Η βαριά μας βιομηχανία έχει πήλινα ποδάρια. Διότι δεν έχουμε υποδομές να την υποστηρίξουμε. Σε ένα άλλο επίπεδο, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ασχολούμενοι με τα τουριστικά -που ωστόσο βγάζουν εισοδήματα έτους μέσα σε τρεις μήνες και γύρευε πόσα από αυτά «μαύρα»- δεν είναι επαγγελματίες. Επειδή έτυχε και τους πέταξε η μοίρα στη Σκιάθο, για παράδειγμα, και έχουν ένα σπίτι να νοικιάζουν, δεν σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που ζητούν πλέον οι επισκέπτες στη χώρα μας.

Καταστρέφουμε συστηματικά το περιβάλλον και κάθε ατυχές περιστατικό, όπως η πυρκαγιά στη χωματερή στο Άστρος, η μεγάλη πυρκαγιά στη χωματερή στην Ελαφόνησο, γίνεται αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.

Για να θυμηθούμε τα ίδια της συγχωρεμένης, που λέμε και στο χωριό.

Αν θέλουμε στα σοβαρά να φτιάξουμε «βαριά» τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα, πρέπει να φτιάξουμε υποδομές.

Υπάρχει πλάνο;

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

...Δυστυχώς αγαπητή, στα ...περισσότερα έχεις δίκιο... Ο .... τουρισμός σήμερα είναι ...το ELDORANDO, για πολλούς συμπατριώτες μας κυρίως ...επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι πιστεύουν ότι βρήκαν την ευκαιρία για να τα οικονομήσουν. Η εικόνα δυστυχώς είναι στρεβλή από χρόνια... Δεν έχουμε καταλήξει πιο μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε... Μαζικό... η Ποιοτικό? Αυτό θα μας καθορίσει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ανάλογα..με συνεπές επακόλουθο βεβαίως...προδιαγραφές, υποδομές, ελέγχους..κ.λ.π.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.