Οδοιπορικό στη «βασίλισσα» Δημητσάνα (pics,vid)

Οδοιπορικό στη «βασίλισσα» Δημητσάνα (pics,vid)

Δεκέμβριος 20, 2019 - 08:30
0 σχόλια

Στις πλαγιές του Δυτικού Μαινάλου, 63 χιλιομετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης, βρίσκεται η Δημητσάνα.

Όταν δεις το παλιό τρίτοξο γεφύρι του Μακρή και τη βρύση του Κουρή καταλαβαίνεις ότι έφτασες σε αυτό το κεφαλοχώρι της Αρκαδίας με την πλούσια αρχιτεκτονική και πολιτισμική ιστορία που επάξια έχει κερδίσει πολλές φορές μια θέση ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των επισκεπτών σε έγκυρα περιοδικά και ιστοσελίδες.

Σιγά-σιγά προβάλλει μπροστά σου η ιστορική αμφιθεατρικά χτισμένη Δημητσάνα σε υψόμετρο κοντά στα 1.000 μέτρα, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού.

Πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, θεωρείται κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού. Μπορείτε να επισκεφτείτε τις οικίες τους, οι οποίες ξεπροβάλουν κατά την περιπλάνησή σας στο χωριό.

Η Δημητσάνα είναι ένας παραδοσιακός, διατηρητέος οικισμός με πλούσιες ιστορικές μνήμες, με πανύψηλα πετρόχτιστα σπίτια, καλντερίμια, μικρά πλακόστρωτα δρομάκια.

Στις ταβέρνες θα γευτείτε νόστιμα παραδοσιακά πιάτα και γευστικές πίτες. Από τα μαγαζάκια θα προμηθευτείτε παραδοσιακά ζυμαρικά, τυριά, γλυκά του κουταλιού, καρύδια, κάστανα και γλυκά που θα σας καταπλήξουν.

Κάντε μια βόλτα και φωτογραφίστε το  καλλιμάρμαρο και μεγαλοπρεπές «Ρολόι της Δημητσάνας» δίπλα στην Αγία Κυριακή.

Το ρολόι στάλθηκε από τους Δημητσανίτες της Νέας Υόρκης γύρω στα 1900. Η θεμελίωση του έργου έγινε το έτος 1928, ενώ ολοκληρώθηκε το 1934.

Μερικές από αυτές τις εκκλησίες είναι η εκκλησία της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται απέναντι από την Βιβλιοθήκη και είναι ο μητροπολιτικός ναός της Δημητσάνας, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ευθυμίου, των Αγίων Ταξιαρχών και του Αγίου Ιωάννη.

Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας βρίσκεται στην πλατεία του ναού της Αγίας Κυριακής και αποτελεί τη συνέχεια της Σχολής της Δημητσάνας ενώ σήμερα θεωρείται πρότυπο επαρχιακής βιβλιοθήκης.

Τα μοντέρνα αλλά και τα πιο παραδοσιακά καφέ, ετοιμάζουν για εσάς ροφήματα και ρακόμελο για να σας ζεστάνουν.

Στο οδοιπορικό μας, συναντήσαμε επισκέπτες του χωριού, οι οποίοι μας μίλησαν για τη Δημητσάνα και για αυτά που τους εντυπωσίασαν.

Μια χριστουγεννιάτικη βόλτα σίγουρα θα σας ανταμείψει. Μην ξεχνάτε, ακόμα, ότι και το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου είναι στον δρόμο σας.

Βασίλισσα με τα όλα της η Δημητσάνα: του πολιτισμού, της φιλοξενίας, της ιστορίας.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Οδοιπορικό στην πανέμορφη Δημητσάνα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.