Οι Αραχωβίτες δείχνουν τον δρόμο

Οι Αραχωβίτες δείχνουν τον δρόμο

Φεβρουάριος 10, 2020 - 19:41
0 σχόλια

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια στις Καρυές (Αράχωβα) Λακωνίας. Δέκα άτομα από το χωριό καλλιεργούν βότανα και έχουν συστήσει εταιρεία με την επωνυμία: «Βότανα Πάρνωνα ΙΚΕ».

Ο μικρότερος από την ομάδα είναι ο Χρήστος Λεβεντάκης του Δήμου, γιος της Ελευθερίας Κοπίτα, εγγονός του Ιωάννη Κοπίτα, μαθητής παλιότερα του Γυμνασίου Βλαχοκερασιάς, ο οποίος μου μίλησε γι’ αυτό το εγχείρημα με ενθουσιασμό, γνώση και σύνεση:

«Έχουμε νοικιάσει 65 στρέμματα και έχουμε φυτέψει ρίγανη και σε μικρότερη ποσότητα θρούμπι, θυμάρι και τσάι. Η δουλειά δεν ήταν εύκολη. Τα χωράφια, τα περισσότερα, ήταν πολλά χρόνια ακαλλιέργητα, είχαν γίνει δάσος και απαιτήθηκε κόπος για να καθαριστούν. Χρησιμοποιήσαμε τοπικούς σπόρους που καλλιεργήθηκαν σε φυτώριο και μετά τους φυτέψαμε. Τα φυτά αυτά είναι πολυετή. Σε κάθε στρέμμα φυτέψαμε περίπου 4.000 φυτά. Επίσης νοικιάσαμε δύο αποθήκες όπου γίνεται η φυσική ξήρανση των βοτάνων. Έχουμε αγοράσει και μηχάνημα που τρίβει τη ρίγανη. Αλλά έχουμε προσλάβει και γεωπόνο που έχει κάνει μελέτη για τα φυτά που καλλιεργούμε και μας δίνει τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Κατασκευάσαμε και δεξαμενή 750 κυβικών για να ποτίζουμε…».

Τα βότανα Πάρνωνα είναι άριστης ποιότητας. Οι παραγωγοί λαμβάνουν όλα τα μέτρα, ώστε τα φυτά να αναπτυχθούν σωστά και σε όλες τις διαδικασίες να κρατήσουν τα αιθέρια έλαιά τους, τα αρώματα και τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Η καλλιέργειά τους είναι βιολογική. Επιλέγουν αποκλειστικά μεθόδους και τεχνικές βιολογικής καλλιέργειας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και θα πάρουν σύντομα και το σήμα της ΒΙΟΕΛΛΑΣ, δηλαδή την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων.

«Για να βγουν προϊόντα καλής ποιότητας, κάνουμε το ξεβοτάνισμα και τη συγκομιδή με το χέρι. Μαζεύουμε τα προϊόντα την κατάλληλη εποχή π.χ. τη ρίγανη τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου που είναι ανθισμένη, την ξηραίνουμε με φυσική ξήρανση. Δεν χρησιμοποιούμε λιπάσματα. Αλλά και η ΒΙΟΕΛΛΑΣ που θα μας δώσει το σήμα επισκέπτεται τα χωράφια, τα ελέγχει, ελέγχει την παραγωγή. Η καλή παραγωγή γίνεται τον τρίτο χρόνο από τη φύτευση, που μεγαλώνουν τα φυτά. Βέβαια πρέπει να βοηθάει και ο καιρός, οι πολλές βροχές και η υγρασία δεν ευνοούν τα αρωματικά».

Με αποφασιστικότητα έχουν μπει και στην αγορά, που είναι κι αυτό δύσκολο θέμα, το θέμα της διάθεσης του προϊόντος, αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.

«Διαθέτουμε τα βότανα στη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία αλλά έχουμε κάνει κι εξαγωγή σε μεγάλες ποσότητες στη Γερμανία, Αυστρία και Αμερική. Μας βοήθησε στην Αμερική ο αδελφός του συμπατριώτη μας του Τάκη Κουτσόγιωργα, που τον προμηθεύουμε ρίγανη για τις αλυσίδες των καταστημάτων που διαθέτει. Στην Αράχωβα μπορείτε να προμηθευτείτε τη ρίγανη στο ζαχαροπλαστείο της Τασίας Μαχαίρα και στη Βλαχοκερασιά στο φούρνο της ‘Ολγας Κοπίτα. Επίσης στήνεται και η ιστοσελίδα μας για την προβολή των προϊόντων μας. Όσοι αγοράζουν τα προϊόντα μας μένουν ευχαριστημένοι και μεγαλώνει το δίκτυο. Σκεφτόμαστε μελλοντικά να επεκταθούμε και σε άλλα βότανα: φασκόμηλο, βασιλικό, δυόσμο και να γίνουμε ομάδα παραγωγών ώστε να παίρνουμε και επιδοτήσεις για την ανάπτυξή μας, π.χ. θα μπορούμε να διεκδικήσουμε πρόγραμμα συσκευασίας».

  Η σύσταση της εταιρείας με την επωνυμία βότανα Πάρνωνα , που στηρίζεται στη συνεργασία ,μαζί με άλλες πρωτοβουλίες ,που έχουν πάρει άλλα νέα παιδιά, όπως τα αδέλφια Σιούτου που ασχολούνται  συστηματικά με τη μελισσοκομία και η δημιουργία του τυροκομείου του Στάθη Μελεχέ, εγγονού του Στέφανου Κοπίτα, τονώνουν την οικονομική ζωή της Αράχωβας.

«Δώσαμε δουλειά σε αρκετούς ντόπιους και ξένους και ο κόσμος στην Αράχωβα χαιρέτισε την πρωτοβουλία μας αλλά και οι ομογενείς που ξανακαλλιεργήθηκαν τα χωράφια τους. Θέλω να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω κατορθώνονται με τη συνεργασία, που καμιά φορά δημιουργεί προβλήματα, αλλά τα οφέλη της είναι μεγάλα. Εάν δεν συνεργαζόμασταν τίποτα δεν θα είχαμε πετύχει, ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος…».

ΜΠΡΑΒΟ στην πρωτοβουλία των Αραχωβιτών, που δείχνουν το δρόμο στους νέους για σύγχρονες οικονομικές δραστηριότητες. Υπάρχουν καινοτόμα πράγματα που μπορεί να πραγματοποιηθούν, για να κρατηθεί ή να επανακάμψει κόσμος στα χωριά.

Από συζήτηση με τον  Χρήστο Δημ. Λεβεντάκη (Αύγουστος 2019)

Αγγελική Κατσαφάνα

Αναδημοσίευση από τη «Φωνή της Βλαχοκερασιάς»


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.