Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 17 - 19 Ιανουαρίου

Οι προτάσεις του Arcadia Portal για το τριήμερο 17 - 19 Ιανουαρίου

Ιανουάριος 17, 2020 - 14:00
1 σχόλια

Το ArcadiaPortal.gr πιστό στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή σας έχει ετοιμάσει προτάσεις για το πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο.

Όλες οι εκδηλώσεις στην Αρκαδία συγκεντρωμένες για να επιλέξετε πώς θα περάσετε ένα όμορφο και διασκεδαστικό Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Τρίπολη: Ημέρα γνωριμίας με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Τρίπολη: Ομιλία «Κράτος, εθνική ανεξαρτησία και εθνική στρατηγική τον 21ο αιώνα»

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας για Οδοντιατρικό, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο Αρκαδίας

Σύλλογος Ρουτσαίων: Κοπή πίτας στην Αθήνα

Κοπή πίτας για τον Σύλλογο Φίλων της Σκιρίτιδας

Κοπή πίτας για το Αρχείο Τσακωνιάς

Κοπή πίτας για τον ΕΟΣ Τρίπολης

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλοδένδρων Ζευγολατιού

To 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Προσκοπικό γλέντι για τη γιορτή του Αγίου Ευθυμίου στην Τρίπολη

 

Κινηματογράφος

BAD BOYS FOR LIFE

Η αστυνομία του Miami θα έρθει αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο καρτέλ ναρκωτικών. Η μόνη τους ελπίδα είναι το δίδυμο Mike και Marcus, αστυνομικοί παλαιάς κοπής, οι οποίοι μαζί με μια νεοσύστατη υπηρεσία της αστυνομίας θα πρέπει να βάλουν τέλος στη δράση αυτής της νέας απειλής. O Will Smith και ο Martin Lawrence επιστρέφουν για μια τελευταία περιπέτεια ως τα "κακά παιδιά" της αστυνομίας! 

(Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του CineVille ΕΔΩ)

Αθλητισμός

Σάββατο (18/1)

Α΄ Αρκαδίας

-Ερμής Μελιγούς-Ολυμπιακός Λεωνιδίου

-Πανθυρεατικός-Απόλλωνας Τυρού

-ΠΑΟΚ Τρίπολης-Δημητσάνα

Β' Αρκαδίας

-ΑΕ Μαρίου-Ηρακλής Βερβένων

 

Κυριακή (19/1)

 

Super League

18:00 ΠΑΟΚ-Αστέρας Τρίπολης

Γ' Εθνική Κατηγορία

-Παναρκαδικός-Παλληνιακός

-Θύελλα Ραφήνας-ΑΕΚ Τρίπολης

Γ' Εθνική Μπάσκετ

-17.00 Χαλάνδρι-ΣΔΥ Τρίπολης

Α΄ Αρκαδίας

-Ορχομενός-Μαντινειακός

-Τεγέα-Δόξα Μεγαλόπολης

-Λεωνίδιο-Κορακοβούνι

Β΄ Αρκαδίας

-Βρασιές-Πανιώνιος Μεγαλόπολης

-Αχιλλέας-ΑΟ Νέων Τρίπολης

Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ

-17:00 Πάνας Κανδήλας-Δίων Κυπαρισσίας

-19:00 Πολύβιος-ΓΣ Γαργαλιάνων

Ολόκληρη η αγωνιστική κίνηση ΕΔΩ

 

Εξόρμηση

Ελληνικό Γορτυνίας

Το Ελληνικό είναι χτισμένο πάνω σε τρεις μικρούς λόφους σε υψόμετρο 700 μ.  Βρίσκεται μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας σε υψόμετρο 700 μ. Απέχει από την Αθήνα 210 χλμ. Είναι μια πολύ όμορφη απόδραση για Σαββατοκύριακο.

Η κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδος φιλοξενεί τα μαγαζιά και τα καφενεία του χωριού. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο του άλλοτε 3θέσιου δημοτικού σχολείου που σήμερα δεν λειτουργεί. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται το ηρώο που είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που έπεσαν στους πολέμους της πατρίδας. Στην είσοδο του χωριού, από την Μεγαλόπολη βρίσκεται ένα ακόμη μεγαλόπρεπο διδακτήριο, η ΜΑΥΡΑΚΕΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.

Ιδρυτής και δωρητής ο συμπατριώτης Ιωάννης Μαυράκος,κάτοικος Η.Π.Α., μέγας ευεργέτης του χωριού. Το διδακτήριο θεμελιώθηκε το 1965 και σήμερα λειτουργεί ως επαγγελματική σχολή της ΔΕΗ. Οι ναοί του χωριού ανέρχονται στους εννέα. Εντός του οικισμού είναι οι ναοί:Προφήτης Ηλίας που είναι καθεδρικός ναός, Τιμίου Προδρόμου και Άγιος Δημήτριος. Ο Προφήτης Ηλίας(1904-1905),είναι έργο άριστης τέχνης.Έχει ρυθμό βυζαντινό και αρχιτεκτονική δομή μεγαλοπρεπή.

Οι άλλες εκκλησίες Παναγία, Αγ.Γεώργιος,  Αγ.Θεόδωρος, Αγ.Αθανάσιος, Αγ.Νεκτάριος και Μεταμόρφωση είναι εξωκλήσια του χωριού. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται και η μονή του Αγ.Νικοδήμου που ιδρύθηκε το1975.

Σε μικρή απόσταση από το Ελληνικό, στις όχθες του ποταμού Λούσιου, όπου και καταλήγουν και τα περισσότερα μονοπάτια του, λόγω της εκπληκτικής φυσικής καλλονής, η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή αποκάλυψε τα θεμέλια του ναού του Ασκληπιού, και των ιαματικών λουτρών του, καθώς και τμήματα της πόλεως της Γόρτυνας νοτίως του ποταμού, κατά τις ανασκαφές που διεξήχθησαν μεταξύ 1954-55.

Δίπλα στα θεμέλια του ιερού του Ασκληπιού σώζονται τα ιαματικά λουτρά, υπόδειγμα ελληνικής ευρεσιτεχνίας κατά πολύ πιο προηγμένης από την τεχνολογία στα μεταγενέστερα Ρωμαϊκά λουτρά. Τα ιαματικά λουτρά της Γόρτυνας χρησιμοποιούσαν τεχνολογία κίνησης θερμού αέρα και στην ακμή τους μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα γύρω στους 30 ασθενείς υπό την προστασία του θεού της υγείας Ασκληπιού. Στο χώρο έχουν βρεθεί πολλά αναθήματα αφιερωμένα στους θεούς της ίασης (Ασκληπιού και Υγείας).

Πληροφορίες και φωτογραφίες από το ellinikogortynias.gr


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.