Όλα τα χρήματα του λιγνιτόσημου πάνε για έργα στη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με το master plan (pics,vid)

Όλα τα χρήματα του λιγνιτόσημου πάνε για έργα στη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με το master plan (pics,vid)

Φεβρουάριος 20, 2020 - 12:31
0 σχόλια

Συνεδρίασε η επιτροπή παρακολούθησης για τη διαχείριση υλοποίησης του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Τέσσερα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και είχαν να κάνουν με την «Ένταξη έργων στο 4ο ΕΑΠ», την «Αύξηση προϋπολογισμού συμμετοχής και πίστωσης έργου του 4ου ΕΑΠ Μεγαλόπολης, «Το κλείσιμο του 3ου ΕΑΠ Μεγαλόπολης», καθώς και διάφορα άλλα θέματα.

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, το θέμα που απασχόλησε ιδιαίτερα το Σώμα είχε να κάνει με τα έργα που θα γίνουν στη Μεγαλόπολη, ενόψει της μεταλιγνιτικής εποχής.

Ο κ. Νίκας πρότεινε να «παγώσουν» όλα τα έργα που γίνονται εκτός από τα έκτακτα και όλα τα χρήματα να διατεθούν για έργα στην περιοχή, ύστερα από τη σύνταξη του Master Plan, προτείνοντας να γίνει και ένα τοπικό master plan.

Όπως αναφέρθηκε, χονδρικά από το λιγνιτόσημο υπάρχουν 26 εκατ. ευρώ.

 

Η πρόταση της Περιφέρειας είναι να μην βάλουμε νέα έργα αλλά μόνο τα επείγοντα, ύψους 40.000 ευρώ περίπου. 

 

«Να γίνει ένα τοπικό master plan, με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και σε αρωγή με τον Δήμο Μεγαλόπολης. Πρέπει να πάμε με το δικό μας όπλο και να το παλέψουμε.»

Ο κ. Χριστογιαννόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης,  είπε: «Πρέπει να γίνει ένα τοπικό σχέδιο στη Μεγαλόπολη, γιατί όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Εμείς έχουμε τις προτάσεις μας οι οποίες θα υπολογίσουν πάρα πολύ, όπως με έχει διαβεβαιώσει ο περιφερειάρχης. Σε ένα θέμα τα έχουμε βρει στο Master plan».

«Στο Μaster Plan ο δήμος Μεγαλόπολης έχει εκφράσει την  άποψη ότι θέλει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο, όπως και το δικαιούται. Θέλουμε ένα Master Plan που θα εκπονηθεί και θα δημιουργηθεί από την περιφέρεια, αλλά θέλουμε να έχουμε κύριο λόγο στη δημιουργία του», υπογράμμισε.

Η ομάδα υπό τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα θα είναι τα βασικό επιστημονικό μας όπλο, ο σύμβουλός μας στην προσπάθεια που θα κάνουμε για τη σύνταξη του τοπικού Master Plan, είπε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, του έτυχε να έχει τον κύριο ρόλο σε αυτή την ανηφόρα, των συζητήσεων και της συντονιστικής επιτροπής που θα έχει εισηγήσεις στην διυπουργική επιτροπή. «Εγώ θέλω τη βοήθεια, τη συνεργασία, ιδιαίτερα με τον δήμο Μεγαλόπολης, για τα έργα τα οποία θα επιλέξουμε να ξεκινήσουν μέσα στο 2020», τόνισε.

Ο κ. Κουρουνιώτης από το ΕΚΑ και μέλος του ΔΣ Μεγαλόπολης, διαφώνησε αναφέροντας ότι φορέας υλοποίησης πρέπει να είναι ο δήμος Μεγαλόπολης που έχει αφουγκραστεί όλη την κοινωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λαμπρόπουλος απαντώντας, είπε ότι ο φορέας υλοποίησης θα πρέπει να οριστεί σύμφωνα με τον χρηματοδότη της μελέτης.

«Νομίζω ότι είναι μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να σταθούμε σε αυτήν, το να συμβάλλουμε εμείς για τον δημο Μεγαλοπολης είναι απαραίτητη  υποχρέωσή μας».

Τέλος, το θέμα πέρασε ομόφωνα αφού κανείς δεν αμφισβήτησε την περιφέρεια ως φορέα υλοποίησης.

Ο κ. Σαμπράκος, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Αρκαδίας, συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει ένα τοπικό σχέδιο, αναφέροντας ότι τα 20.000 ευρώ ίσως δεν αρκούν.

Τέλος ο κ. Νίκας είπε: «Κραταμε όλα τα χρήματα για την Μεγαλόπολη. Θέλω τη βοήθειά σας, για τα έργα που θα επιλέξουμε και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020. Να πάμε με έργα συντεταγμένα με βάση το master plan».

Ο κ. Γιαννακούρας, μέλος της επιτροπής, ζήτησε να μάθει για το αν θα προχωρήσουν τα ενταγμένα και ψηφισμένα έργα, ή για το αν είναι υπό αμφισβήτηση.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνεδρίαση ΕΑΠ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.