Παναγιώτης Μαντάς: Η νομιμότητα στο τέλος θριάμβευσε ακόμα μία φορά

Παναγιώτης Μαντάς: Η νομιμότητα στο τέλος θριάμβευσε ακόμα μία φορά

Αύγουστος 31, 2019 - 19:02
0 σχόλια

Λίγες ημέρες  πριν την παράδοση των καθηκόντων μας στην νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, υπεγράφησαν – επιτέλους – τα συμφωνητικά ανάμεσα στη ΔΕΥΑ ΒΚ και τους εργολάβους για δυο πολύ σημαντικά έργα στον τόπο μας:

το έργο: «ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1.846.774,19 € και

το έργο: «ΒΑΣΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 675,00,00 €.

Και τα δυο έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ελλάδας).

Ας δούμε όμως λίγο το ιστορικό των δύο αυτών έργων, από την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου (ΕΣΠΑ) μέχρι την υπογραφή των συμβάσεων και την έναρξη υλοποίησής τους:

Στις 13/12/2017, μετά την θετική αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν από την ΔΕΥΑ Βόρειας Κυνουρίας, υπεγράφησαν οι Αποφάσεις Ένταξης στο Ε.Π. Πελοποννήσου των δύο έργων. Την ίδια ημέρα ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης έσπευσε να «αυτοανακηρυχθεί» σε σωτήρα της Βόρειας Κυνουρίας (13/12/2017 : Ο Περιφερειάρχης «έδινε λύση» στο πρόβλημα ύδρευσης…   drt915.gr/sto-ep-peloponnisos-2014-20-erga-idrefsis-se-perioches-tis-arkadias/).

Να τονίσουμε εδώ, προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων, πως τα έργα εντάσσονται στα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ύστερα από συλλογική προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής επιλογής κάποιου πολιτικού προσώπου. Οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξης στα Κοινοτικά Προγράμματα είναι ανταγωνιστικές. Συνεπώς τα εύσημα πρέπει να δοθούν στα στελέχη της ΔΕΥΑ ΒΚ που υπέβαλαν ώριμες προτάσεις και πλήρεις φακέλους, καθώς και στα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής που αξιολόγησαν απολύτως αξιοκρατικά τις υποβληθείσες προτάσεις.

Αμέσως μετά την ένταξη και συγκεκριμένα μια εβδομάδα μετά, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παραλίου Άστρους έσπευσε να «υποβάλει τα σέβη του» στο κ. Τατούλη και να τον ευχαριστήσει προσωπικά για την ένταξη των έργων και ιδίως του έργου της Ύδρευσης Παραλίου Άστρους… (21/12/2017 : Ευχαριστήριες δηλώσεις  του Προέδρου τ.κ. στην Περιφέρεια!!!!!  https://www.astrosnews.gr/b-kynoyria/eycharisties-apo-ton-proedro-tk-par...)

Μέσα σε εκπληκτικά γρήγορο χρόνο – δεδομένου ότι ήταν απολύτως ώριμα – στις 16/3 2018 τα έργα δημοπρατήθηκαν! Να τονίσουμε ότι προ της δημοπράτησης προηγήθηκε η υποβολή και προέγκριση των σχετικών τευχών από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας. (16/3/2018 : Δημοπράτηση των έργων:   kalimera-arkadia.gr/voria-kynouria/item/82264-paralio-astros-neo-ergo-gia-tin-antikatastasi-kataskevi-tou-eksoterikoy-agogoy-ydrefsis.html) Το σημειώνουμε αυτό για να καταδείξουμε το γεγονός πως όταν υπάρχει πραγματική θέληση και δεν παρεισφρέουν «άλλα» ζητήματα στη διοικητική διαδικασία, αυτή μπορεί να εξελίσσεται και να ολοκληρώνεται τάχιστα. Θα αντιληφθείτε διαβάζοντας στη συνέχεια…

Στις 23/5/2018 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός (https://www.youtube.com/watch?v=aU5sMyiIf6I) με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων.

Από σημείο αυτό ξεκινούν τα «απίθανα» και τα παράλογα, που αν δεν έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση των έργων (και κυρίως του Παραλίου Άστρους, διότι γι’ αυτό έγινε όλη η «φασαρία») θα περιορίζονταν στο επίπεδο του ευτράπελου. Όμως, κατέληξαν να γίνουν ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ.

Για να μην κουράζουμε με λεπτομέρειες – τεχνικής και διαδικαστικής φύσεως – παραπέμπουμε ευθέως στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» στις 2/5/2019 (έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών!!!) με το ιστορικό του έργου… efsyn.gr/ellada/koinonia/193487_ston-aera-2-ekat-eyro-gia-astros

Φαίνεται το δημοσίευμα αυτό θορύβησε πολλούς… Ουδείς βέβαια προέβη στην παραμικρή διάψευση, ο δε επικοινωνιακός μηχανισμός του απερχόμενου Περιφερειάρχη φρόντισε να «θάψει» το δημοσίευμα στα MME της Περιφέρειας.

Όμως, ως εκ θαύματος, αμέσως μετά, στις 10/52019, η Διαχειριστική Αρχή εξέδωσε τις πολυπόθητες Προεγκρίσεις Υπογραφής Συμβάσεων (τη σύμφωνη γνώμη δηλαδή για να υπογραφούν επιτέλους οι συμβάσεις με τους νόμιμους αναδόχους). Όμως, αν νομίζετε ότι η σύμφωνη αυτή γνώμη δόθηκε έτσι απλά, πλανάστε… Η Διαχειριστική Αρχή  επέβαλε με το «έτσι θέλω» περικοπή ύψους 5%  (2,5% σε κάθε έργο – συνολικού ύψους περίπου 50.000 €).

Προφανώς, αυτή αποτέλεσε μια τελευταία επίδειξη πυγμής από έναν δημόσιο  λειτουργό που εκ της θέσεώς του όφειλε και οφείλει να λειτουργεί  αδέκαστα και με απόλυτη διαφάνεια και όχι να ενεργεί ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ και «καθ’ υπέρβασιν των αρμοδιοτήτων του» όπως ακριβώς ευθέως αυτό διαπιστώνεται από την Απόφαση της Ανώτατης Αρχής Επίλυσης Προδικαστικών Προσφυγών (απόφαση 52/2018).

Βέβαια, επί της «ποινής» αυτής η ΔΕΥΑ ΒΚ έχει ήδη υποβάλει την προβλεπόμενη ένσταση και θα ενεργήσει τα δέοντα ώστε να μην επιβαρυνθεί το ταμείο της (το οποίο είναι στην ουσία «ταμείο των δημοτών της Βόρειας Κυνουρίας») ένα παράλογο και αυθαίρετο «πρόστιμο».

Κανένας επίσης, απ’ όσους έτρεχαν να προβάλουν την ένταξη των έργων ως «προσωπική τους επιτυχία» και να δρέψουν «δάφνες δόξης» δεν είχε την ευαισθησία και την ευθιξία να ζητήσει έστω ένα συγγνώμη για την πολύμηνη αυτή κωλυσιεργία… Πόσο μάλλον να αναζητήσει ευθύνες μέσω διενέργειας ΕΔΕ…

Κι ενώ όλοι πλέον περίμεναν την υπογραφή – επιτέλους – των συμβάσεων, ξαφνικά προέκυψε – πραγματικά από το πουθενά – άλλη, νέα καθυστέρηση: Η (απολύτως τυπική) θεώρηση της νομιμότητας της Απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ ΒΚ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιφέρειας στην Τρίπολη για την κατακύρωση του διαγωνισμού καθυστέρησε για άλλους 2,5 μήνες! Η προεκλογική περίοδος έφταιγε, άραγε;

Έτσι, με καθυστέρηση πέραν του ενός έτους, φτάσαμε μόλις χθες (29/8/2019) στην υπογραφή των συμβάσεων με τους εργολάβους.

Επιτέλους, μια μακρά και επίπονη – όχι με δική μας ευθύνη, αλλά με κύρια ευθύνη του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου που ενήργησε κατ΄ επανάληψη αυθαίρετα και παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία – διαδικασία έφτασε σε αίσιο τέλος. Τώρα είναι η ώρα της απόδοσης ευσήμων σε όλους όσους εργάστηκαν άοκνα και με συνέπεια για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η υπόθεση αυτή ας αποτελέσει το τελευταίο «δείγμα γραφής προς αποφυγήν» μιας περιόδου που σημάδεψε με μελανά χρώματα την πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ας ελπίσουμε να μην ξαναδούμε στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες και συμπεριφορές και ας δούμε πλέον όλους τους δημόσιους λειτουργούς να τιμούν τις θέσεις ευθύνης τους και να μην αυθαιρετούν.

Όλο αυτό το διάστημα, οι διακοπές νερού στο Παράλιο Αστρος και το Κορακοβούνι, συνεχίζονταν. Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, ήταν οι άνθρωποι που άκουγαν στωικά όλη τη γκρίνια κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών. Οι πραγματικοί αυτουργοί της καθυστέρησης, ο κ. Τατούλης και οι παράγοντες του δηλαδή, όχι μόνο έμεναν στο απυρόβλητο, αλλά με μεγάλη άνεση έκαναν τον προεκλογικό τους αγώνα στηριζόμενοι και υποστηριζόμενοι από ντόπιες δημοτικές παρατάξεις και με το επιχείρημα ότι ο Δήμαρχος δεν συνεργάζεται. Επιτέλους πρέπει να εξηγήσουμε ότι ήταν και είναι επιλογή μας να μην συνεργαστούμε με όποιους βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση έργων στον τόπο μας. Η πολιτική έχει τα όριά της.

Υπεράνω αυτής είναι οι νόμοι. Οι νόμοι υπάρχουν και οφείλουμε όλοι να τους σεβόμαστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΑΣ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.