Πέρασαν και δεν… ακούμπησαν οι πρώτες Απόκριες στην Τρίπολη (pics)

Πέρασαν και δεν… ακούμπησαν οι πρώτες Απόκριες στην Τρίπολη (pics)

Φεβρουάριος 20, 2017 - 12:06
9 σχόλια

Τα έθιμα της Πελοποννήσου για τις απόκριες είναι πολλά και έρχονται από πολύ μακριά, όταν ο κόσμος περίμενε πως και πως τις απόκριες, για να βάψει με κάρβουνο το πρόσωπό του, να φορέσει τα κουδούνια και τις προβιές και να βγει να χορέψει να γλεντήσει και να τηρήσει όλα τα έθιμα της αποκριάς.

Τα τελευταία χρόνια όμως πολλά από αυτά τα δρώμενα έχουν αντικατασταθεί με καρναβαλικές παρελάσεις και με πάρτι, στα οποία οι μασκαράδες λικνίζονται σε ρυθμούς Latin και όχι μόνο.

Οι πολίτες περιμένουν τις γιορτές των αποκριών για να ξεφύγουν λίγο από την ρουτίνα και να το ρίξουν λίγο έξω. Οι δήμοι σε ολόκληρη την Πελοπόννησο έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο δεκαήμερο πρόγραμμα με στόχο οι πολίτες αλλά και οι επισκέπτες να βγουν από τα σπίτια τους , να χορέψουν , να διασκεδάσουν, και να βιώσουν όλα εκείνα τα παραδοσιακά έθιμα, τα οποία συνοδεύονται με αλκοόλ και παραδοσιακά εδέσματα με χοιρινό και ζυμαρικά.

Πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο της αποκριάς σε ολόκληρη την Πελοπόννησο. Φυσικά η Πάτρα και το φημισμένο καρναβάλι της πρωταγωνιστεί με πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Δεν είναι τυχαίο ότι  έχει γίνει και τραγούδι με τίτλο «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα».

Η Αρκαδία και οι μύθοι της επιζητούν τον εορτασμό των αποκριών με τους ανθρώπους να μεταμφιέζονται να χορεύουν να τραγουδούν να κάνουν πειράγματα. Οι πρώτες απόκριες πέρασαν ,αλλά τα δρώμενα τα οποία έγιναν ήταν ελάχιστα, με τον δήμο Τρίπολης να «παγώνει» το Σαββατοκύριακο και να μην διοργανώνει ούτε μία εκδήλωση.

Η πρωτεύουσα της Αρκαδίας δεν θύμιζε σε τίποτα απόκριες, καθώς ο ανύπαρκτος στολισμός έχει σχολιαστεί από τους πολίτες, οι οποίοι ανέμεναν κάποια ένδειξη εορτασμού.  Οι πρώτες απόκριες δεν βρίσκονταν στο καλεντάρι του δήμου, ο οποίος δείχνει την πρόθεση να διοργανώσει απειροελάχιστες εκδηλώσεις για τις απόκριες.

Ας δούμε τι έγινε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο:

Η παρέλαση του Καρναβαλιού των μικρών της Πάτρας

Με επιτυχία έγινε και το Καλαβρυτινό Καρναβάλι

Τέλος στο Αίγιο πραγματοποιήθηκε το Παιδικό Καρναβάλι. Στο Αίγιο το οποίο είναι σε μικρή απόσταση από τη "βασίλισσα του Καρναβαλιού" Πάτρα, και παρόλ' αυτά τολμά κάθε χρόνο και διοργανώνει εκδηλώσεις.

Αφήνοντας την Πάτρα πάμε στην Μεσσηνία η οποία δείχνει να έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση απόκριες και του  καρναβαλιού και δείχνει ότι διοργανώνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις που έχουμε ξεχωρίσει ανάμεσα στο πλήθος άλλων έχουν να κάνουν περισσότερο με πρωτοβουλίες των δήμων και όχι με τις διοργανώσεις συλλόγων και φορέων αλλά και επιχειρήσεων.

Η Καλαμάτα τη  περίοδο της Αποκριάς 16-27/2/2017, πραγματοποιεί καρναβαλικές εκδηλώσεις με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και καρναβαλικές παρελάσεις. Το γνωστό πλέον Καλαματιανό Καρναβάλι 2017 πραγματοποιείται για 5η χρονιά με όπως ήταν αναμενόμενο που το πλαισιώνουν  έχουν έως τώρα στεφτεί με απόλυτη επιτυχία.


Δεν είναι τυχαίο ότι η Καλαμάτα βρίσκεται στους πέντε καλύτερους προορισμούς για καρναβαλική διασκέδαση στην Ελλάδα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα  touristikosodigos.com. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το Καλαματιανό Καρναβάλι μπήκε ήδη δυναμικά στο χορό με μια μεγάλη τελετή έναρξης στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο.

Πολλές εκδηλώσεις όπως το δρώμενο του Δράκου, που γίνεται κάθε χρόνο.  τα Θεατροπαιχνίδια και τα αποκριάτικα τραγούδια από τη χορωδία του ΚΑΠΗ και χοροί της Αποκριάς έντυσαν τις εκδηλώσεις.

Την παραδοσιακή φασολάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν πολίτες στην πλατεία Όθωνος το Σαββατοκύριακο που πέρασε, δρώμενο το οποίο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες και στο πρόγραμμα του δήμου Καλαμάτας  για τις εκδηλώσεις της Αποκριάς στην πόλη.

Χρώματα και φωνές γέμισαν οι δρόμοι της Καλαμάτας λίγο μετά τις 7 το βράδυ του Σαββάτου όπου ξεκίνησε η νυχτερινή παρέλαση.

Λιώσιμο παστού στην Μεσσήνη

4ο Καρναβάλι Δήμου Βέλου Βόχας

Η Αργολίδα και αυτή δείχνει αν εορτάζει τις απόκριες με καρναβαλικές παρελάσεις αλλά και εκδηλώσεις με παιχνίδια και Latin ρυθμούς.

O Δήμος Ναυπλιέων σε συνεργασία με το ΔΟΠΠΑΤ διοργανώνουν και φέτος τις εκδηλώσεις της αποκριάς κατά το διάστημα από 10 έως 27 Φεβρουαρίου 2017.

Με κοινή συνισταμένη όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων είναι ότι έχουν ως επίκεντρο το «Βενετσιάνικο Ναύπλιο» και διαφοροποιούνται των καρναβαλικών εκδηλώσεων άλλων πόλεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μοναδικότητα αυτού του ξεχωριστού δρώμενου.

Δεκάδες οι εκδηλώσεις οι αποκριάτικοι χώροι  με ζωντανή μουσική με φωτιές και γλέντι που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στον δήμο οι οποίες μεταξύ άλλων έλαβαν χώρα στο Δρέπανο, στο Νέο Ροεινό, στην Νέα Τίρυνθα, στο Αραχναίο, στο  Ναύπλιο, στα Ίρια,  στη Πουλακίδα,.

Καρναβάλι στη Νέα Κίο

Με σάτιρα, γέλιο και πολύ κέφι οι καρναβαλιστές της Νέας Κίου ενθουσίασαν.
Κέφι, γέλιο, τραγούδια, χοροί, ψυχαγωγία προσφέρονται απλόχερα σε δημότες του Δήμου Άργους Μυκηνών και σε επισκέπτες για 35 ολόκληρα χρόνια από το Καρναβάλι της Ν. Κίου.

Επίσης έγινε και το παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι 2017

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε «Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.

Λίγο πιο δίπλα το Λουτρακιώτικο Καρναβάλι 2017  το οποίο την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου περιελάμβανε στο πρόγραμμα του αθλητικές αποκριάτικες δραστηριότητες και κυνήγι του χαμένου θησαυρού καθώς και αλλά παιδικά πάρτι.

Ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις έγιναν και στης Λακωνία με το πρόγραμμα σε Σπάρτη, Αφυσσού και Ξηροκάμπι να βάζει σε κλίμα αποκριών τους πολίτες από τις πρώτες απόκριες οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβανα Συναυλία με αποκριάτικη μουσική από την Φιλαρμονική Ορχήστρα , εκδηλώσεις για παιδιά με ΚΛΟΟΥΝ.

Επίσης εκδηλώσεις αναβίωσης του εθίμου των κουδουνιών. Χορός, μουσική, αποκριάτικο κέφι, με την συμμετοχή του μουσικού συνόλου κρουστών του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής « Φοίβος Ανωγιαννάκης».

Για το τέλος αφήσαμε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έγιναν στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο 18-19 Φεβρουαρίου. Όσο όμως και να ψάξαμε καμία εκδήλωση δεν έγινε με την πρωτοβουλία του δήμου. Αλλά δεν απογοητευόμαστε ακόμα, καθώς αναμένεται τις επόμενες ώρες να ανακοινωθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Τρίπολη και στις γύρω περιοχές.

Το σίγουρο όμως είναι οι πρώτες απόκριες στην Τρίπολη πέρασαν και δεν… ακούμπησαν. Τυχεροί είναι όσοι βγήκαν εκτός πόλης και επιστρέφθηκαν κάποιες εκδηλώσεις σε γειτονικούς νομούς.  Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θα γίνει καρναβάλι στο Κακούρι και Κούλουμα στην πλατεία Άρεως εφέτος.


9 Σχόλια

Δεν χρειάζεται και τοσα λεφ΄τα για να κανεις εκδηλω΄σεις... ο κοσμος αγοραζει μονος στολες και πολλοι συνησφέρουν και για ηχο και μουσικοι... οι χορευτικοι συλλογοι τα κανουν δωρεαν οποτε... Κριμα πουδεν γινεται κατι για να βγει απο την καθημερινότητα και την μιζερια ο κοσμος

τα καλύτερα έρχονται την δεύτερη Κυριακή βρε κουτά, θα πετάξουμε τους αιτούς μας στην πλατεία άρεως την Καθαρή Δευτέρα , υπάρχει τίποτε καλύτερο από αυτό σε όλη την Ελλάδα ???? ααα και μην ξεχνάμε και το μέγα καρναβάλι στο Κακούρι , το υπέρτατο θέαμα!!!

Ευχαριστούμε τον δήμαρχο Τρίπολης και όλους τους άχρηστους στον δήμο για την πιο ξενέρωτη Κυριακή που θα μας χαρίσουν για άλλη μια χρονιά!! Σε όλη την Ελλάδα θα γίνεται χαμός αυτήν την μέρα με τα καρναβάλια και εμείς θα είμαστε μόνοι μας!!!!! Πως τα καταφέρνεις ρε παυλη;;; Αλήθεια πες μου, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρεις να είναι άδεια η Τρίπολη αυτήν τη μέρα!!!!

Ο ΠΑΥΛΗΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ *** ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΕΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΟΝ ΒΡΗΚΕΣ ΑΥΤΟΝ ΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ.? ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΗΔΕΣ, ΙΣΩΣ ΕΚΕΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ !

Τα έθιμα καλά είναι, αλλά όταν ξεκινά η Σαρακοστή και μιλούμε για την Αρκαδία, το μικρό Άγιο Όρος, δεν μπορεί να ζητούμε τα παιδιά μας να ζούνε διονυσιακά όργια και διαβολικές καρναβαλικές εκδηλώσεις. Επιτέλους διαλέξτε μάσκες, πανηγύρια ή προετοιμασία, για νηστεία και αίσθηση των Παθών του Κυρίου μας; Μπράβο στον Δήμαρχο για τις σεμνές εκδηλώσεις την Τρίπολης.

@ Γιώργος 11:15 Το δήμαρχό σου των «σεμνών» εκδηλώσεων, να τον τρίψεις στη μάπα σου παπαγάλε...Αν ήθελα σεμνή εκδήλωση, θα πήγαινα σε μοναστήρι να ακούσω τον Ακάθιστο Ύμνο...Τις απόκριες ο κόσμος δεν θέλει σεμνές εκδηλώσεις, αλλά θέλει να χορέψει, να διασκεδάσει, να ξεδώσει, να καταλάβει ότι είναι απόκριες...Τα μιξοπαρθενίστικα κράτα τα για πάρτη σου και για τον κα(γ)κουραίο το δήμαρχό σου...

ο Γιώργος προφανώς τρολάρει αλλά και συ ρε Anonymous (χωρίς επαλήθευση) στις Τετ, 01/03/2017 - 16:29. αν ήθελες σεμνη εκδήλωση θα πήγαινες σε μοναστήρι όπως πολύ καλά λες....αφού θέλεις όμως να χορέψεις, να διασκεδάσεις, να ξεδώσεις, να καταλάβει ότι είναι απόκριες για τι δεν πάς Πάτρα, Καλαματα ,Ναύπλιο ή αλλού που έχουν καρναβάλι και είναι και ένας καφές δρόμος? Όλα στη πόρτα σας τα θέλετε μου φαίνεται...επιλογές έχεις πάντως... Υ.Γ. εξαιρείσαι αν έχεις μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος οπότε δικαιως τσιτώνεσαι λιγάκι!

@Anonymous Τετ, 01/03/2017 - 17:17 Δηλαδή τώρα εσύ θέλεις να μας πεις ότι σωστά δεν κάνει ο δήμαρχος καρναβάλι στην Τρίπολη, γιατί φροντίζει πρωτίστως για την καλοπέραση των δημοτών του και αντί να τους κρατήσει στην Τρίπολη, τους στέλνει να κάνουν εκδρομούλα και να ακουμπήσουν τα λεφτάκια τους σε Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο κλπ. μιας και είναι «ένας καφές δρόμος» όπως λες...Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πλούσια και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία σου...

Σε ευχαριστώ πολύ! Η επιχειρηματολογία μου στηρίζεται στο γεγονός πως η Τρίπολη δεν είχε και ποτέ καποιο αξιόλογο καρναβάλι οποτε πάντα την κάναμε απο εδώ! Επίσης το καρναβάλι ειναι κάτι που προυποθέτει κόσμο που συμμετέχει με κέφι και όρεξη....κάτι που όσο πάει και εξαφανίζεται...υπάρχει και αυτή η άποψη όπως και η δική σου! όλα καλα!!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.