Περιήγηση στην αρχοντική Στεμνίτσα (pics,vid)

Περιήγηση στην αρχοντική Στεμνίτσα (pics,vid)

Φεβρουάριος 23, 2018 - 12:20
1 σχόλια

Ένα από τα ομορφότερα και τουριστικά χωριά της Αρκαδίας είναι η Στεμνίτσα. 

Η Στεμνίτσα είναι ένα ορεινό χωριό στη Γορτυνία, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε ύψος 1.080 μέτρων και βρίσκεται 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.
Φτάνοντας στο χωριό, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή, πιο αρχοντική, μιας και η Στεμνίτσα αποτέλεσε καταφύγιο των εύπορων οικογενειών οι οποίοι ασχολούνται την αργυροχρυσοχοΐα.

Ήδη από τα μεταβυζαντινά χρόνια η Στεμνίτσα αποτελεί αργυροχρυσοχοϊκό και μεταλλουργικό κέντρο με ονομαστούς τεχνίτες που έχουν εδραιώσει μια μακραίωνη παράδοση στον χώρο της αργυροχρυσοχοΐας.
Έτσι, στη Στεμνίτσα το 2013 ιδρύθηκε η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας  η  οποία ανήκει στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και λειτουργεί ως Δημόσιο ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), το οποίο απευθύνεται σε αποφοίτους Λυκείου, και διδάσκει μαθητές από όλη την Ελλάδα.


Κάνοντας μια πρώτη βόλτα θα μπορέσετε να δείτε τις βιτρίνες με τα μοναδικά δαχτυλίδια και τα βραχιόλια που κατασκευάζονται στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που διαθέτει το χωριό. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε χειροποίητα κοσμήματα αλλά και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων.   


Συνεχίζοντας τη βόλτα, ξεπροβάλλουν μπροστά σας τα πέτρινα ψηλά σπίτια, αλλά και το φυσικό τοπίο με τα πανύψηλα έλατα, χαρακτηριστικό δείγμα της ιδιαίτερης φύσης του αρκαδικού τοπίου.
Η Στεμνίτσα σε προδιαθέτει να περιηγηθείς στα λιθόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, με τις αξιοζήλευτες πόρτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Στεμνίτσας, οι οποίες υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 40. Η παλαιότερη είναι η Ζωοδόχος Πηγή, πρώην μοναστήρι που, κατά την παράδοση, κτίστηκε δέκα χρόνια πριν από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, ο ναός των Tριών Iεραρχών που κτίστηκε το 1715.


Τελευταίος χρονολογικά από τους ναούς της Τουρκοκρατίας είναι ο μεγάλων διαστάσεων ναός του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία του χωριού, ο οποίος κτίστηκε στα 1810 στη θέση παλαιότερης εκκλησίας. Επίσης στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, περίοδο νέας ακμής για τη Στεμνίτσα, αναγέρθηκε η Αγία Παρασκευή.


Η Στεμνίτσα φημίζεται για τα υπέροχα τοπικά γλυκά όπως τα αμυγδαλωτά, τα γλυκά του κουταλιού, τα λικέρ, τα μπουρέκια, τις δίπλες, και τα ζυμαρικά. Αναχωρώντας μην ξεχάστε να δοκιμάσετε κάτι από αυτά.

Η Στεμνίτσα αποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή με ωραίους ξενώνες αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια και για φαγητό ή γλυκό στην πλατεία.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Περιήγηση στην αρχοντική Στεμνίτσα


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Η σχολή Αργυροχρυσοχοίας Στεμνίτσας ιδρύθηκε το 1976 από τον χρυσοχόο Λάμπη Κατσούλη και τον ασημουργό εκκλησιαστικών ειδών Αριστείδη Βλαχόγιαννη. Το 2013 έγινε Δημόσιο ΙΕΚ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.