Προτάσεις για τον εορτασμό του 2021 στην Τρίπολη και στην Αρκαδία από τον Χρήστο Η. Μήτσια

Προτάσεις για τον εορτασμό του 2021 στην Τρίπολη και στην Αρκαδία από τον Χρήστο Η. Μήτσια

Δεκέμβριος 21, 2019 - 20:01
2 σχόλια

Ένας ανήσυχος Τριπολίτης, ο Χρήστος Η. Μήτσιας, ένας άνθρωπος με μεγάλο μεράκι για τη ζωή στην παλιά Τρίπολη, απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, στον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο αλλά και στον Δήμαρχο Τρίπολης Κώστα Τζιούμη, προκειμένου να μοιραστεί μαζί τους μερικές σκέψεις και προτάσεις ώστε η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την Άλωση της Τριπολιτσάς να εορταστεί ιδιαιτέρως για την πόλη της Τρίπολης, αλλά και για ολόκληρη την Αρκαδία, με τη λαμπρότητα που της αξίζει.

Ο Χρήστος Η. Μήτσιας έχει γράψει πολλά άρθρα για τη ζωή στην παλιά Τριπολιτσά και σύντομα ολοκληρώνει το βιβλίο του με θέμα την αγαπημένη του Τρίπολη.

Ακολουθεί η επιστολή του:

Σε δύο χρόνια, όπως γνωρίζετε, έρχεται το 2021. Είναι μια χρονιά - ορόσημο για την πόλη μας την Τρίπολη, την Πελοπόννησο,  τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ύστερα από 400 χρόνια οθωμανικού ζυγού.                                                                                                    

Είναι η χρονιά, επίσης, που συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την άλωση της Τριπολιτσάς.                                                                                                                                       

Για την πόλη μας, και για την πατρίδα μας, η άλωση της Τριπολιτσάς είναι ίσως η πιο σημαντική επέτειος. Αρκεί να αναλογιστούμε τη στρατηγική σημασία της πρώτης αυτής συντριπτικής νίκης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών, μιας νίκης που απέδειξε στους Οθωμανούς αλλά και στους Ευρωπαίους ότι οι Έλληνες ήταν αποφασισμένοι για την ελευθερία τους ή για τον θάνατό τους.

Δράττομαι της ευκαιρίας, καθώς βρισκόμαστε στο κατώφλι της σημαντικής αυτής επετείου, να σας προτείνω τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, με σκοπό την εμπέδωση των συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων.

Οπωσδήποτε έχει ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας των εκδηλώσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.  Οι ιδέες θα είναι πολλές και διαφορετικές αλλά όλες, φαντάζομαι, θα είναι ιδιαίτερες και σημαντικές και θα αποσκοπούν στο να αφήσουν πίσω μια γιορτή που θα μείνει στην ιστορία.                                                             

Ως απλός πολίτης της Τρίπολης, επιτρέψτε μου να παραθέσω κάποιες προτάσεις:
     - Θα μπορούσατε να ζητήσετε να τοποθετηθούν δύο εύζωνες μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη ως φόρος τιμής στον Γέρο του Μοριά Θ. Κολοκοτρώνη για το 2021.
      - Το βαγόνι με το οποίο το 1930 μετέφεραν τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη, θα μπορούσε, μετά την αναπαλαίωσή του να τοποθετηθεί δίπλα στον ανδριάντα. Εκεί, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν, μέσα σε μια μπρούτζινη λάρνακα, τα οστά του Κολοκοτρώνη. Το βαγόνι θα μπορούσε να γίνει ένας τόπος προσκυνήματος δίπλα στο επιβλητικό άγαλμα της πλατείας Άρεως.
       -  Η συμβολή της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι μεγάλη και σημαντική. Ο Δήμος και η Περιφέρεια θα μπορούσαν, σε συνεργασία με την Εκκλησία, να προσκαλέσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και τους Αρχιεπισκόπους Ρωσίας και Αμερικής με αφορμή ένα διεθνές συμπόσιο με θέμα τον Αγώνα.
       - Θα μπορούσε η πόλη μας ή η Περιφέρεια να καλέσει χορωδίες από όλο τον κόσμο ώστε, σε συνεργασία με τις τοπικές χορωδίες να διοργανώσουν ένα μεγάλο φεστιβάλ.
       - Οι θεατρικές μας ομάδες, ομοίως, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με άλλους μεγάλους  θεατρικούς συλλόγους, δημιουργώντας ένα φεστιβάλ με θεατρικά δρώμενα αφιερωμένα για τον Αγώνα.
       - Με τη συμβολή των ορειβατικών ομίλων θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδρομές για τους πολίτες και για τους επισκέπτες στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν  οι μεγάλες μάχες (Τρίκορφα, Βαλτέτσι, Δολιανά κ.α.) με ανάλογες αναπαραστάσεις μαχών, και με την κατάλληλη επεξήγηση από ιστορικούς επιστήμονες. Στο ίδιο πλαίσιο, χρήσιμες και κατατοπιστικές θα είναι οι ξεναγήσεις μέσα στην πόλη σε ιστορικά μέρη της όπως στη Δεξαμενή, στο Μπιζάνι, στην πλ. Άρεως, στην πύλη του Ναυπλίου με την ανάλογη ιστορική αναφορά.
     - Στον αθλητικό τομέα: Η μεγάλη τοπική ομάδα ποδοσφαίρου μας, ο Αστέρας Τρίπολης, σε συνεργασία και με τις άλλες ομάδες της Τρίπολης θα μπορούσε να καλέσει τόσο σε τοπικό επίπεδο μεγάλες  αντίστοιχες ελληνικές ομάδες αλλά και ευρωπαϊκές όπως (Ρεάλ Μαδρίτης – Μίλαν - Μπάγερν Μονάχου κ.ά.) και να διοργανωθεί ένα τουρνουά ποδοσφαίρου για εκείνο το καλοκαίρι προσελκύοντας ποδοσφαιρόφιλο κοινό και όχι μόνο.
       - Στο τένις οι τοπικοί σύλλογοι μας θα μπορούσαν  να έρθουν σε επαφή με τα αστέρια του αθλήματος όπως με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη  και να δημιουργήσουν μεγάλες αθλητικές γιορτές, προσκαλώντας και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου Τζόκοβιτς Ναδάλ, Φέντερερ δημιουργώντας  αξέχαστες αθλητικές συναντήσεις, που θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον στην πόλη μας.  Στην κολύμβηση επίσεις να γίνουν πανελλαδικοί και πανευρωπαϊκοί αγώνες.
         - Ηθοποιοί, ποιητές καταξιωμένοι με καταγωγή από την Αρκαδία μας θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για να βοηθήσουν στο έργο αυτό, διοργανώνοντας δρώμενα και απαγγελίες έργων μεγάλων ποιητών, όπως του Νίκου Γκάτσου και άλλων με καταγωγή από την Αρκαδία. Καθώς και επίσης να διοργανωθεί ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους τραγουδιστές
- Η εκπαίδευση με την σειρά της: Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι ακαδημαϊκοί να κάνουν διαλέξεις με αναφορά στο Αγώνα του 1821.
- Ο Στρατός να κάνεις επίσης διαλέξεις με αναφορά τον Αγώνα του 1821, αναλύοντας τη στρατιωτική μας ιστορία.
- Να προσκληθούν μεγάλοι καλλιτέχνες από την Αρκαδία π.χ. Σφυρής (τενόρος), Φλώρος (εικαστικός), Ταλαγάνης (γλύπτης- ζωγράφος) για να συμβάλλουν με τη σειρά τους και να αξιοποιηθούν ο καθένας σύμφωνα με την ιδιότητά του.

Όλα αυτές οι σκέψεις που παράθεσα, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν το 2021. Αλλά σημασία έχει να γίνουν και πράγματα, πέρα από εκδηλώσεις, που θα μείνουν στην πόλη αλλά και στην Αρκαδία. Τα μουσεία είναι η κοιτίδα της μόρφωσης, και η πόλη μας πρέπει να αποκτήσει σύγχρονα μουσεία. Η δημιουργία τους, ασφαλώς, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά πρέπει να γίνει η αρχή:
- Το Μουσείο του Αγώνα (που έχουν προτείνει πολλοί συμπολίτες μας, όπως οι Ν. Γαργαλιώνης, Η. Χαλκιάς κ.ά.) ένα σημαντικό έργο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
- Να δημιουργηθεί ένα Λαογραφικό Μουσείο στην πόλη μας.
- Να δημιουργηθεί Μουσείο Θρησκευτικής Ιστορίας με κειμήλια από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης κ.ά., ίσως στο κτίριο της Φιλόπτωχου στην πλ. Ανεξαρτησίας.
- Να δοθεί φως και προβολή στην ιδιωτική πρωτοβουλία του Μουσείου Χαλκού του κ. Τάσου Μπιρμπίλη, ένα αξιόλογο μουσείο, φτιαγμένο με μεράκι, που λίγοι δυστυχώς ντόπιοι το γνωρίζουν.
- Να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Φωτογραφίας, που θα περιλαμβάνει γκραβούρες όσο και φωτογραφικό υλικό από γνωστούς παλαιότερους φωτογράφους της πόλης μας ( έχω κάνει σχετική επιστολή στον Δήμο Τρίπολης πριν δυο χρόνια ώστε να γινόταν στο Πετροπούλειο Κληροδότημα πρίν γίνουν τα γραφεία του ανοιχτού Πανεπιστημίου ) με θέμα τη ζωή της πόλης από την απελευθέρωση έως και σήμερα. Φυσικά και οι δωρεές από ιδιωτικές συλλογές θα είναι ευπρόσδεκτες.
- Να δημιουργηθεί μουσείο καλλιέργειας αμπελιού και οίνου, (έχω κάνει σχετική επιστολή στον Δήμο Τρίπολης και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς)αφού στην περιοχή μας (Μαντινεία) είχαμε τεράστια παραγωγή και πολύ καλή ποιότητα μοσχοφίλερου, που είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και αφρώδη οίνο που είχε αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις. Οι οινοποιοί μας σήμερα συνεχίζουν αυτή την παράδοση, και πρόκειται για ένα τοπικό προϊόν που κατακτά τον κόσμο. Αξίζει της μέγιστης προβολής, λοιπόν.
- Να δημιουργηθεί μουσείο καπνοκαλλιέργειας και καπνοκοπτηρίου (έχω κάνει σχετική επιστολή στον Δήμο Τρίπολης και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς) αφού η Μαντινεία ήταν από τις πρώτες περιοχές σε παραγωγή καπνού στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα και με πολύ καλή ποιότητα.
- Να δημιουργηθεί μουσείο χασισοκαλλιέργειας και εργαστήριο χασίς (έχω κάνει σχετική επιστολή στον Δήμο Τρίπολης και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς), αφού ως τις αρχές του 20ού αιώνα η παραγωγή ήταν μεγάλη και αρίστης με μεγάλες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο.
- Να δημιουργηθεί μουσείο βυρσοδεψίας (έχω κάνει σχετική επιστολή στον Δήμο Τρίπολης και στο Πολιτιστικό ίδρυμα Πειραιώς). Πίσω από την Πάνω Αγορά ήταν τα Ταμπάκικα, και από την εποχή της τουρκοκρατίας η βυρσοδεψία είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση στην Τρίπολη.
- Μια άλλη  ιδέα είναι να γίνει επανεκκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα  και με παλιού τύπου βαγόνια να γίνονται στάσεις στα μέρη της Αρκαδίας και από εκεί με λεωφορεία να πηγαίνει ο κόσμος στα ιστορικά μέρη όπου έλαβε χώρα ο αγώνας για την απελευθέρωσή μας. Θα μπορούσε αυτό το έργο να μείνει για τουριστικούς λόγου εν ενεργεία και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν την επέτειο. Και επίσης στον μεγάλο σταθμό του τρένου στην Τρίπολη θα μπορούσε να δημιουργηθεί Μουσείο του Τρένου, και να φιλοξενεί διάφορους τύπους τρένων.
- Το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα μπορούσε να γίνει επιβατικό, με σκοπό να προσελκύει τουρίστες όπου θα μεταβαίνουν με λεωφορεία από την πόλη μας σε άλλους τουριστικούς προορισμούς όπως  Μυκήνες – Άργος – Ναύπλιο – Μυστρά – Μονεμβασιά - Πύλο – Μεθώνη - Ολυμπία κ.α.
- Θα μπορούσε να γίνει ένα Μουσείο Αεροπορίας με αεροπλάνα όλων των τύπων.  
- Στο στρατόπεδο της πόλης μας (σε ένα μέρος του) θα μπορούσε να γίνει ένα μουσείο στρατιωτικής ιστορίας με άρματα, όπλα, στολές κ.ά.

Αξιότιμοι κύριοι,

Γνωρίζω, όπως όλοι μας, τις δυσκολίες, οικονομικής φύσεως και άλλες, που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Με συνεργασία, σύμπνοια και με έναν κοινό στόχο, όμως, πιστεύω βαθιά ότι η επέτειος των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση θα εορταστεί όπως της αξίζει.
Με αυτές τις σκέψεις, και με την ελπίδα κάποιες από αυτές τις προτάσεις να είναι υλοποιήσιμες στο μέλλον, σας εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας και ελπίζω, όπως και οι συμπολίτες μου, το 2021 να μας βρει έτοιμους και αντάξιους της σπουδαίας επετείου.

Με εκτίμηση,

Χρήστος Η. Μήτσιας


2 Σχόλια

Μπράβο στον κυριο Μητσια. Το θέμα με τους εύζωνες είναι πολυ σημαντικό. Η τιμή στο Γερο του μόρια γίνεται με τον καλλίτερο τρόπο. Η εικόνα αυτή είναι όλο το μήνυμα για την Τριπολιτσά και από την Τριπολιτσά..... Θα έλεγα πως δεν χρειάζεται τίποτε περισσοτερο. Απορώ γιατί μια τέτοια προταση δεν υλοποιείται!!! Μήπως κάποιοι δεν το επιτρέπουν; Μήπως θέλουν να υποβαθμίσουν την Τρίπολη η μήπως τον Κολοκοτρώνη;

Δεν είναι αργά να προστεθεί για την πληρότητα της σκέψης του οραματιστή και του όλου πακέτου μια όμορφη αναβίωση, ένα φεστιβάλ από χαρέμια που μπορούν να κληθούν από χώρες του κόλπου που ευδοκιμούν ακόμα, ώστε να μπορέσουμε να ανακράξουμε έλα και συ στο τόπο σου!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.