Το Σχέδιο Αντιμετώπισης χιονοπτώσεων - παγετού Δήμου Τρίπολης

Το Σχέδιο Αντιμετώπισης χιονοπτώσεων - παγετού Δήμου Τρίπολης

Δεκέμβριος 12, 2017 - 09:31
0 σχόλια

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Τρίπολης, ανήκει στο Τμήμα Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης.

Η λειτουργία της υπηρεσίας έχει σαν στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση κάποιας φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής ή ατυχήματος που μπορεί να συμβεί στην περιοχή του Δήμου Τρίπολης, όσο και να συνδράμει όμορους και μη Δήμους ή άλλους φορείς σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζει και εφαρμόζει διάφορα σχέδια που εκπονούνται για την αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών.

Στις υποχρεώσεις της Πολιτικής Προστασίας, βάσει του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την διασφάλιση της προστασίας και ασφάλειας των ατόμων με αναπηρίες και των ειδικών ομάδων πληθυσμού σε καταστάσεις κινδύνου, περιλαμβανομένων ανθρωπιστικών έκτακτων αναγκών και της ύπαρξης φυσικών καταστροφών.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με την απόφαση 45088/14905/12-10-2011 του οικείου Περιφερειάρχη η συντήρηση των οδών, που η συντήρησή τους ανήκε στην αρμοδιότητα τόσο της πρώην κρατικής Περιφέρειας όσο και των αντίστοιχων πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δίνεται στις Δ/νσεις Τεχνικών Έργων των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας για το οδικό τμήμα που βρίσκεται στα διοικητικά όρια εκάστης.

Το υπόλοιπο δημόσιο οδικό δίκτυο, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των Γενικών Γραμματέων των πρώην κρατικών Περιφερειών που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του Ν.3481/2006 (ΦΕΚ 162/Α/2-8-2006), ανήκει στην αρμοδιότητα συντήρησης των Δήμων, εντός των διοικητικών ορίων ευθύνης εκάστου.
Σε περίπτωση οδού που διέρχεται από περισσότερους Δήμους, η ευθύνη κατανέμεται τμηματικά σε κάθε Δήμο που η οδός διέρχεται μέσα στα όρια της διοικητικής του ευθύνης.
Όσον αφορά τη συντήρηση του οδικού δικτύου των πρώην Δήμων και Κοινοτήτων που συνενώνονται, ότι η αρμοδιότητα αυτή ασκείται πλέον από τους Δήμους που συνιστώνται με το άρθρο 1 του Ν.3852/2010 (αρθ. 283, παρ.1 του Ν.3852/2010).

Παρά το γεγονός ότι κατά τη χειμερινή περίοδο στο Δήμο μας η εκδήλωση των φαινομένων αυτών συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες, έχουν παρατηρηθεί έντονες χιονοπτώσεις και φαινόμενα παγετού που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Τρίπολης και της υπαίθρου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποκατάστασή της.
Προβλήματα από χιονοπτώσεις και παγετό παρατηρούνται στο Δήμο μας συνήθως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Νοεμβρίου ως και τις αρχές Απριλίου και η εμφάνισή τους συνδέεται κυρίως με τη μεγάλη υψομετρική διαφορά εντός ζώνης των ορίων ευθύνης του Δήμου, η οποία και διαφοροποιεί της ανάγκες κατά εποχή και περίοδο. Έντονα προβλήματα χιονοπτώσεων και παγετού εκδηλώνονται στις ΔΕ Σκιρίτιδας και Φαλάνθου λόγω του υψομέτρου.

α) Η περιοχή της Δ.Ε Σκιρίτιδας είναι ορεινή, με μέγιστο υψόμετρο που φτάνει και τα 1.150 μέτρα και καλύπτεται κατά το 80% από τεχνητό δρυμό (κυρίως καστανιάς και μαύρης πεύκης), με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου να καλύπτεται από σκιά.
β) Η περιοχή της Δ.Ε Φαλάνθου είναι ορεινή με μέγιστο υψόμετρο στην ΤΚ Αλωνίσταινας τα 1.250 μέτρα. Βρίσκεται στην ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαινάλου και το κυρίως μέρος του οδικού δικτύου βρίσκεται υπό σκιά.

 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΜΟΥ ΟΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΓΓΠΠ

β. ΧΑΡΤΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΚΧΙΟΝΙΣΜΟΥ Δ.Ε ΤΡΙΠΟΛΗΣ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1
ΚΟΜΒΟΣ ΜΟΡΕΑ – ΝΑΥΠΛΙΟΥ – ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ – ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ - ΜΑΙΝΑΛΟΥ - ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ – ΧΩΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ - ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – ΓΕΦΥΡΙ ΤΑΠΙΑΣ - ΟΗΕ - ΣΟΥΤΣΟΥ - ΜΟΥΤΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΕΞΙΑ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ – ΚΑΛΑΜΩΝ – ΤΑΠΙΑΣ – ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ – ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ – ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ - ΚΟΜΒΟΣ ΜΟΡΕΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ- ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑ – ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ - ΔΕΞΙΑ ΣΟΥΤΣΟΥ – ΛΑΓΟΠΑΤΗ – ΔΕΞΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ- ΔΕΞΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ – ΣΟΦΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ- ΧΑΤΖΗΣΑΡΑΝΤΟΥ- ΤΑΠΙΑΣ – ΧΡΟΝΑ –ΔΕΞΙΑ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ – ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4
ΣΤΑΔΙΟ- ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ- ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ- 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ –ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΥΠΡΟΥ- ΚΥΠΡΟΥ-ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ-ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ- ΔΕΞΙΑ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΕΞΙΑ ΔΙΟΤΙΜΑΣ- ΔΕΞΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΕΞΙΑ ΚΑΛΑΒΡΡΥΤΩΝ-ΣΤΑΔΙΟ

Ο αποχιονισμός και η αντιπαγετική προστασία των οδών πρόσβασης στα Τοπικά Διαμερίσματα του Δήμου κατά κύριο λόγω αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας. Ευθύνη του Δήμου είναι ο καθαρισμός και η ρήψη άλατος στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των οικισμών. Για την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας απαιτείται καλός συντονισμός με τη περιφέρεια, ώστε να αποφεύγονται μεγάλες καθυστερήσεις ή διπλά περάσματα από εκχιονιστικά σε τμήματα του Επαρχιακού δικτύου.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.