Στο φως και πάλι το πέτρινο αλώνι στην Κερασιά Αρκαδίας (pics)

Στο φως και πάλι το πέτρινο αλώνι στην Κερασιά Αρκαδίας (pics)

Ιούνιος 21, 2020 - 18:45
0 σχόλια

Εργασίες καθαρισμού ώστε να αποκαλυφθεί το παλιό πέτρινο αλώνι στο κέντρο της Κερασιάς πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να έρθει ξανά στο φως ένα μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο Πέτρος Σαραντάκης γράφει:

Σε κάθε χωριό της ελληνικής υπαίθρου υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έργα των προγόνων μας, η λειτουργία των οποίων διεκόπη εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα αλώνια, δηλαδή οι επίπεδοι και διαμορφωμένοι με πλάκες στρογγυλοί χώροι που χρησίμευαν με την βοήθεια των ζώων για το άλεσμα των δημητριακών, εγκαταλείφτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα, λίγες ημέρες δουλειάς απαιτήθηκαν για να βγάλουμε από την λησμονιά ένα εντυπωσιακό αλώνι, στο κέντρο της Κερασιάς.

Στην προσπάθεια αυτή συνετέλεσαν: Τα παιδιά των Στράτη και Αντιγόνης Κουλούρη, από το Σικάγο, που συνέβαλαν οικονομικά. Εθελοντικά εργάστηκαν οι Κερασιώτες της Αθήνας, Κώστας και Λέτα Μητροπούλου, Ευαγγελία και Γιάννης Κούκος, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, η Βασιλική Στεφάνου, η Μαρίνα Άρχου που κατοικεί στη Θεσσαλονίκη και η Έλντα που μένει στην Κερασιά. Επίσης εθελοντικά προσέφεραν οι μόνιμοι κάτοικοι, Δημήτρης Παπαδέλος που κατασκεύασε και τοποθέτησε το στύερο (τον στύλο όπου έδεναν τα ζώα) και ο Θανάσης Κόλεγκας που συνέβαλε στην τοποθέτηση της επιγραφής. Επίσης εργάστηκαν, έναντι όχι μεγάλης αμοιβής, ο Ανδρέας με τον Λευτέρη Σάκο στην αποψίλωση και την εκσκαφή και ο Παναγιώτης Σώτος στην μετακίνηση των άχρηστων υλικών και στο πλύσιμο των πλακών. Ευχαριστίες θερμές προς όλους όσους συνετέλεσαν στην ανάδειξη ενός σημαντικού μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και ενός ακόμα αξιοθέατου του χωριού μας. Ο γράφων το κείμενο ήταν εμπνευστής της ιδέας, συντονιστής αλλά και εργάτης, και αισθάνεται ικανοποίηση πράττοντας το χρέος του προς την γενέτειρα και τους προγόνους του. Αλλά και προς όλους τους παλαιότερους Κερασιώτες, οι οποίοι μόχθησαν για να αναθρέψουν τις οικογένειές τους και έχυσαν τον ιδρώτα τους πάνω σε αυτές τις πέτρες, κάτω από το λιοπύρι πολλών καλοκαιριών.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.