Θα δηλώνονται και τα εξ αδιαιρέτου αυθαίρετα

Θα δηλώνονται και τα εξ αδιαιρέτου αυθαίρετα

Ιούλιος 27, 2016 - 14:00
0 σχόλια

Ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει, μεταξύ άλλων, λύση για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, επίσπευση των πολεοδομικών σχεδίων, μικρότερα πρόστιμα για τις πολεοδομικές παραβάσεις που δεν έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αύξηση των δόσεων και απλοποίηση των διαδικασιών δόμησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με «Τα Νέα», σχεδιάζεται η δημιουργία Παρατηρητηρίου Δομημένου Χώρου μέσω του οποίου θα παρακολουθείται όλη η δόμηση (υπάρχουσα και νέα), καθώς από το υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνεται ότι η υποστελέχωση των Πολεοδομιών εμποδίζει την υπηρεσία να εποπτεύει τη δόμηση.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, ο νόμος ασχολείται με την εξ αδιαιρέτου δόμηση. Διευκρινίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων τα εξ αδιαιρέτου ακίνητα δεν δηλώνονται.

«Το πρώτο βήμα που σχεδιάζουμε είναι να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν το ποσοστό που τους αναλογεί» λένε πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Σήμερα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, απαιτείται από κοινού δήλωση όλων των ιδιοκτητών. Κι αν δηλώσει το ποσοστό του ένας από τους ιδιοκτήτες είναι σαν να παραδέχεται ότι έχει γίνει κατάτμηση του οικοπέδου, κάτι που απαγορεύεται».

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΑΣ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο θα καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα αυθαίρετα μειώνοντας μάλιστα το κόστος υποβολής της αίτησης από τα 500 ευρώ στα 200 ευρώ.

(Πληροφορίες: «Τα Νέα»)


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.