«Τρίπολη Αύριο»

«Τρίπολη Αύριο»

Ιούνιος 18, 2019 - 11:50
2 σχόλια

Δανείζομαι την ονομασία του συνδυασμού του νεοεκλεγέντος Δήμαρχου Τρίπολης, κου Κωνσταντίνου Τζιούμη, για να την βάλω ως τίτλο στο παρόν άρθρο και με την ευκαιρία να του δώσω και εγώ τα συγχαρητήρια μου για την εκλογή του καθώς και σε όλους τους νέους δημοτικούς συμβούλους και να τους ευχηθώ σε καλή επιτυχία!

Οι αναγνώστες που κατοικούν/κατάγονται σε άλλες περιοχές, μπορούν κάλλιστα να αντικαταστήσουν την Τρίπολη και να βάλουν το όνομα της πόλης τους, μιας και αυτά στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω αφορούν λίγο πολύ τις περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα.

Εκλέξαμε λοιπόν, για άλλη μια φορά, μια νέα δημοτική αρχή η οποία θα έχει την ευθύνη της πόλης μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Και εμείς οι πολίτες τι κάνουμε τώρα; Ανακουφισμένοι που επιτελέσαμε το καθήκον μας ως εκλογείς τι τους λέμε τώρα; Τους λέμε «τώρα που βγήκατε την πατήσατε, κόψτε το κεφάλι σας και εμείς ως απαιτητικοί πελάτες σας περιμένουμε στη γωνία να δούμε τι θα μας προσφέρετε; ή μήπως πρέπει να είμαστε συνεχώς δίπλα στη νέα δημοτική αρχή όχι μόνο με απαιτήσεις αλλά και με ιδέες και με προτάσεις για το καλό της πόλης;

Αν το παραπάνω ερώτημα ακούγεται γενικό και θεωρητικό, θα υπενθυμίσω συνοπτικά σε όλους το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων που αντιμετωπίζει και η Τρίπολη και τις δύο φορές που βρέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τόσο κατά τη θητεία του νυν Δημάρχου κ. Δημητρίου Παυλή όσο και του τέως Δήμαρχου κου Ιωάννη Σμυρνιώτη. Θυμόμαστε λοιπόν οι περισσότεροι τους όγκους με τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευθεί στους δρόμους της πόλης, την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των πολιτών για να φύγουν τα σκουπίδια από την πόλη…

Και έφυγαν! Με τις λύσεις των χώρων προσωρινής αποθήκευσης στην Αγία Τριάδα και στο Άγιο Βλάσση, η πόλη καθάρισε από τα σκουπίδια… (μην ξεχνάμε βέβαια ότι και η παλιά χωματερή στη θέση «Πλάτωμα» και αυτή ως προσωρινή λύση δημιουργήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες).

Εμείς οι πολίτες άραγε πήραμε κανά μάθημα από τα παραπάνω; Προβληματιστήκαμε για να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες ώστε να βοηθήσουμε να μειωθεί το πρόβλημα; Μάθαμε να επαναχρησιμοποιούμε υλικά και να ανακυκλώνουμε; Εκ του αποτελέσματος η γενική απάντηση είναι όχι, χωρίς να θέλω να εκμηδενίσω τις προσπάθειες αρκετών πολιτών. Συνεχίζουμε να μην κάνουμε ανακύκλωση και να γεμίζουν οι καφέ-πράσινοι κάδοι με ανακυκλώσιμα υλικά, συνεχίζουμε να πετάμε χορτάρια και κλαριά στους κάδους ανακύκλωσης, συνεχίζουμε να βγάζουμε τα σκουπίδια μας τα Σαββατοκύριακα, αδιαφορώντας αν οι κάδοι που ξεχειλίζουν από σκουπίδια είναι αντιαισθητικοί και εστία μόλυνσης για όλους μας, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες κλπ.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο με το παράδειγμα των απορριμμάτων, το οποίο το ανέφερα κυρίως γιατί, παρόλη την αδράνειά μας, είναι ακόμα αρκετά έντονο στη μνήμη μας.

Το θέμα είναι κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι όλοι μας, να ενεργοποιηθούμε για το κοινό καλό. Δεν περιμένουμε από κανένα Δήμαρχο να είναι ο μάγος που θα λύσει με μιας όλα τα προβλήματα. Αυτό όμως που είναι άκρως απαραίτητο, είναι ο Δήμος να είναι το οργανωμένο κύτταρο της κοινωνίας μας, ο οποίος όχι απλά θα διεκπεραιώνει κάποια θέματα της καθημερινότητας μας, αλλά θα ζητά και θα συγκεντρώνει ιδέες, είτε για την επίλυση προβλημάτων, είτε για τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το αύριο της Τρίπολης, το οποίο με τον κατάλληλο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

Σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας, τόσοι οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι (άλλωστε ο «Κλεισθένης» απαιτεί περισσότερο από ποτέ τις συνεργασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο), όσο και οι φορείς και οι σύλλογοι, καθώς και εμείς οι απλοί πολίτες.

Για όσους μπορεί ακόμα να θεωρούν ουτοπικά τα παραπάνω, ενημερώνω ότι από πλευράς μου έχω καταθέσει κατά καιρούς ιδέες και προτάσεις στις εκάστοτε δημοτικές αρχές, κάποιες από τις οποίες υλοποιήθηκαν (π.χ. ανακύκλωση χαρτιού και βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων).

Το μέλλον μας μπορεί να είναι καλύτερο, αρκεί να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό!

 

Στέφανος Γκουτζιούλης


2 Σχόλια

Χθες το βράδυ πέρασα από δρόμο κοντά σε κεντρική πλατεία και είδα μέσα σε μαύρη σακούλα απορριμμάτων χριστουγεννιάτικο δέντρο!!! Δεν είμαι από Τρίπολη, δεν ξέρω την οδό.

Τι λες ρε τιτανοτεράστιε Στέφανε; Δικές σου ιδέες ήταν παιδί μου η ανακύκλωση χαρτιού και οι βάσεις ποδηλάτων; Πωωωωπω. Σοβαρά τώρα, δεν το γνώριζα αυτό, ειλικρινά. Είσαι απίστευτος, φοβερός, μοναδικός! Μπράβο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.