Τρίπολη: Εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καρκίνου από τέσσερις γυναίκες επιστήμονες (vid)

Τρίπολη: Εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καρκίνου από τέσσερις γυναίκες επιστήμονες (vid)

Μάρτιος 06, 2020 - 21:00
0 σχόλια

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας

Τέσσερις γυναίκες επιστήμονες, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μας συμβουλεύουν για το ποιες είναι οι πολύ απλές και ανώδυνες εξετάσεις που μπορούν να μας σώσουν τη ζωή.

Η 8η Μαρτίου μας υπενθυμίζει πως οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, αγαπούν και σέβονται τον εαυτό τους. 

Η ημέρα αυτή μπορεί να θεωρηθεί μία καλή αφορμή και για να βελτιώσουμε τη ζωή και την υγεία μας.   Και αυτό οπωσδήποτε μπορεί να γίνει με την πρόληψη και με την έγκαιρη διάγνωση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου στις γυναίκες και πώς αυτοί αντιμετωπίζονται.

Οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου οι οποίοι θα αναλυθούν και στο βίντεο που ακολουθεί είναι , ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας.

Η χειρουργός Βάσια Ψυχογιού πρώτα μίλησε για τον καρκίνο του μαστού, που είναι ο πλέον συχνός καρκίνος που προσβάλει τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι απολύτως θεραπεύσιμος εάν διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια.

Αφορά 1 στις 8 γυναίκες

Για την έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία μία γυναίκα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στο ενδεχόμενο  ότι κάποια στιγμή μπορεί να νοσήσει, αναφέρει η κυρία Ψυχογιού τονίζοντας ότι κάθε γυναίκα οφείλει να κάνει μια φορά το χρόνο μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών.

Η κυρία Ψυχογιού έδωσε στην συνέχεια τον λόγο στην Γαστρεντερολόγο κυρία Ψαθά Πάνυ η οποία  μίλησε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που είναι ο τρίτος κατά σειρά καρκίνος που προσβάλει γυναίκες και άνδρες αλλά και η δεύτερη αιτία θανάτου και στα δύο φύλλα.

Κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, συμβαίνουν κάποιες αλλαγές στο γενετικό υλικό των κυττάρων του παχέος εντέρου και κάπου εκεί εμφανίζεται κάποιος πολύποδας ο οποίος μεγαλώνοντας θα γίνει καρκίνος

Περισσότερα από τα μισά περιστατικά θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με τις απαραίτητες εξετάσεις, αναφέρει η κυρία Ψαθά, προτείνοντας σε όλες τις γυναίκες μετά την ηλικία των 50 να κάνουν μια απλή εξέταση που παραμένει ιδανική και αυτή είναι η κολονοσκόπηση.

Στην συνέχεια η γυναικολόγος  κυρία  Σώτηρα Κωνσταντίνα, μίλησε για τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο που είναι αρκετά συχνός και ασυμπτωματικός, αλλά πολύ καλά μελετημένος, αυτός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Δυστυχώς ακόμα πεθαίνουν γυναίκες από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί η κυρία Σώτηρα μιλά για τους δύο τομείς προληπτικών εξετάσεων που μπορεί κάθε γυναίκα να ακολουθήσει και αυτές είναι ο εμβολιασμός κατά του HPV και το γνωστό τεστ Παπανικολάου.

Τέλος, η Πνευμονολόγος Βλάχου Γαρυφαλλιά έστειλε το δικό της μήνυμα για την γιορτή της γυναίκας, το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της πρόληψης.

Η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους στην κοινωνία και όλοι αυτοί την φορτίζουν και την κάνουν να ξεχνά να προσέχει την υγεία. Η γυναίκα σήμερα αγχώνεται και καπνίζει περισσότερο από τους άνδρες με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την υγεία της

Προληπτικά οι γυναίκες καπνιστές θα πρέπει μια φορά το χρόνο να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος και μια σπιρομέτρηση, συμβουλεύει η κυρία Βλάχου θέλοντας να παρακινήσει τις γυναίκες να σταματήσουν το κάπνισμα το οποίο επιδρά αρνητικά ακόμα και στην εξωτερική τους εμφάνιση.

 Τέλος η κυρία Ψυχογιού έστειλε ένα μήνυμα στα νεαρά κορίτσια:

Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε, τίποτε δεν είναι αυτό που δεν θα καταφέρετε, δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος στη ζωή σας που θα σας πει ότι αξίζετε λιγότερο. Είστε μία υπερδύναμη από μόνες σας, ένα υπερόπλο και μπορείτε να αγγίξετε κάθε κορυφή!

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τρίπολη: Εκστρατεία ενημέρωσης κατά του καρκίνου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.