Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τα παραδοσιακά δείπνα των Χριστουγέννων: Τι τρώνε σε όλο τον κόσμο την Άγια Νύχτα;

5 Δεκεμβρίου 2016
Τα παραδοσιακά δείπνα των Χριστουγέννων: Τι τρώνε σε όλο τον κόσμο την Άγια Νύχτα;

Μπορεί το χοιρινό και η γαλοπούλα να αποτελούν παράδοση για την οικογένειά σας τα Χριστούγεννα αλλά τι θα λέγατε αν σας προτείναμε ένα πιάτο με επτά είδη θαλασσινών για φέτος; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια της παραμονής από όλο τον κόσμο.

ΝΤΟΡΟ ΒΟΤ (ΑΙΘΙΟΠΙΑ)

Η ορθόδοξη εκκλησία στην Αιθιοπία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την παράδοση κόβονται 12 κομμάτια από ένα κόκκορα το οποίο αντιπροσωπεύει τους 12 μαθητές του Χριστού και 12 βραστά αυγά που αντιπροσωπεύουν την αιωνιότητα. Νηστεύουν επί 40 ημέρες και στη συνέχεια ζουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα το οποίο δεν περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα.

ΤΟΥΡΟΝ (ΙΣΠΑΝΙΑ)

Το παραδοσιακό επιδόρπιο των Χριστουγέννων στην Ισπανία είναι είτε ορθογώνιο είτε στρογγυλό και φτιάχνεται με το ασπράδι το αυγού, ζάχαρη, μέλι και καβουρντισμένα αμύγδαλα.

ΝΟΤΣΕΜΠΟΥΕΝΑ (ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ)

Μετά την λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων οι Φιλιππινέζοι γιορτάζουν αργά τη νύχτα στο Νοτσεμπουένα επιλέγοντας πιάτα όπως φρουτοσαλάτα, ζαμπόν, ψωμί, νούντλς, ζυμαρικά και ρύζι.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΨΑΡΙΩΝ (ΙΤΑΛΙΑ)

Η Γιορτή των Επτά Ψαριών στην Ιταλία περιλαμβάνει επτά διαφορετικά είδη θαλασσινών. Το έθιμο ξεκίνησε στη νότια Ιταλία κι ονομάζεται Αγρυπνία. Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της στην Ρωμαιοκαθολική εκκλησία σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι νήστευαν συγκεκριμένες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

ΣΤΡΟΥΦΟΛΙ (ΙΤΑΛΙΑ)

Τα στρουφόλι είναι μια γλυκιά λιχουδιά που σερβίρεται μετά την παραδοσιακή Γιορτή των Επτά Ψαριών. Φτιάχνεται με ζυμάρι το οποίο τηγανίζεται και σερβίρεται με μέλι και ζάχαρη. Κάτι σαν τους δικούς μας λουκουμάδες.

ΤΑΜΑΛΕΣ (ΜΕΞΙΚΟ)

Το πικάντικο αυτό πιάτο τρώγεται παραδοσιακά από τους Μεξικάνους την παραμονή των Χριστουγέννων καθώς και σε άλλες γιορτές. Φτιάχνεται από ένα είδος ζύμης από καλαμπόκι και ψήνεται στον ατμό. Συνήθως το γεμίζουν με κρέας, λαχανικά ή πιπεριές τσίλι.

ΣΤΟΛΕΝ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Το στόλεν είναι ένα είδος ψωμιού από ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και άχνη ζάχαρη. Σερβίρεται παραδοσιακά την περίοδο των Χριστουγέννων και είναι το ιδανικό επιδόρπιο μετά το Χριστουγεννιάτικο δείπνο.

ΤΑΡΑΝΔΟΣ (ΙΣΛΑΝΔΙΑ)

Ο τάρανδος είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο στην Ισλανδία. Εναλλακτικά σερβίρεται επίσης καπνιστό αρνί ή χοιρινό.
ΧΗΝΑ (ΑΥΣΤΡΙΑ)

Στην Αυστρία το κύριο γεύμα των Χριστουγέννων είναι εκείνο της παραμονής. Επειδή πολλοί Καθολικοί δεν τρώνε κρέας τα Χριστούγεννα, παλαιότερα συνηθιζόταν να σερβίρεται τηγανιτός κυπρίνος. Με τα χρόνια όμως η χήνα και η γαλοπούλα έγιναν πια συνήθεια για το γιορτινό τραπέζι της παραμονής.

ΤΣΡΟΥΣΙΚΙ (ΠΟΛΩΝΙΑ)

Το παραδοσιακό γεύμα στην Πολωνία την παραμονή των Χριστουγέννων λέγεται "Wigilia". Το δείπνο ξεκινά μόλις εμφανιστεί το πρώτο αστέρι στον ουρανό και περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό μεζέ, το "Chrusciki", το οποίο είναι μια γλυκιά, τραγανή ζύμη η οποία μοιάζει με φιογκάκι. Η λιχουδιά αυτή γίνεται τηγανιτή και πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη.

ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ ΚΥΠΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ (ΤΣΕΧΙΑ)

Στην Τσεχία το τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων στρώνεται πάντα σε ζυγούς αριθμούς για να φέρει καλή τύχη. Μερικά από τα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν ψαρόσουπα και τηγανιτό κυπρίνο με πατατοσαλάτα.

ΚΟΥΤΙΑ (ΟΥΚΡΑΝΙΑ)

Η Κούτια είναι μια πουτίγκα που σερβίρεται παραδοσιακά στην Ουκρανία. Είναι συνήθως το πρώτο πιάτο στο τραπέζι της παραμονής που περιλαμβάνει δώδεκα καλεσμένους. Φτιάχνεται από σιτάρι, σπόρους παπαρούνας, μέλι (ή ζάχαρη), ξηρούς καρπούς και σταφίδες.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ (ΜΠΟΥΣ ΝΤΕ ΝΟΕΛ) (ΓΑΛΛΙΑ)

Για τους Γάλλους το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων είναι το παραδοσιακό γεύμα των γιορτών. Συνήθως σερβίρονται σαλιγκάρια, στρείδια, γαλοπούλα και κάστανα. Για επιδόρπιο, συνήθως επιλέγουν έναν κορμό γεμιστό με σοκολάτα, μόκα ή κάστανα και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

ΠΑΒΛΟΒΑ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

Στην Αυστραλία τα Χριστούγεννα γιορτάζονται έναν από τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου. Οι άνθρωποι κρεμούν στεφάνια, τραγουδούν τα κάλαντα και κάνουν μπάρμπεκιου έξω. Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά την περίοδο εκείνη είναι η πάβλοβα, ένα Χριστουγεννιάτικο γλυκό που πήρε το όνομά του από τη Ρωσίδα μπαλαρίνα Anna Pavlova. Περιλαμβάνει διάφορα φρούτα, όπως μούρα, μπανάνες, φρούτα του πάθους και άλλα.

ΚΑΠΟΥΣΤΝΙΚΑ (ΣΛΟΒΑΚΙΑ)

Η Σλοβακία έχει τη δική της παράδοση για τις γιορτές, όπως η καπούστνικα, μια πηχτή σούπα με ξινολάχανο, λουκάνικο και καπνιστό χοιρινό.

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ (ΕΛΛΑΔΑ)

Την περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά είναι ο μπακλαβάς. Με το τραγανό αυτό επιδόρπιο με φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια κλείνει ιδανικά το Χριστουγεννιάτικο δείπνο.

ΜΠΑΡΕΣ ΝΑΝΑΙΜΟ (ΚΑΝΑΔΑΣ)

Ο Καναδάς είναι μια χώρα με πολλές παραδόσεις και έχει ενσωματώσει στοιχεία της γαλλικής, της αγγλικής, της γερμανικής παράδοσης καθώς και πολλών άλλων. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι άνθρωποι ετοιμάζουν πολλά και διαφορετικά φαγητά αλλά το πιο διαδεδομένο επιδόρπιο είναι η μπάρα Νανάιμο οι οποία αποτελείται από τρεις στρώσεις: μια βάση από ψύχα και καρύδα, κάσταρντ βανίλιας και τέλος σοκολάτα.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

Στις ΗΠΑ το κύριο γεύμα γίνεται παραδοσιακά την ημέρα των Χριστουγέννων. Δεν γίνεται όμως παραμονή Χριστουγέννων χωρίς μπισκότα και γάλα για τον Άγιο Βασίλη!

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share