Μπορεί η Ελλάδα να «σηκώσει» πίστα Φόρμουλα 1;

Μπορεί η Ελλάδα να «σηκώσει» πίστα Φόρμουλα 1; Η οικονομική ανάπτυξη και η αναζήτηση επενδύσεων στην Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο το σενάριο δημιουργίας πίστας Φόρμουλα 1.

Το σενάριο της δημιουργίας πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα οι πρώτες συζητήσεις για κάτι τέτοιο ξεκίνησαν από το 1968, όταν άρχισαν να εξετάζονται κάποιες αρχικές προοπτικές.

50 χρόνια έχουν περάσει από τότε και η υπόθεση F1 έχει ανοίξει και κλείσει πολλές φορές. Η τελευταία πρόταση αφορούσε τη δημιουργία πίστας στη Δραπετσώνα και το λιμάνι του Πειραιά, αφού είχαν εξεταστεί επίσης ιδέες για το Ελληνικό, τον Ορχομενό, τη Χαλανδρίτσα Αχαΐας και την Τρίπολη. Η συγκεκριμένη πρόταση σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Παπαθεοδώρου και το σωματείο ΔΙΕΛΠΙΣ.

Πίστα F1 στην Ελλάδα λοιπόν;

Όσο καταπληκτικό κι αν ακούγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι σίγουρα σύνθετο και πολύπλευρο. Πολλά είναι τα ζητήματα που εγείρονται, με σημαντικότερο αυτό του οικονομικού κόστους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Το κόστος κατασκευής πίστας και υποδομών φιλοξενίας των αγώνων ανέρχεται στα 100 εκ. δολάρια, ποσό αστρονομικό για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την τάξη μεγέθους, αρκεί να σκεφτούμε ότι ο αγώνας πόλης της Σιγκαπούρης κοστίζει ετησίως 73 εκ. δολάρια! Είναι γνωστό ότι η Φόρμουλα 1 είναι από τα πιο ακριβά αθλήματα, όπως επίσης και τα εισιτήρια των αγώνων της…

Σίγουρα το βάρος που θα δημιουργήσει αυτό στην ελληνική οικονομία είναι ίσως το πιο σημαντικό μειονέκτημα, όμως από μια τέτοια επένδυση, θα προκύψουν έσοδα και ανάπτυξη, που πιθανώς μπορούν να υπερκαλύψουν το κόστος. Πρακτικά αυτό σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και ανάπτυξη ενός κλάδου του τουρισμού που σήμερα δεν υπάρχει.

Οπότε, νέα πίστα σημαίνει και πολλά νέα έσοδα και οφέλη από την δημιουργία της.

Ωστόσο είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, που η Ελλάδα έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από την μεγάλη κρίση που συνεχίζει να την πλήττει.

Ανάπτυξη 1,9% για το 2018 προβλέπει η Κομισιόν, ενώ για το 2019, το ποσοστό φτάνει στο 2,3%.  Σίγουρα δε μιλάμε για θεαματική πρόοδο, όμως τα μεγέθη και τα προγνωστικά είναι θετικά. Είναι όμως σώφρον για τη χώρα, να ξεκινήσει επενδύσεις τέτοιων μεγεθών τη στιγμή που δειλά-δειλά πάει να ορθοποδήσει; Σίγουρα θα είναι τονωτικό, αλλά μήπως ακόμα είναι πολύ νωρίς για κάτι τόσο ριψοκίνδυνο οικονομικά;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ένας τέτοιος αγώνας, παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον από όλο το τζετ σετ και θα μπορούσε να προσθέσει γόητρο στη χώρα. Τα Grand Prix τραβάνε τα βλέμματα όπου και αν διοργανώνονται. Έτσι, στις τελευταίες δύο διοργανώσεις, στα Grand Prix Ουγγαρίας και Βελγίου, είδαμε ουσιαστικά μία «μάχη» μεταξύ Φέτελ και Χάμιλτον.  Ο Φέτελ είδε το Χάμιλτον να κερδίζει τον αγώνα στη χώρα του, τη Γερμανία, και μετά να σηκώνει και το ουγγρικό κύπελλο- για έκτη φορά στην καριέρα του. Στο Σπα του Βελγίου όμως, νικητής ήρθε ο Φέτελ, αφήνοντας δεύτερο το Χάμιλτον. Αυτή τη στιγμή Νο1 στην κατάταξη είναι ο Χάμιλτον με 231 βαθμούς, ενώ στη 2η θέση βρίσκεται ο Φέτελ με 214.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook