Μέθανα: Άγρια ηφαιστειακή ομορφιά

Θέλετε να επισκεφτείτε ένα ηφαιστειακό μέρος και σας αρέσουν τα οδικά ταξίδια; Κανένα πρόβλημα! Για αυτό υπάρχουν τα ειδυλλιακά Μέθανα.

Ανατολικά της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά του Πειραιά, βρίσκεται η μικρή γραφική Χερσόνησος των Μεθάνων, που ανήκει στο σύμπλεγμα των πανέμορφων νησιών του Αργοσαρωνικού Κόλπου. Η χερσόνησος των Μεθάνων, συνώνυμη της άγριας ομορφιάς, δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από 23 αιώνες και πολιορκεί τον επισκέπτη.

Δείτε ακόμα: Καστοριά: Η νηνεμία μιας λίμνης σε καθηλώνει

Η έκρηξη δημιούργησε το σήμα-κατατεθέν της περιοχής, με το οποίο έρχεσαι σε επαφή άμα τη εισόδω στην πόλη. Οι θερμές ιαματικές πηγές, που βρίσκονται κατά μήκος της νοτιοανατολικής παραλίας της χερσονήσου, είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης. Σχηματίστηκαν τον 3ο αιώνα π.Χ., με τον Παυσανία να κάνει αναφορά στα «Τροιζηνιακά» για την εμφάνισή τους. Δυστυχώς τα ιαματικά λουτρά στην είσοδο των Μεθάνων είναι κλειστά, ωστόσο λειτουργούν άλλα σε ξενοδοχεία, ενώ μπορείτε να απολαύσετε μια ξεχωριστή φυσική θαλασσοθεραπεία, καθώς τα νερά των ιαματικών πηγών καταλήγουν στη θάλασσα, και η ανάμειξή τους με το θαλασσινό νερό έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του οργανισμού και την ομορφιά του δέρματος.

Από ευρήματα φαίνεται ότι η περιοχή είχε πρωτοκατοικηθεί από τη Νεολιθική Εποχή (5.000 π.Χ.). Οι ελάχιστες ανασκαφές που έγιναν στην Ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων έφεραν στο φως θραύσματα Μυκηναϊκών αγγείων. Επίσης ορατά ερείπια αρχαίων οικημάτων σώζονται και μέσα στη θάλασσα, από τη βυθισμένη πόλη των Μεθάνων, μεταξύ των οποίων και η προβλήτα του αρχαίου λιμανιού. Ανάμεσα στα υποθαλάσσια αρχαία ερείπια, υπάρχουν και Βυζαντινές εκκλησίες, που σημαίνει ότι οι καθιζήσεις έγιναν τα πρώτα μ.Χ. χρόνια. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη των Μεθάνων είχε περίπου 700 σπίτια.

Δείτε ακόμη: Οδοιπορικό με 5 δημοφιλή SUV/Crossover

Η ανάβαση στο βουναλάκι της Καμένης Χώρας, για να φτάσετε στον μεγαλύτερο ηφαιστειακό κρατήρα, από τους 30 που υπάρχουν διάσπαρτοι στην περιοχή, ακολουθώντας μία ανεπανάληπτη διαδρομή μέσα από πεύκα, πουρνάρια, ελιές και θεαματικούς σχηματισμούς λάβας, σας αποζημιώνει με τη θαυμάσια πανοραμική θέα του Σαρωνικού Κόλπου.

Πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μεθάνων, στο πιο στενό σημείο της χερσονήσου βρίσκεται το…«Στενό». Εκεί βρίσκονται τα ερείπια αρχαίων τειχών που είχαν φτιάξει οι Αθηναίοι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, το μικρό μεσαιωνικό κάστρο του Φαβιέρου, και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 15ου αιώνα π.Χ. Στην ίδια περιοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε το λιμναίο «Σπήλαιο των Περιστεριών», το οποίο ανακαλύφθηκε το 1973, έχει μήκος 250 μέτρα και αποτελείται από 3 θαλάμους καλυμμένους με νερό.

Διαβάστε επίσης: Ιωάννινα: Εκδρομή γεμάτη γεύσεις και εικόνες

Η πορεία προς τα Μέθανα έχει δυο δρόμους: ο ένας είναι ο ακτοπλοϊκός, με ferry από τον Πειραιά και έλευση σε περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά. Επειδή είμαστε λάτρεις του αυτοκινήτου, όμως, και θέλουμε να δημιουργούμε μαγευτικά κολάζ με εικόνες στον εγκέφαλό μας, επιλέγουμε την οδική μετάβαση. Εκτείνεται σε 165 χιλιόμετρα από την Αθήνα και απαιτεί περίπου δυόμιση ώρες μέχρι να φτάσετε, αφού καταβάλετε 3,9 ευρώ στα διόδια.

Get it on Google Play Download on the App Store