Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΑΝΚΤ ΠΑΟΥΛΙ / "Ποτέ ξανά πόλεμος!"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΑΝΚΤ ΠΑΟΥΛΙ / "Ποτέ ξανά πόλεμος!"

"Αλληλεγγύη στα θύματα του Σουρούτς!", "Zήτω το Κουρδισταν" δύο από πανό των οπαδών της Σανκτ Πάουλι...

Η Σανκτ Πάουλι για μία ακόμη φορά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και πάλι για θετικό λόγο, καθώς σύσσωμος ο οργανισμός της αντέδρασε όταν ο Τούρκος ποδοσφαιριστής της Τσενκ Σαχίν έκανε φιλοπόλεμη ανάρτηση, με την οποία στήριζε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Αυτή η ενέργεια προκάλεσε τα άμεσα αντανακλαστικά των οργανωμένων οπαδών της ομάδας του Αμβούργου, που εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους τόσο στην ενέργεια του Σαχίν, όσο και στον ίδιο τον πόλεμο: "Η Σανκτ Πάουλι ξεκαθαρίζει πως είναι πλήρως αντίθετη με την ανάρτηση του Σαχίν, καθώς οι αξίες που πρεσβεύει η ομάδα μας δεν συμβαδίζουν με τα λόγια του παίκτη. Ο σύλλογος έχει ήδη μιλήσει με τον παίκτη και θα λύσει το θέμα που έχει προκύψει. Η θέση της Σανκτ Πάουλι είναι ξεκάθαρη: Ποτέ ξανά πόλεμος».

Στο φιλικό ματς, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος για τα προκριματικά του "Euro", με τη Βέρντερ Βρέμης οι οπαδοί της Σανκτ Πάουλι ανήρτησαν πανό υποστήριξης στους Κούρδους, ζητώντας παράλληλα και την αποπομπή του Σαχίν. Από την πλευρά της η διοίκηση της ομάδας συντάχθηκε πλήρως και απομάκρυνε τον ποδοσφαιριστή από τις τάξεις της, βγάζοντας και αυτή ανακοίνωση: "Μετά από πολλές συζητήσεις με οπαδούς, μέλη και φίλους, των οποίων οι ρίζες βρίσκονται στην Τουρκία, έχουμε καταλάβει πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρίνουμε λεπτομερώς διαφοροποιημένες αντιλήψεις και στάσεις από άλλους πολιτισμούς. Χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς καμία αμφιβολία, απορρίπτουμε πολεμικές ενέργειες. Εκφράσεις συμπαράστασης σε τέτοιες πράξεις έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του συλλόγου".

Εδώ και πολλά χρόνια η Σανκτ Πάουλι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τις κοινωνικές διακρίσεις. Στις κερκίδες της τα φασιστικά και εθνικιστικά λάβαρα είναι ανεπιθύμητα. Η ομάδα της κακόφημης συνοικίας του Αμβούργου μπορεί να έχει ως επίσημο σήμα της την αντίστοιχη εκκλησία της περιοχής, αλλά στις κερκίδες δεσπόζει η μαύρη πειρατική σημαία με έμβλημα τη νεκροκεφαλή. Η ομάδα της Σανκτ Πάουλι, που αγωνίζεται στη β' κατηγορία της Γερμανίας (πριν μερικά χρόνια έπαιξε και στην "Μπουντεσλίγκα"), μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο του 29.000 θεατών "Μίλερντορ" υπό τους ήχους του «Hells Bells» των AC/DC και το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων της από τις χορηγίες πηγαίνει σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Σε μία εποχή που πολλοί προωθούν εκ του πονηρού το "no politica", υπάρχουν οπαδοί κάποιων ομάδων, όπως η Σανκτ Πάουλι και η Ουνιόν Βερολίνου στη Γερμανία, η Λιβόρνο στην Ιταλία, η Ράγιο Βαγιεκάνο στην Ισπανία, ο Ατρόμητος εδώ στην Ελλάδα, που επιμένουν να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και να τονίζουν με έμφαση τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της υπεράσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο "αποδιοπομπαίος" Σαχίν... ανταμείφθηκε για τη στάση του, αφού αμέσως μετά την αποδέσμευσή του από την Σανκτ Πάουλι βρέθηκε στην Μπασακσεχίρ, την ομάδα που θεωρείται ως η αγαπημένη του ίδιου του Ερντογάν. Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης ομάδας Γκιοκσέλ Γκιουμουσντάγ δήλωσε περήφανος για την ανάρτηση του Σαχίν, προσθέτοντας πως "ο Τσενκ δεν είναι μόνο ένας καλός παίκτης, αλλά είναι κι ένας Τούρκος ποδοσφαιριστής. Και σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, οι Τούρκοι είμαστε ενωμένοι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL