Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Βαρύ πένθος και ελπίδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαρύ πένθος και ελπίδες

Μέσα σε βαρύ πένθος για τους δεκάδες νεκρούς και με τα σωστικά συνεργεία να ψάχνουν για επιζώντες στα ερείπια του καταστροφικού σεισμού, η Αλβανία τίμησε χθες την 107η επέτειο της ανεξαρτησίας της. Μήνυμα ενότητας έστειλαν από τον Αυλώνα ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των θυμάτων και καλώντας όλους τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα δεινά και να επιστρέψει η χώρα σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατόν. Ένα έργο που φαίνεται τιτάνιο με τα σημερινά δεδομένα.

Σε 46 ανέρχονταν χθες το απόγευμα οι νεκροί και σε 900 οι τραυματίες, οι 65 σοβαρά, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται γιατί οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν νέους τραυματισμούς, όπως έγινε με τον μετασεισμό των 5,1 Ρίχτερ, χθες το μεσημέρι, που έστειλε στο νοσοκομείο των Τιράνων ακόμα 7 άτομα. Μέσα από τα ερείπια έχουν ανασυρθεί ζωντανοί συνολικά 45 άνθρωποι ενώ συγγενείς παγιδευμένων εξακολουθούν να ελπίζουν.

Τα πρώτα στοιχεία για τις υλικές ζημιές, που αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών, μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής. Περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και πάνω από 1.600 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίνονται ακατοίκητα. Στα Τίρανα, 120 οικογένεις εγκατέλειψαν πανικόβλητες ένα συγκρότημα κατοικιών στο οποίο εμφανίστηκαν ρωγμές στη διάρκεια των χθεσινών μετασεισμών.

Εν τω μεταξύ, φουντώνει η οργή των σεισμοπλήκτων κατά των κρατικών υπηρεσιών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτήρια (πολυκατοικίες, ξενοδοχεία) τα οποία είτε δεν πληρούσαν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές είτε χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους που προσπαθεί να στεγάσει ο κρατικός μηχανισμός. Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο πρωθυπουργός Ράμα, ο οποίος προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο με υποσχέσεις γρήγορης αποκατάστασης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε χαρακτηριστικά, θα επουλωθούν όλες οι ζημιές και με καλύτερες προϋποθέσεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το έργο για την αποκατάσταση των ζημιών υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αλβανικού κράτους.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό. Στο Δυρράχιο και στη Θουμάνα επιχειρούσαν και χθες τα δυο κλιμάκια της ΕΜΑΚ, ενώ το απόγευμα μεταφέρθηκαν αεροπορικώς, με C-130, στα Τίρανα δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού μαζί με το προσωπικό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL