Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ψυχρό μέτωπο στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψυχρό μέτωπο στις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον

Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε ο Ντόναλντ Τραμπ με την εξαγγελία της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία οδηγεί σε βαθιά κρίση τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας με επίκεντρο το κουρδικό ζήτημα. Η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν να αναλάβει ρόλο χωροφύλακα στη βόρεια Συρία, με ό,τι θα σήμαινε αυτό για την τύχη των Κούρδων, προσέκρουσε στην αμερικανική απαίτηση να εγγυηθεί η Τουρκία την ασφάλεια εκείνων που επιμένει να θεωρεί "τρομοκράτες" και απειλή για την εδαφική ακεραιότητά της.

Η έντονη δυσπιστία που έτσι κι αλλιώς χαρακτήριζε τις διμερείς σχέσεις εξελίχθηκε σε ανοιχτή αποδοκιμασία του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος ταξίδεψε στην Άγκυρα για να συζητήσει σχέδια κοινής δράσης με όρους και εγγυήσεις, αλλά έγινε αποδέκτης της απαίτησης της Τουρκίας να της παραδοθεί ο έλεγχος τουλάχιστον δώδεκα βάσεων που θα εγκαταλείψει ο αμερικανικός στρατός και οι οποίες βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες της βόρειας Συρίας. Επίσης η Άγκυρα ζήτησε εγγυήσεις πως οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν θα αφήσουν οπλισμό και πυρομαχικά στους Κούρδους συμμάχους τους αλλά θα πάρουν πίσω και εκείνα που τους έδωσαν στο πλαίσιο του πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αλήθειες και ψέμματα

Η ψυχρή υποδοχή που επεφύλαξε η Άγκυρα στον απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ εξελίχθηκε σε... ψυχρολουσία όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επικαλέσθηκε φόρτο εργασίας και αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του. Με τον Αμερικανό αξιωματούχο είχε δίωρη συνάντηση ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραήμ Καλίν, την ώρα που ο Ερντογάν κατακεραύνωνε τις ΗΠΑ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του και απειλούσε ότι θα αναλάβει "σύντομα" μονομερή δράση στη Συρία.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξαφανίσει τον "τρομοκρατικό διάδρομο", είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην κουρδική Ροζάβα, και έριξε το γάντι στην Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι "για εμάς δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ PKK, YPG, PYD ή ISIS", εξισώνοντας τους τζιχαντιστές με τις κουρδικές δυνάμεις που αποδείχθηκαν η μόνη αξιόπιστη δύναμη και σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έφτασε μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι "ο πόλεμος του YPG κατά του ISIS ήταν ένα τεράστιο ψέμα", διαστρέφοντας την πραγματικότητα. Γιατί, αν μη τι άλλο, ήταν οι τζιχαντιστές εκείνοι που πολιόρκησαν και ισοπέδωσαν το Κομπάνι από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν απωθήθηκαν τελικά από τους Κούρδους μαχητές με αεροπορική υποστήριξη από τους Αμερικανούς. Τότε ο τουρκικός στρατός διατηρούσε ρόλο θεατή, ενώ η Άγκυρα στήριζε και εξόπλιζε τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε χθες ότι η χώρα του πάντοτε σέβεται τους συμμάχους της και περιμένει από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, η αμερικανική κυβέρνηση διέπραξε "μέγα λάθος" με την απαίτησή της να υπάρξουν τουρκικές εγγυήσεις μη επίθεσης κατά των Κούρδων μαχητών.

Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν σχετικά ήπια, με τον εκπρόσωπο του Μπόλτον να κάνει λόγο για μια "δημιουργική συζήτηση" με τον σύμβουλο του Ερντογάν για την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών με "κατάλληλα βήματα", αλλά και να προειδοποιεί έμμεσα για τυχόν μονομερείς ενέργειες επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ "προσβλέπουν σε συνέχιση των συνεννοήσεων σε στρατιωτικό επίπεδο για τη συνεργασία στη Συρία". Στη συζήτηση εντοπίσθηκαν περαιτέρω ζητήματα για διάλογο, πρόσθεσε λακωνικά ο Αμερικανός αξιωματούχος. Σημειώνεται ότι από τις επίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στα άλλα θέματα τριβής όπως τα εξοπλιστικά και η υπόθεση Γκιουλέν.

PYD: Ας κοπιάσουν...

Οι δηλώσεις Ερντογάν φανερώνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται επιτεθεί, εκτίμησε ο Σαχόζ Χασάν, συμπρόεδρος του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), προειδοποιώντας ότι οι Κούρδοι μαχητές είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα εδάφη τους απέναντι σε νέα εισβολή του τουρκικού στρατού και των Αράβων συμμάχων του στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους και συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσαν ότι αιχμαλώτισαν πέντε ξένους τζιχαντιστές, ανάμεσά τους δυο Αμερικανούς. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι υπενθύμισαν στη Δύση, που εμφανίζεται διατεθειμένη να τους εγκαταλείψει, ότι κρατούν περισσότερους από χίλιους τζιχαντιστές καθώς και 550 γυναίκες και περίπου 1.200 παιδιά, όλοι τους ξένοι, τους οποίους αρνούνται να παραλάβουν οι κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης.

Ρωσική κινητικότητα στη Μανμπίτζ

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι άρχισε περιπολίες στην περιοχή της πόλης Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής. "Ξεκινήσαμε τις περιπολίες στις ζώνες ασφαλείας στην κατοικημένη περιοχή της Μανμπίτζ και στα περίχωρά της. Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια στη ζώνη ευθύνης, να ελέγξουμε την κατάσταση και τις μετακινήσεις των ένοπλων ομάδων" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας Γιουσούπ Μαμάτοφ, περιγράφοντας περιοχές στις οποίες περιπολούσαν μέχρι πρόσφατα Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιωτικοί. Σημειώνεται ότι στρατεύματα του καθεστώτος Άσαντ βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα στα περίχωρα της Μανμπίτζ, ενώ οι αναφορές για είσοδό τους στην πόλη διαψεύσθηκαν από τους Αμερικανούς. Πάντως, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι η χθεσινή ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων θα γινόταν χωρίς συνεννόηση με τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL