Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Διάλογος πριν να είναι αργά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος πριν να είναι αργά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια πλευρά και το Μεξικό και η Ουρουγουάη από την άλλη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να επιλυθεί η κρίση στη Βενεζουέλα σε φαινομενικά δυο διαφορετικές κατευθύνσεις -που μπορεί όμως να συναντηθούν πολύ σύντομα-, ενώ οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και εκείνες του αυτοανακηρυχθέντος μεταβατικού Πρόεδρου Χουάν Γκουαϊδό ετοιμάζονται να αναμετρηθούν αύριο Σάββατο στους δρόμους έχοντας συγκαλέσει διαδηλώσεις και πορείες.

Λίγες ώρες μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως «προσωρινού Προέδρου της Βενεζουέλας» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ε.Ε. ανακοίνωσε τη δημιουργία ομάδας επαφής -στην οποία θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βολιβία και ο Ισημερινός- για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου σε ορίζοντα τριών μηνών.

Η ομάδα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, με την Ε.Ε. να είναι έτοιμη να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βενεζουέλα και τις γειτονικές χώρες, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Βουκουρέστι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ απείλησε την κυβέρνηση Μαδούρο με αναγνώριση του Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι την Κυριακή.

Το Μεξικό και η Ουρουγουάη ζήτησαν από τις χώρες που κρατούν μια ουδετερότητα μπροστά στην κρίση της Βενεζουέλας να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διάσκεψη στο Μοντεβιδέο την επόμενη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου για να διευκολύνουν την αποκλιμάκωση της έντασης και τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο Τραμπ συνομιλητής του Μαδούρο

Το γεράκι του Λευκού Οίκου που ανέλαβε εκπρόσωπος για τη Βενεζουέλα, ο Έλιοτ Άμπραμς, επιβεβαίωσε τις δηλώσεις του Μαδούρο ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνησή του. Δικαιολογώντας τη στάση αυτή των ΗΠΑ μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως «προσωρινού Προέδρου» ο Άμπραμς τόνισε ότι «έχουμε επαφές με την κυβέρνηση Μαδούρο γιατί ανησυχούμε για θέματα όπως η ασφάλεια των Αμερικανών» στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λ. Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ συνομιλεί «με τις μεγαλύτερες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες με στόχο να παράγουν το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα», γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβάλλει την ανατροπή του Μαδούρο, που θα αποτελούσε «μια ευκαιρία για μπίζνες» στην περιοχή.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, τόνισε την «απογοήτευση» των ΗΠΑ για τη στήριξη της Τουρκίας στον Μαδούρο υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από την Τουρκία και άλλες κυβερνήσεις «να συμμεριστούν» τις απόψεις της και «να ενωθούν μαζί μας», αλλά οι Τούρκοι «δεν ανταποκρίθηκαν θετικά έως τώρα».

Εν τω μεταξύ, στο Καράκας ο Γκουαϊδό κατήγγειλε ότι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αναζήτησαν τη σύζυγό του στην κατοικία τους καθιστώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση Μαδούρο "για τον εκφοβισμό του παιδιού τους, που είναι μόλις 20 μηνών».

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισπανική “El Pais” απέκλεισε την έκρηξη εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αλλά προειδοποίησε για τον «κίνδυνο βίας» από την αστυνομία και τους «παραστρατιωτικούς». Οι αρχές άφησαν ελεύθερους δυο Γάλλους δημοσιογράφους, συνέλαβαν όμως τετραμελές συνεργείο του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE.

Κίτρινα Γιλέκα σε Μακρόν: Δάσκαλε που δίδασκες...

Στη Γαλλία τα Κίτρινα Γιλέκα αυτοανακηρύχθηκαν από το Διαδίκτυο Πρόεδροι της Δημοκρατίας και έδωσαν στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια εβδομάδα προθεσμία για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές υποστηρίζοντας ότι ο Μακρόν έχει χάσει τη συναίνεση του κόσμου και καταναλώνει περισσότερο χρόνο για να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ενώ αδιαφορεί για τις εκκλήσεις χιλιάδων Γάλλων πολιτών που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του.

Τα Κίτρινα Γιλέκα ζήτησαν μάλιστα από τον Μακρόν «να λογοδοτήσει για την καταστολή που υπομείναμε κατά τη θητεία του».

Παρέμβαση Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο

«Υπάρχει πετρέλαιο και στη Σαουδική Αραβία! Ας ανατρέψουμε και εκεί το καθεστώς» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναγνώρισε τον Γκουαϊδο ως προσωρινό Πρόεδρο της Βενεζουέλας με 349 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

«Εκτός από τη Βενεζουέλα, υπάρχει άλλο ένα κράτος, στο οποίο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία! Καταπιέζουν τις γυναίκες, κόβουν σε κομμάτια τους διαφωνούντες... Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία. Ελπίζω ότι θα ψηφίσουμε και για αλλαγή καθεστώτος στη Σ. Αραβία. Εξάλλου έχει και εκεί πετρέλαιο, οπότε πρέπει να αλλάξουμε το καθεστώς!» παρατήρησε ειρωνικά ο ευρωβουλευτής καταχειροκροτούμενος.

«Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια τυχάρπαστη συμμαχία Ακροδεξιάς, Δεξιάς και πετρελαιοσοσιαλιστών συντάχθηκε με την τυχοδιωκτική πολιτική του Τραμπ στη Βενεζουέλα «εκλέγοντας» από τις Βρυξέλλες τον Γκουαϊδό Πρόεδρο της Βενεζουέλας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει αποτύχει να διαχειριστεί την οικονομία και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Οι -υπαρκτές- απόπειρες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για την καταπάτηση δημοκρατικών ελευθεριών. Αλλά η αλλαγή κυβέρνησης στη Βενεζουέλα δεν μπορεί παρά να γίνει από τον ίδιο τον λαό της και όχι από τα γεράκια της Ουάσιγκτον.

Αντί να κυνηγάει και αυτό τα πετρέλαια της χώρας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να υιοθετήσει μια πολιτική ειρηνικής διεξόδου από την κρίση, αυτή που από καιρό επιδιώκουν ο ΟΗΕ, ο Πάπας και επίσης η ελληνική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» δήλωσε ο Στ. Κούλογλου μετά την ψηφοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL