Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Η Τρίπολη υπό πολιορκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Τρίπολη υπό πολιορκία

Οκτώ χρόνια μετά την "απελευθέρωσή" της από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η πολύπαθη Λιβύη απειλείται με νέα αιματοχυσία καθώς ο εμφύλιος πόλεμος αναζωπυρώνεται επικίνδυνα, με τις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ να επιχειρούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης του Φαγιέζ αλ Σεράζ.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, διοικητής του αυτονομαζόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος και ελέγχει τα τελευταία χρόνια την ανατολική Λιβύη, διέταξε χθες τα στρατεύματά του να κινηθούν προς την Τρίπολη. "Σήμανε η ώρα... Σήμερα θα σείσουμε τη γη κάτω από τα πόδια των καταπιεστών" τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Λίγο νωρίτερα, οι δυνάμεις του είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Γαριάν, μια πόλη σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα.

Η κατάσταση θεωρείται τόσο κρίσιμη ώστε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να έχει σπεύσει νωρίτερα στη λιβική πρωτεύουσα προκειμένου να ενισχύσει την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ διάσκεψη εθνικής συμφιλίωσης, διαδικασία που φιλοδοξεί να οδηγήσει σε εκλογές τη ρημαγμένη από τις συγκρούσεις χώρα πριν το τέλος της χρονιάς.

"Ανησυχώ έντονα για τις μετακινήσεις στρατευμάτων στη Λιβύη και τον κίνδυνο αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνο ο εθνικός διάλογος μπορεί να προσφέρει τις λύσεις στα προβλήματα της Λιβύης. Απευθύνω έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση καθώς ετοιμάζομαι να συναντηθώ με την ηγεσία της χώρας" σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις ο Γκουτέρες.

Ο Χαφτάρ, που δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει καταλάβει τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλο μέρος της Νότιας Λιβύης και έχει προαναγγείλει το σχέδιό του να καταλάβει την Τρίπολη στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο πολέμαρχος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τις δυνάμεις του συντονίζουν σύμβουλοι και ειδικές δυνάμεις από τη Γαλλία.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 αποτελεί ουσιαστικά μια στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Ανατολής με επίκεντρο τη Βεγγάζη, από τη μία πλευρά, και την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης στη Δύση, από την άλλη. Διαδοχικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσουν ενιαίους θεσμους στη χώρα έχουν καταλήξει σε αποτυχία, ενώ οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων από ομάδες ενόπλων.

Οι επικριτές του Χαφτάρ υποστηρίζουν ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης του οποίου ηγείται δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αμάλγαμα παραστρατιωτικών ομάδων στις οποίες συμμετέχουν και ισλαμιστές. Οι ίδιοι δηλαδή που ο Χαφτάρ υπόσχεται να ξεριζώσει στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας που διατείνεται ότι δίνει.

Αν και έχει απειλήσει να καταλάβει την Τρίπολη και στο παρελθόν, είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του πλησιάζουν τόσο κοντά και τόσο συντονισμένα την Τρίπολη. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν το βράδυ της Τετάρτης σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, ενώ το κέντρο Τύπου του LNA ανακοίνωσε ότι αρκετές μονάδες του κατευθύνονται "προς τις δυτικές επαρχίες προκειμένου να εκκαθαρίσουν τις εναπομείνασες ομάδες τρομοκρατών".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL