Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Αποκάλυψη των "New York Times" / Αποκάλυψη των "New York Times": Έτσι στήνουν έναν νέο πόλεμο στον Περσικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποκάλυψη των "New York Times" / Αποκάλυψη των "New York Times": Έτσι στήνουν έναν νέο πόλεμο στον Περσικό

Τη δράση των γερακιών της Ουάσιγκτον, που κατέχουν επιτελικές θέσεις στον Λευκό Οίκο και καλλιεργούν το έδαφος για μια νέα πολεμική περιπέτεια στον Περσικό Κόλπο, ανέδειξαν οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης", ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ακόμα περιμένει ένα... τηλεφώνημα από την Τεχεράνη για να ξεκινήσει διμερής διάλογος για το ιρανικό πηρυνικό και πυραυλικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις πηγές της αμερικανικής εφημερίδας, στη διάρκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο παρουσιάστηκαν στον Τραμπ φωτογραφίες που δείχνουν τη φόρτωση πυραύλων σε μικρά ταχύπλοα των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης, προκειμένου να πειστεί ο Αμερικανός Πρόεδρος ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επιθέσεις κατά αμερικανικών πλοίων. Ο σύμβουλος Εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον -ένα από τα πιο γνωστά γεράκια, με παρελθόν στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική- καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τόνισαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ιρανική απειλή.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με αυτές τις εκτιμήσεις. Υπάρχουν αντιγνωμίες στον Λευκό Οίκο, στη CIA, στο Πεντάγωνο και στους συμμάχους των ΗΠΑ, έγραψε η εφημερίδα σημειώνοντας ότι Ευρωπαίοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι, μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκτιμούν πως οι κινήσεις των Ιρανών μάλλον έχουν αμυντικό χαρακτήρα απέναντι σε κινήσεις των ΗΠΑ τις οποίες εκλαμβάνουν ως επιθετικές. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας και τόνισε ότι ο Τραμπ δεν έχει την έγκριση του Κογκρέσου να κηρύξει πόλεμο στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέκλεισε "κάθε πιθανότητα" διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε "αυτοκτονική ενέργεια" τις αμερικανικές πιέσεις. Ο Τραμπ ρωτήθηκε χθες το απόγευμα από δημοσιογράφους αν η Ουάσιγκτον οδεύει σε πόλεμο με την Τεχεράνη και απάντησε "Ελπίζω πως όχι." Ο ίδιος είχε διαψεύσει προχθές δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας για σχέδιο αποστολής 120.000 Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL