Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
"Νάιν" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα γερμανικά "διόδια" για ξένα αυτοκίνητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Νάιν" του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα γερμανικά "διόδια" για ξένα αυτοκίνητα

Ουσιαστικό νόημα στην ιδέα της ευρωπαϊκής «ισονομίας και ισοπολιτείας», της ελευθερίας της κίνησης ανθρώπων και αγαθών εντός των συνόρων της Ε.Ε., έδωσαν χθες οι Ευρωπαίοι δικαστές κρίνοντας αντίθετο προς το ευρωπαϊκό δίκαιο το «κουτοπόνηρο» σχέδιο της κυβέρνησης του Βερολίνου να καθιερώσει την καταβολή τελών χρήσης των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων αλλά μόνον για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Τα «διόδια» στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους που προέβλεπε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του Βερολίνου από τον επόμενο χρόνο είναι «αντίθετα με το ευρωπαϊκό δίκαιο διότι επιβαρύνουν μόνο τους αυτοκινητιστές με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας» έκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές δικαίωσαν έτσι την Αυστρία, η προσφυγή της οποίας υποστηριζόταν και από την Ολλανδία, που είχε χαρακτηρίσει μέτρο «διάκρισης» τη βινιέτα που θα ήταν υποχρεωμένα μελλοντικά να φέρουν στο παρμπρίζ τους τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους. Αντικείμενο ενός πολύχρονου μπρα ντε φερ ανάμεσα στο Βερολίνο και τους γείτονές του, αυτό το «τέλος χρήσης των υποδομών» αφορά τους ομοσπονδιακούς δρόμους περιλαμβανομένων των αυτοκινητοδρόμων, και η εφαρμογή του προβλεπόταν να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020.

Οι ιδιοκτήτες και οδηγοί οχημάτων με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας θα έπρεπε επίσης να καταβάλλουν το συγκεκριμένο τέλος, το οποίο όμως θα τους επιστρεφόταν μέσω ισόποσης φοροαπαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας. Το γερμανικό τέλος χρήσης αυτοκινητοδρόμων «συνιστά έμμεση διάκριση λόγω εθνικότητας και παραβίαση των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας προϊόντων και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών» εξήγησαν οι δικαστές.

Η Γερμανία υποχρεούται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου «το συντομότερο δυνατόν». Αν δεν το πράξει, θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ο υπουργός Μεταφορών «θα δει πώς θα προχωρήσει» μετά τη χθεσινή απόφαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL