Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Μετά από πορεία συμπαράστασης στη Βίλα Κούβελου - Κυνηγητό και χημικά γύρω από τον σταθμό του ηλεκτρικού από άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ * Έντονες αντιδράσεις για τη στάση των αστυνομικών από κατοίκους και εμπόρους της περιοχής / Μαρούσι: Δακρυγόνα μέσα στην αγορά για μια κατάληψη που δεν ενοχλούσε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά από πορεία συμπαράστασης στη Βίλα Κούβελου - Κυνηγητό και χημικά γύρω από τον σταθμό του ηλεκτρικού από άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ * Έντονες αντιδράσεις για τη στάση των αστυνομικών από κατοίκους και εμπόρους της περιοχής / Μαρούσι: Δακρυγόνα μέσα στην αγορά για μια κατάληψη που δεν ενοχλούσε

Χημικά και άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ να κυνηγούν μέσα στον κόσμο που βρισκόταν γύρω από τον σταθμό του Αμαρουσίου αντίκρισαν την Κυριακή όσοι είχαν την τύχη να περνούν από εκεί. Είχε προηγηθεί έπειτα από την ανακατάληψη της βίλας Κούβελου πορεία αντιεξουσιαστών, η οποία, όπως καταγγέλλεται χτυπήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώνεται ότι η κατάληψη εκκενώθηκε την περασμένη Τρίτη από αστυνομικές δυνάμεις μετά από μήνυση του Ιδρύματος «Στέγη Αχιλλέως και Ευδοκίας Κουβέλου».

Χαρακτηριστική είναι και η μαρτυρία του προέδρου του συλλόγου εμπόρων στο Μαρούσι Γιάννη Νικολαράκου, στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΪ χθες, κατά την οποία ανέφερε: "Μαζεύτηκαν αυτά τα 100-150 άτομα, τα οποία δεν ενοχλούσαν, ήταν εκεί βέβαια, δεν είχε γίνει τίποτα, ξεκίνησαν μια πορεία προς τον κεντρικό δρόμο στο Μαρούσι, πάλι δεν έγινε τίποτα, και κάποια στιγμή ακούσαμε να πέφτουν χημικά. Δεν ξέρω γιατί".

Σχετικά με τη στάση της αστυνομίας σημείωσε ότι «αυτό που θλίβει εμάς τους εμπόρους, κύριε Τσίμα, είναι ότι χθες ο εμπορικός κόσμος στο Μαρούσι, που αποτελείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή από καθόλου προσωπικό μέχρι ένα και δύο άτομα, έχασε το μεροκάματο. Αυτό ήταν», είπε διευκρινίζοντας ότι «δεν έγιναν τρελές ζημιές» από την πλευρά των αντιεξουσιαστών.

Και συνέχισε: «Το Σάββατο η αγορά έσφυζε από ζωή, ήταν μέρα που θύμιζε παλιές καλές εποχές, χιλιάδες κόσμος. Την Κυριακή χθες ήταν τόσο ωραία ημέρα, μια ωραία ατμόσφαιρα, είχαν βγει οικογένειες με τα παιδιά, παππούδες,... με τραγούδια στους δρόμους».

«Πρέπει να σας πω ότι εμείς αυτή τη βίλα Κούβελου, ούτε τους έχουμε δει, δηλαδή δεν έχουμε ενοχληθεί δέκα χρόνια τώρα, δεν έχουν γίνει φασαρίες από αυτούς τους ανθρώπους εκεί, ούτε τους βλέπαμε. Εγώ περνάω κάθε μέρα από το σπίτι απ’ έξω, δεν είχα δει και κόσμο. Τα βράδια δεν ξέρω. Δεν περνάω από εκεί. Αλλά δεν είχαν ενοχλήσει» τόνισε και συμπλήρωσε: «Τώρα, χριστουγεννιάτικα, βαλθήκαμε να κάνουμε φασαρίες, ποιος και τι δεν καταλαβαίνουμε. Εμείς ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή, μέσα σε μια κρίση οικονομική που περνάμε όλοι οι Έλληνες, όλη η αγορά, εμείς χάνουμε το μεροκάματο...».

«Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει στο Μαρούσι. Έφυγε από τα Εξάρχεια και ήρθε σε μια φιλήσυχη γειτονιά που είναι το Μαρούσι...», είπε και κατέληξε ότι «δεν μας έχουν ενοχλήσει εμάς όλα αυτά τα χρόνια. Την είχαμε ξεχασμένη αυτή τη βίλα εκεί πέρα, την περιβόητη βίλα Κούβελου».

Fake news και ο ηλικιωμένος που ήταν αστυνομικός συντονιστής της επιχείρησης

Η αστυνομική αντιμετώπιση της πορείας στο Μαρούσι όμως είχε και μια άλλη παράμετρο. Προφανώς για να δικαιολογηθούν οι σκηνές στα μάτια ακόμα και των αυτοπτών μαρτύρων που δεν πήγαν στα Εξάρχεια -για να περιμένουν κάτι τέτοιο, κατά τις συνήθεις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και συνδικαλιστών της αστυνομίας- επιστρατεύθηκαν fake news.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στη συνέχεια από κάμερα ασφαλείας, που φέρει και το σήμα της "Ομάδας Αλήθειας", βλέπουμε άνδρα να κυνηγά έναν άλλον άνδρα για να τον χτυπήσει, να επεμβαίνουν άνδρες της ΟΠΚΕ και στη συνέχεια διαδηλωτές να ανοίγουν έναν πυροσβεστήρα και τα ΜΑΤ τελικά να απαντούν με χημικά. Ο τίτλος του βίντεο κάνει λόγο για πολίτη που κυνηγιέται από κουκουλοφόρο.

Οι φωτογραφίες όμως αυτοπτών μαρτύρων αλλά και του φωτορεπόρτερ Γιάννη Κέμμου, που επικαλούνται και τα ellinikahoaxes, που ασχολήθηκαν και αυτοί με το θέμα, αποκαλύπτουν ότι ο ηλικιωμένος πολίτης που σώθηκε από τους άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ που έπνιξαν στα δακρυγόνα την αγορά του Αμαρουσίου δεν ήταν τελικά ηλικιωμένο παραλίγο θύμα, αλλά αστυνομικός εν υπηρεσία με ασύρματο που συντόνιζε τους αστυνομικούς στο σημείο. Πρόκειται δηλαδή για αξιωματικό με άσπρα μαλλιά, ο οποίος όντως κυνηγήθηκε από άνδρα με καλλυμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, τον οποίο μάλιστα απώθησε και κυνήγησε άνδρας της ΟΠΚΕ, όπως φαίνεται στο ίδιο βίντεο.

Δυστυχώς δεν έλειψε και η προβολή από ηλεκτρονικά ΜΜΕ κυβερνητικών διαρροών που ανέφεραν ότι "είναι εξοργιστικό να επιτίθενται σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Ευτυχώς για εκείνον, κάποιο όργανο της Πολιτείας ήταν εκεί για να τον υπερασπιστεί". Αναπόφευκτα προβάλλει το ερώτημα προς τις κυβερνητικές πηγές εάν έχουν τόσο κακή πληροφόρηση από το αρμόδιο υπουργείο και αυτό με την σειρά του από τους αστυνομικούς που πρέπει να εποπτεύει ή εάν εσκεμμένα διοχετεύονται τέτοιες ειδήσεις για να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε ενέργεια της αστυνομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL