Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Κοκοζίδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε από τη ζωή ο Γρηγόρης Κοκοζίδης

Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ, ήταν παρών στην ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη την ημέρα της δολοφονίας του, ενώ συμμετείχε ενεργά στο αγροτικό κίνημα. Το 1967 ήταν ανάμεσα στους πρώτους συλληφθέντες από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και εξορίστηκε στη Γυάρο και στη συνέχεια στη Λέρο.

Στην εξορία έχασε το φως του από ρευματικό πυρετό και το 1969 αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας. Χάρις στην παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού και την κατάλληλη ιατρική βοήθεια η όρασή του επανήλθε. Μετά την αποφυλάκισή και την αποκατάσταση της υγείας του συνέχισε την αντιστασιακή του δράση μέσα από τις γραμμές της αντιδικτατορικής ΚΝΕ. Όταν εξαρθρώθηκε η οργάνωση συνελήφθη μαζί με 27 συντρόφους του και βασανίστηκε σκληρά στα κρατητήρια της ασφάλειας που βρισκόταν τότε στην οδό Βαλαωρίτου.

Εκεί μάλιστα οι βασανιστές του προσπάθησαν να τον σκοτώσουν με τη μέθοδο της εκπαραθύρωσης! Με την υγεία του επιβαρυμένη λόγω των βασανιστηρίων οδηγήθηκε στις φυλακές του Γεντί Κουλέ και στη συνέχεια των Διαβατών, όπου παρέμεινε μέχρι τις 26 Ιουλίου 1974, όταν και αποφυλακίστηκε. Συνέχισε την πολιτική και κοινωνική του δράση παραμένοντας ενεργός στο αγροτικό κίνημα, ενώ αργότερα οργανώθηκε στον Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «αποχαιρετά με οδύνη τον σύντροφο Γρηγόρη Κοκοζίδη και εκφράζει στην οικογένειά του εκλιπόντος τα ειλικρινή του συλλυπητήρια».

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Μαζί» εξέφρασε τη μεγάλη θλίψη της για τον θάνατο του αγωνιστή τονίζοντας ότι «δεν εγκατέλειψε στιγμή την ενεργό πολιτική και κοινωνική δράση παραμένοντας μάχιμος μέσα από τις τάξεις του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, του αγροτικού κινήματος αλλά και του ΣΦΕΑ», ενώ σημειώνει ότι «είναι ένα από τα πρόσωπα της γενιάς του που πάλεψε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αυτού του τόπου».

Η πολιτική κηδεία του Γρηγόρη Κοκοζίδη θα γίνει σήμερα στις 3 το μεσημέρι στην πλατεία του χωριού Λουδία, ενώ η οικογένειά του παρακαλεί αντί στεφανιών τα χρήματα να κατατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με σύνδρομο Ντάουν, του οποίου ήταν ιδρυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL