Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Ανατολική Αττική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Ανατολική Αττική

Η έναρξη και επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπτυξης και εφαρμογής του σχεδίου επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής συζητήθηκαν σε σύσκεψη στην Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σημαντική επέκταση του δικτύου προβλέπεται και στις περιοχές της Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδιασμού της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες “ανήκουν” στη μέχρι πρότινος δημόσια ΔΕΠΑ Υποδομών, αφού η κυβέρνηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της και ήδη “τρέχει” ο σχετικός διαγωνισμός - με προφανή οφέλη για τους ιδιώτες, που σίγουρα δεν αποτυπώνονται στην αξία της εταιρείας.

Στην ανωτέρω σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα αναλυθούν οι οικονομικές, τεχνικές, λειτουργικές και κοινωνικές παράμετροι και στη συνέχεια θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις κατασκευής της βασικής υποδομής δικτύου διανομής για την Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, στα όρια του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου χαμηλής πίεσης και τη σύνδεση των τελικών καταναλωτών.

Υπήρξε συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών του σχεδίου επέκτασης, ενώ τέθηκε σε προτεραιότητα η διερεύνηση χρήσης αερίου στο λιμάνι της Ραφήνας δεδομένων και των περιβαλλοντικών απαιτήσεων της ενεργειακής μετάβασης.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά του συνόλου της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την επέκταση του δικτύου σε όλο το εύρος των περιοχών της Περιφέρειας, τονίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου στην αναβάθμιση και λειτουργία των υποδομών της και στην εξυπηρέτηση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής.

...και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και Θεσσαλία

Σημαντική επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας περιλαμβάνει το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (2020-2024) της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ειδικότερα, προβλέπονται επέκταση του δικτύου κατά 20% (470 χλμ. συνολικά), 90.000 νέα σημεία παράδοσης (μετρητές), αύξηση του ποσοστού διείσδυσης αερίου στο 74%, από 61% σήμερα, με συνολικές επενδύσεις 140,6 εκατ. ευρώ και αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών κατανάλωσης με “έξυπνους”, επένδυση ύψους 3,7 εκατ.

Επίσης, προβλέπεται ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια μέσω της ανάπτυξης και υλοποίησης νέων εφαρμογών και σύγχρονο πλαίσιο ασφάλειας, διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων.

Η υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού αναμένεται να εξασφαλίσει σταθερή κερδοφορία στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ ύψους περίπου 180 εκατ. για την επόμενη πενταετία, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να αποδίδει υψηλά μερίσματα στους μετόχους της - που μόνο την τελευταία τριετία ανήλθαν σε 60 εκατ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL