Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια

Ως ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτήρισε τα χθεσινά εγκαίνια κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) στη γείτονα χώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι γιορτάζεται η επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες. Όπως τόνισε, βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της.

Το έργο

Ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα έχει μήκος περίπου 180 χιλιόμετρα (εκ των οποίων 31 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους) και αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ θα ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα. Αν και πρόκειται για έργο μεσαίου βεληνεκούς, αναμένεται πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής, λόγω της στρατηγικής του θέσης, καθώς διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους:

* Αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο. Μαζί δε με τον υπό ωρίμανση αγωγό Σερβίας - Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας - Ρουμανίας, ολοκληρώνεται ένα σύστημα υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενιαίας αγοράς με ίδιους κώδικες και απρόσκοπτη φυσική ροή.

* Μέσω της διασύνδεσής του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ο IGB θα αποκτήσει πρόσβαση στον πρόσφατα αναβαθμισμένο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, επιτρέποντας την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας, την παγκόσμια αγορά LNG.

Μελλοντικά, ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει επιλογή για τη διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς τις αγορές της Ευρώπης. Πέραν της ενίσχυσης της ασφάλειας εφοδιασμού, ο IGB θα συμβάλει και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με σταθερές ροές προϊόντος και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL