Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Φυτεύουν" Mall στο Λιτόχωρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Φυτεύουν" Mall στο Λιτόχωρο

Οι παρεκκλίσεις επί παρεκκλίσεων στα νομοθετήματα του υπουργείου Περιβάλλοντος τα προηγούμενα χρόνια γεννούν τέρατα εις βάρος του πολύτιμου πόρου της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και λειτουργούν ανταγωνιστικά με ήδη θεσμοθετημένες χρήσεις γης τινάζοντας στον αέρα κάθε έννοια σχεδιασμού και ως εκ τούτου ορθολογικής οργάνωσης του χώρου.

Αυτή τη φορά σχεδιάζεται η κατασκευή και λειτουργία εμπορικού κέντρου - υπεραγοράς 12.856 τετραγωνικών μέτρων σε εκτός σχεδίου περιοχή του Βαρικού Λιτόχωρου, σε γεωργική υψηλής παραγωγικότητας, εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, θεσμοθετημένη από το 1990 (Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 87Δ περί καθορισμού ΖΟΕ, κατωτάτων ορίων κατάτμησης και λοιπών όρων και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προϋφιστάμενων του έτους 1923 περιοχή του Δήμου Λιτοχώρου).

Το πράσινο φως δόθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης (υπ' αριθμ. 4436/14.6.2016), με την οποία εγκρίθηκε κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις η χωροθέτηση του εμπορικού κέντρου παρότι τα επιτρεπόμενα τετραγωνικά ήταν 600 τ.μ.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται στον Νόμο 4278/13 (άρθρο 51) που επιτρέπει κατά παρέκκλιση τη δόμηση σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από τον άξονα εθνικών και επαρχιακών οδών και 150 μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών, με τις προγενέστερες διατάξεις (1985) τις εκτός σχεδίου δόμησης.

Ήδη τρεις δημοτικές παρατάξεις και δύο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δίου Ολύμπου αντιδρούν επισημαίνοντας τα αυτονόητα. Η ανέγερση και λειτουργία ενός τεράστιου για τα οικονομικά δεδομένα του νομού εμπορικού κέντρου θα "οδηγήσει πιθανότατα στον οριστικό μαρασμό του μικρομεσαίου εμπόρου, σε κλείσιμο καταστημάτων και απόλυση εργαζομένων και ταυτόχρονα ακυρώνει στην πράξη το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου, στο οποίο ο δήμος έχει επενδύσει ‘σοβαρά ποσά, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής στον τομέα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων’”.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τον κίνδυνο της διόγκωσης της παρόδιας δόμησης με ανέγερση κτηρίων γραφείων, καταστημάτων, βιομηχανίας, αποθηκών, ψυγείων, ακόμη και ξενοδοχείων, με υψηλότερους συντελεστές δόμησης και μεγαλύτερα ποσοστά κάλυψης που ουσιαστικά καταργούν τις ρυθμίσεις της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, αλλά και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Ζητούν την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να μην ισχύσουν οι παρεκκλίσεις του άρθρου 51 στις περιοχές με θεσμοθετημένες ΖΟΕ, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος που επιτάσσει τον χωρικό σχεδιασμό, όσο και με την πάγια νομολογία του ΣτΕ σε σχέση με την αναγκαιότητα προστασίας της γεωργικής γης (αποφάσεις 3698/00 και 87/16). Ακόμη υπενθυμίζουν ότι η κατάργηση των θεσμοθετημένων προστατευτικών ρυθμίσεων έρχεται σε αντίθεση με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο θεσπίζει ως στρατηγικές κατευθύνσεις χωρικού σχεδιασμού την αρχή της συμπαγούς πόλης και τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης.

Για να αποφευχθεί η δημιουργία τετελεσμένων και η οικοπεδοποίηση της γεωργικής γης θεωρούν απαραίτητες τις εξής ενέργειες: την έκδοση εγκυκλίου προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Περιφερειακά Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ώστε να μην εκδίδουν αποφάσεις παρεκκλίσεων με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης για τις περιπτώσεις γηπέδων που εμπίπτουν στην κατά παρέκκλιση δυνατότητα δόμησης του άρθρου 51 του Νόμου 4178/13.

* Την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για αναστολή έκδοσης εγκρίσεων δόμησης σε όλα τα ακίνητα, ιδίως σε αυτά που έχουν εκδοθεί παρεκκλίσεις ως προς τη δόμηση με υπέρβαση του κατά κανόνα συντελεστή δόμησης, όπως και την έκδοση εγκυκλίου προς τις υπηρεσίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης προκειμένου να μην εκδίδονται Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τις παραπάνω περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL