Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για επανέλεγχο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για επανέλεγχο

Από τη Δευτέρα και για δυο μήνες (έως 24 Ιουνίου) οι πολίτες που υπέβαλαν δηλώσεις ιδιοκτησίας... το μακρινό 2008, στον Δήμο Αθηναίων καλούνται μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, με τους κωδικούς του Taxisnet, να "δουν" τα δικαιώματά τους και τη γεωγραφική απεικόνιση των ακινήτων τους...

Σκοπός τής εν λόγω διαδικασίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, είναι, πριν την ανάρτηση, οι δικαιούχοι να επιβεβαιώσουν την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων και να υποδείξουν τυχόν σφάλματα. Όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο χθες, στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων ατελώς (βρίσκεται στο www.ktimatologio-athina.gr), στο δίμηνο της προανάρτησης, με αποστολή της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Διαφορετικά, αν δεν είναι εφικτή η αποστολή με e-mail, η αίτηση κατατίθεται στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).

Στον Δήμο Αθηναίων έχουν δηλωθεί 1.535.128 δικαιώματα και υποβλήθηκαν 849.734 δηλώσεις. Όσοι-ες δεν υπέβαλαν δήλωση μέχρι τώρα μπορούν να το πράξουν και μετά την προανάρτηση και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο υπενθυμίζει επιπρόσθετα ότι "κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αποκτά δικαίωμα σε ακίνητο (π.χ. από κληρονομιά, αγορά κ.λπ.) πρέπει να υποβάλει δήλωση, ανεξαρτήτως τού αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Η δήλωση ιδιοκτησίας είναι από τον νόμο υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε πράξη αφορά το ακίνητο στο μέλλον (π.χ. μεταβίβαση, γονική παροχή ή δωρεά). Για όσα ακίνητα δεν έχει υποβληθεί δήλωση, δεν θα μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια".

Κομβική ημέρα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του δημόσιου φορέα Β. Νάκος τη Μεγάλη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019, για το Κτηματολόγιο στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στον Δήμο της Αθήνας. Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι, "έντεκα χρόνια μετά τις αρχικές δηλώσεις των 700.000 ιδιοκτητών της Αθήνας, το Κτηματολόγιο ξεμπλοκάρει και προχωράμε στην τελική φάση, όπου οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ήδη τις σχετικές ενημερώσεις και καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία τους, γρήγορα και δωρεάν, μέσω της ηλεκτρονικής προανάρτησης. Το σύγχρονο και ασφαλές σύστημα καταγραφής και δημοσιότητας των δικαιωμάτων της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, το Κτηματολόγιο, βρίσκεται πλέον σε τροχιά ολοκλήρωσης".

Εξάλλου χθες ανακοινώθηκε, από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων σε περιοχές έντεκα Περιφερειακών Ενοτήτων. Πρόκειται για την Εύβοια και Αχαΐα, με τη σχετική προθεσμία να παρατείνεται έως την 7η Ιουνίου, και τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτ. Αττικής έως την 10η Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL