Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ποια ασφάλεια έναντι των ναρκωτικών;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποια ασφάλεια έναντι των ναρκωτικών;

Του Πάνου Τριγάζη*

Εξαιτίας των επάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, δεν ασχοληθήκαμε με ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα που μαστίζει τη νεολαία μας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου), θα θέλαμε να επισημάνουμε ορισμένα στοιχεία που δεν λαμβάνονται υπόψη, ιδίως από όσους/ες κραδαίνουν τη ρομφαία της ασφάλειας.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τη μάστιγα των ναρκωτικών «μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη», προσθέτοντας ότι «υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο εμπόριο ναρκωτικών και στη βία, τη διαφθορά και την τρομοκρατία, καθώς και με την εμπορία ανθρώπων». Πρόκειται, λοιπόν, για μεγάλο διεθνές πρόβλημα, το οποίο απειλεί και την ελληνική νεολαία, δηλαδή το αύριο της πατρίδας μας. Θα έλεγα επίσης ότι αποτελεί και πρόβλημα ασφάλειας, με την πολυδιάστατη έννοια του όρου.

Όσο για τους αριθμούς, ο διεθνής οργανισμός υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια τους ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών έστω και μία φορά. Ταυτόχρονα, το εμπόριο των ναρκωτικών, του οποίου ο ετήσιος τζίρος υπερβαίνει τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι το δεύτερο πιο κερδοφόρο διεθνές εμπόριο μετά από εκείνο των όπλων. Έτσι, με βεβαιότητα μπορεί να ειπωθεί ότι οι έμποροι των ναρκωτικών, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματίες, κάνουν «χρυσές δουλειές» τελώντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!

Επισημαίνω ότι, όχι τυχαία, οι δρόμοι των ναρκωτικών οδηγούν από τον φτωχό Νότο προς τον πλούσιο Βορρά. Γνωστό είναι π.χ. ότι οι δρόμοι της κοκαΐνης φτάνουν στην Ευρώπη από τις χώρες των Άνδεων μέσω της Δυτικής Αφρικής, ενώ η προέλευση της ηρωίνης είναι κυρίως από το πολύπαθο Αφγανιστάν.

Ευρισκόμενη σε παγκόσμιο σταυροδρόμι, η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα και για τα ναρκωτικά, όπως και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Οφείλει, λοιπόν, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει την περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Όμως, θα πρόσθετα ότι η πιο αποτελεσματική θωράκιση της κοινωνίας μας έναντι αυτής της μάστιγας είναι η αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου και πρωτίστως η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής, ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες.

Δυστυχώς, η μάχη κατά της μάστιγας των ναρκωτικών εμποδίζεται από λαϊκίστικες και υποκριτικές συμπεριφορές εκ μέρους συντηρητικών κύκλων της επίσημης Δεξιάς αλλά και της Ακροδεξιάς. Δυνάμεις που σκέφτονται και προτείνουν μόνο την καταστολή των χρηστών, τους οποίους στο παρελθόν -ευτυχώς όχι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- αντιμετώπιζε σαν εγκληματίες και ως «ναυάγια» μιας κοινωνίας άνισης, άδικης και υποκριτικής.

Χαρακτηριστικό της στάσης της Ν.Δ., και τώρα της κυβέρνησης, είναι ότι μιλά μεν για το «άβατο» των Εξαρχείων επικαλούμενη τη δράση των αντιεξουσιαστών, αλλά αποσιωπώντας το γεγονός ότι στην ιστορική πλατεία δρουν πολλά δίκτυα εγκληματικότητας, ανάμεσά τους και εμπόρων ναρκωτικών, μερικά από τα οποία η ΕΛ.ΑΣ. έχει εξαρθρώσει τα τελευταία χρόνια με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιλεκτικά, αναφέρονται και στα προβλήματα ασφάλειας στο Μενίδι, αποσιωπώντας και για την περιοχή αυτή ότι, εδώ και χρόνια, έχει καταστεί «η αποθήκη ναρκωτικών» της Αθήνας σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Θράκης, Σοφία Βιδάλη ("Εφ.Συν", 21.6.2017).

Επιπλέον, οι κραδαίνοντες τη ρομφαία της ασφάλειας, δεξιοί και ακροδεξιοί, αρνούνται να αναγνωρίσουν τις βασικές πηγές της ανασφάλειας μέσα στην κοινωνία, που είναι η φτώχεια και η ανεργία, που στα χρόνια της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ξεπέρασε το 60% ανάμεσα στις νέες και στους νέους. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις αυτές στοχοποιούν ως υπαίτιες και για την εξάπλωση των ναρκωτικών ολόκληρες ομάδες της κοινωνίας μας, όπως οι Ρομά και οι μετανάστες, τις οποίες, με τις πολιτικές τους, θέλουν στο κοινωνικό περιθώριο και άρα ευάλωτες στα ποικίλα δίκτυα εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα, «κάνουν την πάπια» όταν πρόκειται για την εμπλοκή μεγαλoεπιχειρηματιών στο εμπόριο ναρκωτικών, όπως συμβαίνει με την υπόθεση του πλοίου Νoor1, ιδιοκτησίας γνωστού εφοπλιστή, όπου πριν χρόνια εντοπίστηκαν δύο τόνοι ηρωίνης και η εκδίκαση της υπόθεσης ακόμα εκκρεμεί...

Συνοψίζω λέγοντας ότι ο αγώνας κατά της μάστιγας των ναρκωτικών απαιτεί προοδευτικές και όχι συντηρητικές συμπεριφορές και πολιτικές. Σε διεθνές επίπεδο απαιτείται η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας δεδομένου ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οι αιτίες του είναι κοινωνικές και οικονομικές. Δεν θα αντιμετωπιστούν τα ναρκωτικά στην αφετηρία τους αν η κοινή ανάπτυξη ή συνανάπτυξη δεν αντικαταστήσει το κυρίαρχο σήμερα νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL