Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C22.6°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.5°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.0°C19.4°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.5°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C21.8°C
0 BF 63%
Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποίησε την οικονομία με πάνω από δύο χρόνια ανάπτυξη (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποίησε την οικονομία με πάνω από δύο χρόνια ανάπτυξη (Video)

"Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι ήταν κάτι ξαφνικό το 2015. Είναι μια πορεία της δικής μας Αριστεράς η οποία κατόρθωσε πριν την κρίση να εντοπίσει τις αιτίες της, να πει ότι μπορεί να αναλάβει ευθύνες, να εκφράσει τις αγωνίες του κόσμου, να οδηγηθεί δύο φορές στην κυβέρνηση το 2015 και τώρα να καθιερωθεί ως ο δεύτερος πόλος του μεταμνημονιακού διπολικού συστήματος".

"Δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια καινούργια φάση αλλά διευρύναμε τα όρια της αριστερής παράταξης εκφράζοντας ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί" εξήγησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα για την περίοδο απολογισμού και ανασυγκρότησης που διανύει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης εξήγησε ότι: "Το ζητούμενο δεν είναι να κλειστούμε στους τέσσερις τοίχους κάποιων γραφείων και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να υπάρξει μία εξωστρεφής απολογιστική διαδικασία. Από την παρουσία μας μέσα στην κοινωνία και τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δούμε ποια ήταν τα δικά μας τα λάθη."

«Μάλλον βρισκόμαστε στην δεκαετία της «συριζοποίησης» κάποιων δυνάμεων που βρισκόντουσαν στον κεντρώο χώρο» εκτίμησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάποιοι πολιτικοί αισθάνονται ιδιοκτησία τους τους ψηφοφόρους. Οι πολίτες όμως διαμορφώνουν την πολιτική τους σκέψη ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ανάγκες του. Η κρίση δημιούργησε μια νέα πολιτική συνείδηση που οδήγησε και σε άλλες πολιτικές επιλογές.»

"Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποίησε την οικονομία και πάνω από δύο χρόνια τώρα βαδίζουμε στους χρόνους της ανάπτυξης.  Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ωστόσο ότι μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν απολύτως σωστό να πάμε σε εκλογές με δεδομένη και την δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαμορφώνει το πολιτικό κλίμα. Οι εκλογές κανονικά θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο."

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι: «Από τον Αυγούστο του 2018 θα έπρεπε να είχε σπάσει η συμφωνία με τον κ. Καμμένο» «Ήταν μια χρυσή περίοδος που είχαμε να επιδείξουμε συγκεκριμένο έργο για την οικονομία και αναλώσαμε πολιτικό κεφάλαιο με το να ερμηνεύουμε κάθε εβδομάδα τις δηλώσεις του Καμμένου αν θα ρίξει ή όχι την κυβέρνηση".

Κατ. Μπρ.


Αναλυτικότερα σημεία της συνέντευξης του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη

Βρισκόμαστε στη δεκαετία της «συριζοποίησης» δυνάμεων
που παλαιότερα εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο

«Βλέπουμε ότι μετά από τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ εν πάση περιπτώσει, έχει καθηλωθεί σε κάποια μικρά ποσοστά και αντιμετωπίζει ζητήματα προσανατολισμού και ταυτότητας. Θα έλεγα ότι μάλλον βρισκόμαστε στη δεκαετία της «συριζοποίησης» κάποιων δυνάμεων που παλαιότερα εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο. Είναι μια σύνθετη, όμως, διαδικασία η οποία έχει τις διάφορες φάσεις της».

Διευρύναμε τα όρια της αριστερής παράταξης, είμαστε σε φάση βαθιάς ανασυγκρότησης

«Είμαστε σε μια φάση βαθιάς ανασυγκρότησης. Κυρίως, θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό που εντόπισε πριν από λίγο ο κ. Χατζής, της μικρής παρουσίας στους μαζικούς χώρους σε σχέση με την αυξημένη εκλογική μας δύναμη». […] «Ερχόμαστε από πολύ παλιά και έχουμε και πολύ μέλλον. Δεν ξεκινάμε τώρα». (…) «Έχουμε 2019, μήνα Σεπτέμβριο. Και πριν το ’19, το 2015,  ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές κατέγραψε μεγαλύτερα ποσοστά από το 31,5%. Και το 2012, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κατέγραψε μεγάλα ποσοστά. Άρα, δεν αντιλαμβάνομαι το να θεωρεί κανείς ότι ήταν κάτι ξαφνικό το 31,5%.

Είναι μια πορεία της δικής μας Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ -το λέω γιατί υπάρχουν διάφορες εκδοχές στην Αριστερά- η οποία κατόρθωσε πριν την κρίση να εντοπίσει τις αιτίες της, να πει ότι μπορεί να αναλάβει ευθύνες για να διαχειριστεί τα πράγματα, να εκφράσει τις αγωνίες του κόσμου, να οδηγηθεί το ’15 δύο φορές στην κυβέρνηση και τώρα να καθιερωθεί ως ο δεύτερος πόλος του μεταμνημονιακού διπολικού συστήματος. Δεν βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια καινούργια φάση ως προς τα χαρακτηριστικά της δικής μας πορείας και του τρόπου με τον οποίο πολιτευόμαστε. Διευρύναμε τα όρια της αριστερής παράταξης και μπορούμε πράγματι να εκφράζουμε ακόμη και ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. Αλλά πάντα από το έδαφος της Αριστεράς».

Χρειάζεται εξωστρεφής απολογιστική διαδικασία

«Όταν χάνεις σημαίνει ότι ο κόσμος κατάλαβε ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια εξωστρεφής απολογιστική διαδικασία. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να κλειστούμε στους τέσσερις τοίχους κάποιων γραφείων και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά, παράλληλα με την παρουσία μας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά και με την παρουσία μας μέσα στην ίδια την κοινωνία, να αναζητήσουμε τις δικές μας αστοχίες, που ήταν τα δικά μας τα λάθη και δεν μπορέσαμε να  ξανακερδίσουμε την κυβέρνηση». […] «Υπάρχει εξαρχής μια αντίφαση. Το να υλοποιείς μια πολιτική η οποία επιβλήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, καταστάσεις και  συσχετισμούς. Και σωστά κάναμε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό. Επώδυνο, όμως.

Έχουμε συνειδητοποιήσει αυτή την αντίφαση. Να εφαρμόζεις μια πολιτική η οποία δεν είναι η δική σου πολιτική. Άρα, εκ των πραγμάτων θα είχε το κόστος της. Αλλά αυτή η επιλογή  ήταν μονόδρομος». […] «Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται ότι έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων - και βγαίνει σήμερα και κοκορεύεται ο κ. Μητσοτάκης και μιλάει για αναπτυξιακή πολιτική – σταθεροποιώντας την οικονομία και βαδίζοντας, εδώ και ενάμιση – δύο χρόνια και παραπάνω, στους δρόμους της ανάπτυξης».

Νέα πολιτική συνείδηση λόγω κρίσης με νέες επιλογές

«Πολλές φορές «τα κόμματα και οι πολιτικοί αισθάνονται ιδιοκτησία τούς τους ψηφοφόρους, λένε “μας έφυγαν οι ψηφοφόροι”. Μα οι πολίτες διαμορφώνουν τις απόψεις τους, την πολιτική τους έκφραση και τοποθέτηση με βάση το πρόγραμμα (σ.σ. κάθε κόμματος) και τις ανάγκες τους. Σκεφτείτε τι έχουμε περάσει μετά το 2010 ως χώρα. Μία κρίση η οποία έφερε «τα πάνω κάτω». Υπάρχει κόσμος ο οποίος έχασε τη δουλειά του. Είδε τα παιδιά του να μεταναστεύουν, είδε την επιχείρησή του να κλείνει, τα εισοδήματά του να μειώνονται δραματικά. Αυτό του δημιούργησε νέες ανάγκες και μια νέα πολιτική συνείδηση.  Αυτό οδήγησε και σε νέες πολιτικές επιλογές».

Από τον Αύγουστο του ’18 θα έπρεπε να είχε σπάσει η συμφωνία με τον Καμμένο

«Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήταν απολύτως σωστή η επιλογή να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές». […] «Από τον Αύγουστο του ’18 θα έπρεπε να είχε σπάσει η συμφωνία με τον Καμμένο. Ήταν μία χρυσή περίοδος όπου είχαμε να επιδείξουμε συγκεκριμένο έργο που αφορούσε την οικονομία. Το “Σκεπάσαμε”, αναλώσαμε πολιτικό κεφάλαιο με το να εξηγούμε κάθε βδομάδα και να ερμηνεύουμε τις δηλώσεις του Καμμένου, αν θα ρίξει ή όχι την κυβέρνηση. Εκεί θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL