Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Παρέμβαση του Ν. Φίλη / Παρέμβαση του Ν. Φίλη: Ανάγκη αναπροσανατολισμού επιλογών στην εξωτερική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Ν. Φίλη / Παρέμβαση του Ν. Φίλη: Ανάγκη αναπροσανατολισμού επιλογών στην εξωτερική πολιτική

Τη θέση ότι “η εποχή Πάιατ έχει τελειώσει”, καθώς “η αμερικανική πολιτική αναπροσανατολίζεται στα παραδοσιακά της δόγματα για την περιοχή” και, συνεπώς, με μεγάλη προσοχή σε αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται πρέπει η Ελλάδα να επανακαθορίσει τις δικές της στρατηγικές και τακτικές, κατέθεσε ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο 105,5.

Είπε ότι το ΝΑΤΟ ξεκάθαρα συναινεί στην επέμβαση στη Συρία και αναρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθώσει κάποια φωνή όχι “δονκιχωτικά”, αλλά ρεαλιστικά. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο Ερντογάν πήρε την απόφαση πιεζόμενος και από τους δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που έχει και θέλει να τους πάει εκεί, “αλλά το κάνει αυτό γιατί έχει τις πλάτες των ΗΠΑ”.

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε ότι “υπάρχει ανάγκη αναπροσανατολισμού ορισμένων επιλογών που έγιναν τα τελευταία χρόνια με βάση την επιβεβλημένη από την Αμερική ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε σύγκρουση Τουρκίας - ΗΠΑ”. Επισήμανε ειδικότερα ότι δεν επιβεβαιώνεται “η ανάλυση της προηγούμενης διετίας σύμφωνα με την οποία υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και συνεπώς η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει μια εκ των πραγμάτων προνομιακή συνεργασία με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα”.

Δεν επιβεβαιώνεται, συνέχισε, “εκ του αποτελέσματος και από τη γεωγραφία", "είναι φανερό ότι η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό, προνομιακό συνεργάτη των ΗΠΑ στην περιοχή και λόγω της οικονομίας και λόγω πολιτικής και λόγω του ότι είναι κοσμικό κράτος που έχει Ισλάμ”.

Ο Ν. Φίλης τόνισε ότι “όπως εκπλήξαμε θετικά ως κυβέρνηση λύνοντας το Μακεδονικό, αξιοποιώντας συσχετισμούς διεθνείς, διαθέσεις εσωτερικές, πρέπει να δούμε και στο Κυπριακό πώς θα αναδείξουμε την πλευρά της επίλυσης και δεν θα διολισθήσουμε -όπως θα ήθελαν κάποιοι ευτυχώς όχι η κυβέρνηση επί του παρόντος- στην πλευρά της στρατιωτικοποίησης της εξωτερικής πολιτικής”.

H Δικαιοσύνη σπαράσσεται από κυκλώματα

Για το σκάνδαλο Novartis υποστήριξε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης “εξ υποχρεώσεως” έκανε την επιλογή να ξεκινήσει μια ιστορία εναντίον του Δ. Παπαγγελόπουλου λόγω της επιμονής του Αντ. Σαμαρά. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να σβήσει με τη δήθεν διερεύνηση ευθυνών την εξέταση του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

“Φοβούμαι ότι ο εξευτελισμός θα είναι τέλειος” σχολίασε μιλώντας για τη δημόσια αντιπαράθεση πολιτικών προσώπων και κομμάτων, αλλά και παραγόντων της Δικαιοσύνης που θα ακολουθήσει. Είναι κατ’ ευφημισμόν ανεξάρτητη η δικαιοσύνη που σπαράσσεται από κυκλώματα και από κομματικές διαμάχες, καθώς εκεί υπάρχει το κράτος των δικαστών, το κράτος της Δεξιάς και του συστήματος, με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε.

“Σωστή η διεύρυνση, αλλά με αναλλοίωτη την αριστερή φυσιογνωμία”

“Σωστά μπαίνουμε στη διαδικασία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, της ανανέωσης, της αλλαγής ορισμένων στοιχείων, τίποτα δεν είναι αναλλοίωτο. Αλλά αυτό που πρέπει να μείνει αναλλοίωτο είναι η αριστερή φυσιογνωμία” τόνισε ο Ν. Φίλης.

Είπε ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση της πορείας, διότι “πολλά κατορθώσαμε ως διακυβέρνηση και τα πιστωθήκαμε θετικά από τον κόσμο με το 31,5%”, αλλά πολλά ήταν και πολιτική που μας επιβλήθηκε και τώρα “πρέπει να επανασυστηθούμε ως μια σύγχρονη αριστερή δύναμη που να αναγνωρίζει και τα λάθη της”.

Είπε πως δεν αισθάνεται υπερήφανος “όταν ακούει πως κάποιοι σύντροφοι είπαν ότι η τωρινή ‘κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα’ από την πολιτική που είχε κάνει η δική μας κυβέρνηση, γιατί εμείς κάναμε πολιτική εξαναγκασμένοι από μια πραγματικότητα, η οποία όμως τώρα σε μεγάλο βαθμό αλλάζει και πρέπει να αλλάξει και αυτή η πολιτική”.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL