Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα από την Κοκκινιά των αγώνων: / Προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα: Θέλουμε μια Ελλάδα που θα την κατευθύνουν οι ανάγκες των εργαζομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα από την Κοκκινιά των αγώνων: / Προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα: Θέλουμε μια Ελλάδα που θα την κατευθύνουν οι ανάγκες των εργαζομένων

Μπορεί χθες να άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική προκαλώντας μποτιλιάρισμα στους δρόμους γύρω από τον πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" στου Ρέντη, ωστόσο εκατοντάδες πολίτες από τη Νίκαια, τον Ρέντη, το Κερατσίνι και τις άλλες περιοχές της Β’ Πειραιά, το “κάστρο” του ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκαν με ζεστό τρόπο τον Αλέξη Τσίπρα.

“Ναι, ήμασταν μεροληπτικοί υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και ήταν τιμή μας και καμάρι μας που στηρίξαμε τους πιο αδύναμους στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου” είπε ξεκινώντας καταχειροκροτούμενος την παρέμβασή του. Εξάλλου μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαινιάσει τις περιοδείες του στην Αττική από την “Κοκκινιά των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, της εργατιάς, της προσφυγιάς, των αγώνων ενάντια στον φασισμό, τη γειτονιά του Παύλου Φύσσα”, όπως είπε.

Μάχη για την ταυτότητα της χώρας

Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής, συμπόρευσης και στήριξης στους δημοκρατικούς πολίτες για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης αλλά και της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως, μετά τον νικηφόρο αγώνα για την αξιοπρέπεια και το τέλος των Μνημονίων "έρχεται η στιγμή να δώσουμε μια εξίσου μεγάλη μάχη για την ταυτότητα της χώρας”.

“Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μια χώρα συνώνυμο του συντηρητισμού, του σκοταδισμού, της οπισθοδρόμησης”, είπε, “ή μια χώρα συνώνυμο της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης;”. “Θέλουμε μια Ελλάδα στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν προοπτική και δικαιώματα ή μια Ελλάδα όπου θα κυβερνά η ολιγαρχία, με νόμους της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις, και όπου θα κατευθύνουν τις ζωές μας τα δελτία ειδήσεων των 8;” τόνισε θέτοντας το δίλημμα της επόμενης ημέρας και απαντώντας ο ίδιος πως “εμείς θέλουμε μια Ελλάδα που θα την κατευθύνουν οι ανάγκες μας”.

“Θα επιστρέψουμε όχι για τις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για να βάλουμε ένα λιθαράκι για να πάει η χώρα πιο μπροστά, γι' αυτό σας καλούμε να ενταχθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε.

Συντηρητικοί, νεοφιλελεύθεροι, ανίκανοι, ξεδιάντροποι

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μιλώντας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου έκανε λόγο για την παλινόρθωση του πολιτικού καθεστώτος και του πολιτικού προσωπικού που έχει την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. “Ένα καθεστώς που επέστρεψε με όρους εκδίκησης” είπε χαρακτηριστικά. “Είναι ακραία συντηρητικοί, ακραία νεοφιλελεύθεροι, ανίκανοι και ξεδιάντροποι” υπογράμμισε

Εξηγώντας τους χαρακτηρισμούς αυτούς τόνισε: “Έίδαμε πράγματα που δεν τα φανταζόμασταν για το 2019 - 2020, όπως την εισβολή σε κινηματογραφική αίθουσα. Έβγαλαν έξω δεκαεξάρηδες, μετά οδήγησαν 300 νέα παιδιά έξω από ένα κλαμπ λες και ήταν σε καρτέλ της Κολομβίας, δεν πήγαν να χτυπήσουν την εγκληματικότητα εκεί που πρέπει... Μετά είδαμε το επικοινωνιακό σόου στα Εξάρχεια με τις μωρομάνες, και ούτε εκεί χτύπησαν τα ναρκωτικά. Και μετά στην ΑΣΟΕΕ είδαμε εικόνες με τους φοιτητές περικυκλωμένους από τα ΜΑΤ, εικόνες που δεν τις βλέπει κανείς ούτε στη Λατινική Αμερική, και μια απρόκλητη και βάναυση επίθεση σε γονείς των προσαχθέντων στα δικαστήρια της Ευελπίδων”.

Αναφέρθηκε ακόμα στις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολιτών με την τοποθέτηση κοριών στα οχήματά τους χαρακτηρίζοντας τον Μ. Χρυσοχοΐδη “νεοδεξιό, αλλά και πολύ αδέξιο”. “Αναβιώνουν σκοτεινές εποχές” είπε.

"Θα είμαστε μέσα στους αγώνες"

«Είμαστε τελικά Ευρώπη;” διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως “Ευρώπη σημαίνει δικαιώματα και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση”. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα όσα είπε θα δεχθούν σκληρή κριτική και θα διαστρεβλωθούν φέρνοντας ως παράδειγμα την αντίδραση των ΜΜΕ για τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου.

“Έπεσαν να με φάνε” σημείωσε και ξεκαθάρισε: “Θα είμαστε μέσα στους αγώνες, δίπλα στους πολίτες, δίπλα στους νέους, τους εργάτες, τους εργαζόμενους. Δίπλα στον λαό που αγωνίζεται. Αν νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα του χεριού τους, να το ξεχάσουν”.

Νομοθετούν νύχτα υπέρ του ΣΕΒ

Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί “νύχτα” υπέρ του ΣΕΒ με διατάξεις που έρχονταν ως αιτήματα της τρόικας, ιδίως στην εργασία, αλλά και στο δήθεν αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Όσον αφορά τη μεσαία τάξη, σημείωσε: “Μόλις 17 ευρώ τον χρόνο είναι οι ελαφρύνσεις που έταζε για τη μεσαία τάξη, ενώ η επιβάρυνση από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι 100 ευρώ τον χρόνο”.

Έχουν λερωμένη τη φωλιά τους

“Είναι ξεδιάντροποι για την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων” επισήμανε. Όπως υποστήριξε, στόχος της κυβέρνησης είναι “να αθωωθούν για τα θαλασσοδάνεια και την αποδέσμευση των χρημάτων των καταχραστών του Δημοσίου ή όσοι κατηγορούνται για διαφθορά σε 18 μήνες, αν δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους, θα παραγράφονται”. Μίλησε μάλιστα για τη σιωπή στα ελληνικά ΜΜΕ σε αντίθεση με το δημοσίευμα των "Financial Times" “που έδωσε στην είδηση αυτή δημοσιότητα γιατί είναι μια είδηση που συγκλονίζει διεθνώς”.

Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν ψηφίζουν τη διευκρινιστική δήλωση στο άρθρο 86 “γιατί, αν κάποιοι κοκορεύονται και βγαίνουν στα κανάλια και επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γιατί πιστεύουν ότι τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί. Δεν ψηφίζουν το άρθρο 86 γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανίκανοι στο προσφυγικό

Ανίκανη χαρακτήρισε την κυβέρνηση στο προσφυγικό. “Στο μόνο θέμα που δεν αφήσαμε στρωμένο, το προσφυγικό, κατάφεραν και έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο. Στο προσφυγικό αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο ακραία δεξιοί, αλλά και ακραία αδέξιοι” είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι “όμηρος της ακραίας ρητορικής που καλλιέργησε το προηγούμενο διάστημα”, ενώ χαρακτήρισε “σύγχρονες φυλακές” το σχέδιο για τα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων.

“Ο υφυπουργός Άμυνας, που διαχειρίζεται το προσφυγικό, μας έδειξε την εγκατάσταση της φυλακής - πρότυπο. Ο χάρτης αντιστοιχεί σε ένα απομονωμένο στη μέση του Αιγαίου ακατοίκητου νησιού” παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας. “Αν αυτό είναι το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, “να ζητήσει να ενταχθεί η Ελλάδα στην ομάδα του Βίσεγκραντ και να κάνει παρέα με τον κ. Σαλβίνι και τον κ. Όρμπαν”.

Επανέλαβε ακόμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά θα σταθεί απέναντι στη μετατροπή της χώρας σε χώρα του Βίσενγκραντ και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL