Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Ρήγματα στην κυβερνητική παράταξη μετά το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι / Αστυνομική καταστολή για το άδειο καλάθι της μεσαίας τάξης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρήγματα στην κυβερνητική παράταξη μετά το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Κουκάκι / Αστυνομική καταστολή για το άδειο καλάθι της μεσαίας τάξης!

Με αστυνομικό πηλήκιο επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση τις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις προς τη μεσαία τάξη. Το Μέγαρο Μαξίμου καλύπτει απόλυτα το όργιο αυθαιρεσίας των “Ράμπο” των ΕΚΑΜ καθώς ο πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι “μας ψήφισαν οι πολίτες για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια».

Κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι να τροφοδοτήσει με εικόνες “αστυνομικής πυγμής” τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα ελλείψει φορολογικών ελαφρύνσεων, που αποτελούσαν τον πυλώνα του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.

Η “τριανδρία” του ΛΑΟΣ

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν, χωρίς περιστροφές, στην “Α” ότι “η βελτίωση της καθημερινότητας περνάει μέσα από την ασφάλεια” παραβλέποντας την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την δραστική μείωση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος. Στην πρώτη γραμμή της προάσπισης της αχαλίνωτης αστυνομικής καταστολής, στον απόηχο των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Κουκάκι, μπήκε η τριανδρία “Βορίδης - Γεωργιάδης - Πλέυρης” του αλήστου μνήμης ΛΑΟΣ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης -και θεωρητικός της “αναγκαστικότητας της αστυνομικής βίας”- πριν δημοσιευθεί το βίντεο της σύλληψης του Δ. Ινδαρέ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία στο Κουκάκι. Ο υπουργός Επενδύσεων, αφού υποστήριξε με ωμό τρόπο ότι “θα υπάρχει και λίγη βία όταν έχει να κάνει κανείς με εγκληματίες», αξίωσε την κατάργηση της επιτροπής Αλιβιζάτου, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. προσπάθησε να πλειοδοτήσει σε ακροδεξιό ζήλο διακρίνοντας “ξεκάθαρη προσπάθεια εκβιασμού της αστυνομίας”.

Τα ρήγματα

Οι σκηνές αστυνομικής αυθαιρεσίας -και τα λεγόμενα του σκηνοθέτη- την ώρα της βίαιης σύλληψής του ενεργοποίησαν ρήγματα εντός της “γαλάζιας” παράταξης. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν παρέλειψαν να “αδειάσουν” τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς διαμηνύουν ότι “δεν τίθεται θέμα κατάργησης της επιτροπής Αλιβιζάτου”. Παράλληλα και ο Θ. Σκυλακάκης πήρε αποστάσεις από τη θέση του υπουργού Επενδύσεων.

Καίριο χτύπημα προς την κυβέρνηση αποτέλεσε η δημόσια παρέμβαση του υποψήφιου με τη Ν.Δ. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (τελευταία τιμητική θέση) Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. “Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ -και το κράτος οφείλει να είναι εγγυητής και προστάτης τους” τόνισε μέσω social media ο δημοφιλής ηθοποιός. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 ο Κ. Μαρκουλάκης δήλωσε στο συνέδριο της Ν.Δ. πως πιστεύει στον “πολιτικό Κυριάκο Μητσοτάκη”...

Ως σημαντικό επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγμα για το κυβερνητικό στρατόπεδο αξιολογείται η θεώρηση της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ειδικής σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας Μαίρης Μπόση, που επεσήμανε ότι “τα αστυνομικά όργανα έχουν ξεφύγει από τα όρια μέσα σε μια δημοκρατία”...

“Άνθρακες ο θησαυρός” προς τη μεσαία τάξη

Σε αυτό το φόντο το χριστουγεννιάτικο καλάθι του πρωθυπουργού προς τη μεσαία τάξη “γεμίζει” μόνο με αστυνομικά κλομπ. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τον προϋπολογισμό, αποτελεί μνημείο εμπαιγμού προς τους πολίτες που η συντηρητική παράταξη προσδιορίζει ως “προνομιακό ακροατήριο”.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 8%, ενώ ακολουθούν -σε πολλές περιοχές- νέες επιβαρύνσεις από την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές αξίες! Αναλώθηκε δε στο ευχολόγιο ότι «μήνα με μήνα εντός του 2020, όσο θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, θα ξεκινήσει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης” χωρίς να αναφέρει ποσά με αριθμούς.

Επιπλέον τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να θίξουν το γεγονός ότι ακυρώθηκαν τα δρομολογημένα -από την προηγούμενη κυβέρνηση- μέτρα που αφορούσαν την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ 20% μεσοσταθμικά, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με δραστική μείωση για μεγαλύτερα και τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου.

Παραδοχή και αντιφάσεις

Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι “η μεσαία τάξη και οι μισθωτοί δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στον βαθμό που θα περίμεναν”! Δεν απέφυγε ωστόσο τις θηριώδεις αντιφάσεις λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τη “συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες»!

Μουσική στα αυτιά του ΣΕΒ

Πιο γαλαντόμος ωστόσο αποδεικνύεται ο πρωθυπουργός προς τους βιομηχάνους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, εστίασε στους βασικούς άξονες τις “συμφωνίας αλήθειας” με τον επιχειρηματικό κόσμο υποσχόμενος “μείωση φόρων”, αλλά και τη νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων καθώς “δεν μπορεί οι λίγοι συστηματικά να ταλαιπωρούν τους πολλούς”. “Όλα αυτά ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά μου” απάντησε περιχαρής ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Δυνατά χτυπούν πλέον τα τύμπανα του πολέμου στη Ν.Δ. ενόψει των τελικών αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Στέλιος Πέτσας αναγκάστηκε να παράσχει ετεροχρονισμένη κάλυψη στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλη -από τα βέλη του Κώστα Σημίτη (“Τα Νέα”) ώστε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στη “γαλάζια” παράταξη λίγες ημέρες πριν ο κ. Μητσοτάκης... αναχωρήσει για το βουνό.

Σημειώνεται ότι προσέγγιση μεταξύ του μεγαλοεφοπλιστή και ιδιοκτήτη των "Νέων" Βαγγέλη Μαρινάκη και του στρατοπέδου του Αντ. Σαμαρά -ενόψει της αλλαγής σκυτάλης στο Προεδρικό Μέγαρο- διακρίνουν έμπειροι παρατηρητές στον απόηχο της επιλογής της εφημερίδας να παραποιήσει τον τίτλο του άρθρου του Κώστα Σημίτη. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο “χτύπημα”: “Καταπέλτης ο Κώστας Σημίτης για τα ελληνοτουρκικά: Για όλα φταίει ο Καραμανλής” προκαλώντας τη δημόσια αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Οι υποστηρικτές της κυβερνητικής περιόδου του Κ. Καραμανλή απέδιδαν, με εμφανή δυσφορία, την τετραήμερη αφωνία του Μαξίμου “στην ανάγκη να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής, καθώς προτάσσεται ο στόχος της συναινετικής εκλογής Προέδρου και της αλλαγής του εκλογικού νόμου”.

Τέλος, στο πλαίσιο της προεδρολογίας αίσθηση προκάλεσε η ξεκάθαρη στήριξη της Όλγας Κεφαλογιάννης στον νυν ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου καθώς “από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, η επανεκλογή του μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL