Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: / Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: Έστω τώρα στηρίξτε εργασία και οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: / Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: Έστω τώρα στηρίξτε εργασία και οικονομία

Να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων καλεί τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη «έστω και τώρα, μετά την πρόταση της Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεω που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και να μην περιμένει την ύφεση «να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της Ε.Ε. μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει».

Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα την Παρασκευή 12 Ιουνίου, επικαλούμενος γενικώς... ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τρεις μήνες μετά το lockdown «χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια», κάνοντας λόγο για «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας». Αντ’ αυτού, με την πολιτική της, τονίζει ο Αλ. Τσίπρας, οδηγεί σε ανατροφοδότηση της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας της υψηλής ύφεσης», ενώ ταυτόχρονα «εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται».

Όπως σημειώνει, το μοναδικό μέχρι στιγμής «σοβαροφανές επιχείρημα» για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας και την υλοποίηση των μέτρων που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» ήταν η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές.

«Ωστόσο, οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις» υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια πρόταση που αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης» του Κυρ. Μητσοτάκη. «Την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Π. Σκουρλέτης: Όχι σε μοχλό επιδότησης της γερμανικής οικονομίας

Μιλώντας για το ταμείο ανάκαμψης στο CNN Greece, ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας εντούτοις πως πρέπει να διοχετεύσει τους πόρους του με βάση τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και να μην λειτουργήσει στην πράξη ως μοχλός ενίσχυσης των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Ε.Ε. βάζει για πρώτη φορά νερό στο κρασί της» σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, τη μη συμπερίληψη των δαπανών Υγείας στον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων, τη μιας μορφής αμοιβαιοποίηση του χρέους. «Το ζήτημα τώρα είναι πώς αυτά δεν θα αποτελέσουν εξαιρέσεις, αλλά θα αφήσουν τον αποτύπωμά τους στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η απάντηση θα εξαρτηθεί από τους συσχετισμούς δυνάμεων» σημείωσε. Όπως τόνισε όμως, απατούνται συγκεκριμένες διευκρινίσεις: Πού θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα; Θα υπάρξουν αιρεσιμότητες, δηλαδή απαιτήσεις για διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιδεινώσουν τη θέση της μισθωτής εργασίας. Το πακέτο θα προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας ή θα διοχετευτεί αποκλειστικά στους τομείς όπου η Γερμανία έχει προβάδισμα, όπως η ενέργεια, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μοχλός επιδότησης της γερμανικής οικονομίας; Θα καταστεί δυνατό να αξιοποιηθεί το πακέτο με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου;

Αλ. Χαρίτσης: Ξεκάθαρες απαντήσεις

«Η πρόταση της Κομισιόν κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά περιμένουνε να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση» τόνισε από την πλευρά του ο Αλ. Χαρίτσης στο Πρώτο Πρόγραμμα, προειδοποιώντας ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια νέα περιπέτεια για να λάβουμε τη χρηματοδότηση που δικαιούται η χώρα μας, σε έναν νέο κύκλο λιτότητας, όπως αυτόν που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις για ανάγκη αυξημένης επιτροπείας και μεταρρυθμίσεων «που θα συνδεθούν με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαιτήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το ταμείο ανάπτυξης. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL