Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στο και πέντε / Αν πήγαινε στη Θύμαινα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο και πέντε / Αν πήγαινε στη Θύμαινα;

Του Κοσμά Κέφαλου

Το SMS από το πρωθυπουργικό γραφείο, που δεν διέρρευσε ακόμα, φανέρωνε την αγωνία για την επιλογή του νησιού από το οποίο θα μιλούσε ο Τσίπρας για την έξοδο από τα Μνημόνια.

Επιτέλους, μια τόσο σημαντική στιγμή έπρεπε να τη χαρούν όλοι! Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέχρι και τα ΜΜΕ που εδώ και τριάμισι χρόνια βλέπουν, σε όσα κάνει η κυβέρνηση, μόνο ψυχρά κι ανάποδα.

Έπρεπε να επιλέξουν έναν τόπο αρεστό σε όλους. Να μην προκαλεί ιστορικούς συνειρμούς, να μην θυμίζει τα εγκλήματα της Δεξιάς, να μην γεμίζει με τουρίστες, αλλά να μην είναι και έρημο, να μην σοκάρει από τις ερωτικές περιπτύξεις των αρχαίων θεών.

Ακούγοντας από πριν τα ουρλιαχτά στις τηλεοράσεις, απέκλεισαν τη Μακρόνησο, τον Άη Στράτη, την Ικαρία, την Ανάφη, τη Γυάρο. Εκεί όπου οι κρατούμενοι ασκούσαν ψυχολογική βία στους φύλακες. Μέχρι και στο ποδόσφαιρο τους νικούσαν...

Το νησί στη Λίμνη των Ιωαννίνων απορρίφθηκε επειδή θα βλέπαμε σκίτσα με την Ελλάδα σαν Κυρά Φροσύνη και τον Αλή Πασά σαν αγορές.

«Αναίσχυντη καπηλεία» θα διαβάζαμε σε πρωτοσέλιδα, αν εκφωνούσε ο πρωθυπουργός το ιστορικό μήνυμα από τις Σπέτσες, την Ύδρα, τα Ψαρά.

Στην Τήνο δεσπόζει η Μεγαλόχαρη, η Μύκονος κατηγορείται για έκλυση ηθών, στην Τήλο έγιναν γάμοι ομοφυλόφιλων.

Ένα νησί που να μην είναι πολύ βόρεια ούτε πολύ νότια. Ούτε στα Μικρασιατικά παράλια ούτε να βρέχεται από την Αδριατική.

Ένα μικρό νησάκι κοντά σε μεγάλο χωριό, ζήτησε κάποιος. «Στη Σπιναλόγκα» ήρθε η αυθόρμητη απάντηση που πνίγηκε στον λαιμό από τα παγωμένα βλέμματα.

Και αν δεν είναι νησί;

Αποκλείστηκαν τα μέρη που ερωτοτροπούσε ο μοιχός Δίας, χώροι που έτρεχαν γυμνοί οι αθλητές στους Ολυμπιακούς αγώνες, πόλεις που θεωρήθηκαν σκλαβοπάζαρα.

Η Σπάρτη είχε τον Καιάδα, τις Θερμοπύλες τις μαγάρισε ο Εφιάλτης, οι Δελφοί θεωρήθηκαν ομφαλός της γης, για τον Μαραθώνα ο Θουκυδίδης αμφισβητεί τον Ηρόδοτο.

Σχοινοτενές το SMS, ξεπερνάει τα όρια της στήλης. Τρέχουμε γρήγορα στον επίλογο: Είχαν μείνει η Κίμωλος, η Αλόννησος, η Θύμαινα, η Θηρασιά, το Πιπέρι, το Γυαλί.

Τη μέρα γιορτής τη σκίασε ξαφνικά η εικόνα των τηλεπαρουσιαστών: Θλίψη, αγωνία, ανημποριά και απόγνωση. Τι να καταλογίσουν σε ένα νησί χωρίς κάποιο στοιχείο τρανταχτό;

Αυτή τη μέρα, ας διευκολυνθούν όλοι!

Επέλεξαν, λοιπόν, ένα νησί - εύκολο στόχο, ένα θέμα πιασάρικο, κάτι που γκουγκλάρεται πανεύκολα. Την Ιθάκη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL