Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αννα Παραγυιού, υποψήφια δήμαρχος της Καισαριανής: / Αννα Παραγυιού: Να κάνουμε την Καισαριανή ζωντανό εργαστήρι αντιφασιστικής μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αννα Παραγυιού, υποψήφια δήμαρχος της Καισαριανής: / Αννα Παραγυιού: Να κάνουμε την Καισαριανή ζωντανό εργαστήρι αντιφασιστικής μνήμης

Η Άννα Παραγυιού, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Συνεργασία Πολιτών”, κατέρχεται στον εκλογικό στίβο ως υποψήφια δήμαρχος στην Καισαριανή. Μιλά για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που θα επιδιώξει να συμβάλει στην επίλυσή τους. Αναγνωρίζει ότι “το παρελθόν της πόλης αποτελεί για μας πυρήνα επινόησης του μέλλοντός της”, σημειώνοντας ότι “η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της είναι σήμερα έρμαιο του φολκλορισμού και της κομματικής εκμετάλλευσης”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

* Μια νέα γυναίκα υποψήφια για δήμαρχος μιας πόλης με τεράστιους συμβολισμούς για την Αριστερά. Είναι βαρύ το φορτίο;

Είμαστε περήφανοι ως παράταξη που σπάμε τα στερεότυπα και πρωτοπορούμε βγάζοντας μπροστά τους νέους και τις γυναίκες. Είναι τιμή να αναγνωρίζεται στο πρόσωπό μου η προσφορά των γυναικών και των νέων στην Καισαριανή, σε αυτό το σύμβολο αντίστασης και αντιφασιστικού αγώνα. Μεγάλωσα με τις ιστορίες του Μακρονησιώτη παππού μου και γνωρίζω το βαρύ χρέος που αναλαμβάνουμε. Η Καισαριανή βέβαια είναι και μια πόλη με καθημερινά προβλήματα, με σύγχρονες ανάγκες. Και η Αριστερά πρέπει να δείξει ότι ξέρει να διοικεί, να λύνει προβλήματα. Πατάμε γερά στις ρίζες για να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε το σήμερα και το αύριο της πόλης μας.

* Κατά σειρά σπουδαιότητας, ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στην Καισαριανή;

Για να αντιμετωπιστούν τα μείζονα προβλήματα απαιτείται μια ολιστική αντίληψη για την πόλη, ένα συνολικό σχέδιο, ένα όραμα. Αυτό ακριβώς λείπει σήμερα. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης με τις άλλες παρατάξεις και να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας των εργαζόμενων με τη Δημοτική Αρχή, που πλέον έχουν διαρραγεί. Τελείως ενδεικτικά, θα έλεγα ότι το κυκλοφοριακό/συγκοινωνιακό ζήτημα πρέπει να τεθεί άμεσα, ενόψει και των έργων του μετρό, όπως και το ότι η Καισαριανή δυστυχώς δεν είναι καθαρή πόλη.
 

* Εμβληματικοί τομείς της αριστερής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση είναι η κοινωνική πολιτική, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι συμμετοχικές διαδικασίες. Πάνω σε ποιες προγραμματικές κατευθύνσεις κινείται η “Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής” σε αυτά τα θέματα;

Θα στηρίξουμε όλες τις ευάλωτες ομάδες και θα προωθήσουμε την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία για νέους και ανέργους. Κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικών σταθμών. Θέλουμε να φτιάξουμε το πρώτο μεικτό σχολείο στη χώρα που θα συστεγάζονται τα ΑμεΑ με τα υπόλοιπα παιδιά - το χρωστάμε στη Ρόζα Ιμβριώτη.

Το 80% της Καισαριανής είναι δάσος και περιαστικό πράσινο αλλά δεν είμαστε οικολογικός δήμος. Μεταξύ άλλων, θα επανασχεδιάσουμε το αποτυχημένο σύστημα ανακύκλωσης και επιδιώκουμε τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στα δημόσια κτήρια.

Οι μαθητές θα έχουν λόγο για τον προϋπολογισμό των σχολικών επιτροπών, όπως και τα σωματεία της πόλης για τον αθλητισμό. Θα δημιουργήσουμε ηλεκτρονική πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης που, μαζί με τα τοπικά δημοψηφίσματα που θεσμοθετεί ο "Κλεισθένης", θα ενισχύσουν τη συμμετοχικότητα.
 

* Είναι ικανοποιητική η μετάβαση του δήμου στην ψηφιακή εποχή; Έχετε σχέδιο γι' αυτό το ζήτημα;

Ο δήμος μας δεν χρησιμοποιεί καν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκεται ακόμα στον προηγούμενο αιώνα. Θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στους πολίτες με στόχο να κάνουμε την Καισαριανή μια σύγχρονη και έξυπνη πόλη. Για μας, οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητος όρος δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι ένα μέσο που αναβαθμίζει το βιοτικό επίπεδο της πόλης, τις εργασιακές συνθήκες, εξοικονομεί πόρους και ενισχύει τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
 

* Τι προτείνει η “Συνεργασία Πολιτών” για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης;

Το παρελθόν της πόλης αποτελεί για μας πυρήνα επινόησης του μέλλοντός της. Η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της είναι σήμερα έρμαιο του φολκλορισμού και της κομματικής εκμετάλλευσης. Θα θεσπίσουμε την 25η Μαΐου ως μέρα ίδρυσης της Καισαριανής. Με ορόσημο τα 100 χρόνια της πόλης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα εργαστούμε για την ανάδειξη του Ιστορικού Αρχείου, την αναβάθμιση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, την έλευση ερευνητών και σπουδαστών που θα καταστήσουν την Καισαριανή ζωντανό εργαστήρι ιστορίας και μνήμης. Πλούτος μας είναι η ταυτότητά μας. Και θα την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Ποια είναι

Η Άννα Παραγυιού γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο Ηράκλειο Κρήτης. Η καταγωγή της είναι από τη Σάμο και την Κύπρο. Μεγάλωσε και έλαβε τη βασική της εκπαίδευση στα σχολεία της Λεμεσού Κύπρου. Από το 2006 ζει στην Καισαριανή. Είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις «Εφαρμοσμένες Μαθηματικές Επιστήμες» της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, ως μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού, καθώς και μέσω της ενεργούς της συμμετοχής στο φοιτητικό σχήμα «Πορεία Προς Ρήξη» της Αριστερής Ενότητας, ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική και κινηματική δράση. Έλαβε μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στον νόμο - πλαίσιο Διαμαντοπούλου, σε κοινωνικούς αγώνες, στο κίνημα των πλατειών και σε κινήματα πόλης, συμμετέχοντας ενεργά σε δίκτυα αλληλεγγύης.

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού και της Γενικής Συνέλευσης του Μαθηματικού Τμήματος την περίοδο 2008 - 2012.

Από το 2012, συμμετέχει στην Οργάνωση Μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε παραδίδοντας μαθήματα μαθηματικών σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την ουσιαστική χειραφέτηση των γυναικών, την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και του κοινωνικού ρατσισμού ενάντια στην lgbtq+ κοινότητα.

Από το 2015 έως και σήμερα, εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτιδα στο γραφείο της γενικής γραμματέως Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, επιφορτισμένη με τον πλήρη συντονισμό και τη διαχείριση του γραφείου της γενικής γραμματέως που έχει την ευθύνη για τη χάραξη των πολιτικών έμφυλης ισότητας σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Το 2014 ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη "Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής".

Το 2015 εκλέχτηκε συντονίστρια της παράταξης. Από το 2017 συμμετέχει στο Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καισαριανής, ενώ παράλληλα, είναι μέλος του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL