Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
25η Νοεμβρίου, Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Σπάμε τη σιωπή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

25η Νοεμβρίου, Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Σπάμε τη σιωπή

Η συγκεκριμένη ημέρα όμως είχε ήδη δέκα χρόνια πριν καθιερωθεί όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου, κατ’ εντολήν του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου 1960. 

Τα στοιχεία σοκάρουν

3.500 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω, έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας.

13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές της Ε.Ε., μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της, ενώ το κόστος της έμφυλης βίας για τη χώρα (απώλεια οικονομικής παραγωγής, χρήση υπηρεσιών, και προσωπικό κόστος) ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο (European Institute for Gender Equality, 2017).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ.Ι.Φ. κατά τη διάρκεια του 2018, στα Συμβουλευτικά Κέντρα απευθύνθηκαν 4.909 γυναίκες, 286 γυναίκες φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας, ενώ η Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.088 κλήσεις!
Από τις γυναίκες θύματα βίας που κάλεσαν την γραμμή SOS 15900 το 30% είναι απασχολούμενες, το 53% είναι έγγαμες, το 64% μητέρες και ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 - 54.

Από τις 5.088 κλήσεις του 2018, οι 4116 (81%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα, οι 2864 κλήσεις (70%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 1252 κλήσεις (30%), αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους/-ες 26%, γονείς 11%, άλλους συγγενείς 10%, αδελφός/ή 12%, γείτονας 15% και άλλα άτομα 17%).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου (ψυχολόγους, κοινωνικές/-ούς λειτουργούς και νομικούς) και παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Λειτουργούν ήδη Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ στην Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη και Ερμούπολη, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας παροτρύνει όλες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να υπερβούν την μοναξιά και να επιδείξουν μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθούν στις δομές της ΓΓΙΦ και να σπάσουν τη σιωπή στέλνοντας το μήνυμα «δεν είσαι η μόνη - δεν είσαι μόνη».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης στα κοινοβούλια

Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του σεξισμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης στα κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη με το σύνθημα #NotInMyParliament, ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Σε τελετή στο Ελσίνκι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής της, βουλευτές από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύθηκαν να αναλάβουν δράση στα εθνικά κοινοβούλιά τους για την εξάλειψη αυτής της συμπεριφοράς.

Συντάκτρια: avgi.gr

Εκδηλώσεις με αφορμή την 25η Νοεμβρίου


Αθήνα


Μεγάλη συναυλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η ΓΓΙΦ διοργανώνει μουσική εκδήλωση την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στις 21:00, στο PassPort Κεραμεικός, με τη συμμετοχή της Ελένης Τσαλιγοπούλου, των Bogaz Musique και των Encardia, με στόχο να αναδείξει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας. Το πρόγραμμα θα ανοίξει η Χριστίνα Γεράκη (τραγούδι-κιθάρα), η Καλλιόπη Βασιλείου (τραγούδι-λύρα) και ο Πάνος Γρηγοριάδης (κρουστά).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καλεί όλους και όλες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, λέγοντας ΟΧΙ σε κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την 25η Νοέμβρη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σας προσκαλεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 & ώρα 18.30 στην εκδήλωση με θέμα«Παντού και Πάντα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών» στον κινηματογράφο "Αστέρας" (Ασκληπιού 4, όπισθεν ΟΤΕ Ν. Ιωνίας). Θα μιλήσουν: Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ,  Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Επικεφαλής ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ (κατέχει το χαρτοφυλάκιο ισότητας και διαφορετικότητας)

Θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους 5' της Πολυξένης Φωτοπούλου με τίτλο "our bodies"


Tο Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την 25η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνει και σας καλεί στην ανοικτή κεντρική εκδήλωση με θέμα, «Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών έγινε νόμος του κράτους.
Και τώρα τί;» Θα μιλήσουν οι: κ. Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου, κ.  Ιφιγένεια Καμτσίδου, Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, κ. Αφροδίτη Σταμπουλή, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Επίσης, θα απευθύνουν χαιρετισμό, η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα ισότητας των φύλων και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη, Αννέτα Καββαδία και Χαρά Καφαντάρη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την  "Παρουσίαση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου & ώρα 18:30 και θα συμμετέχουν σημαντικοί εισηγητές και εισηγήτριες, που θα επιχειρήσουν την παρουσίαση και ανάλυση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από διαφορετικές επιστημονικές σκοπιές, αλλά ταυτόχρονα να αγγίξουν το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και ειδικότερα κατά των γυναικών θυμάτων.

Θα μιλήσουν: Αγγελική Παπάζογλου, Κοινωνιολόγος, MSc, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της ΓΓΙΦ, Γεωργία Πετράκη, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Δ/ντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου, Φωτεινή Μηλιώνη, Διδάκτωρ Νομικής, Δ/ντρια Ν.Π.Ι.Δ. "ΕΠΑΝΟΔΟΣ", Μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το σχέδιο Νόμου της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, Βασίλειος Τζούφης, Δικηγόρος, Μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για το σχέδιο Νόμου της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Θα ακολουθήσει το μονόπρακτο "Όλες ονομάζονται Μόνικα" σε σκηνοθεσία του Στυλιανού Ροδαρέλη από το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΑΣΗΣ (Κείμενο: Λουί Φερνάντο ντε Χουλιάν  Ερμηνεία: Μαρίνα Παντελάκη)


Θεατρική παράσταση: «Κατερίνα ‘‘Χ’’ – Σπάζοντας την αλυσίδα της σιωπής» 

Η Επιτροπή Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), διοργανώνει εκδήλωση που περιλαμβάνει θεατρική παράσταση και συζήτηση.
Συγκεκριμένα, οι «Παραβάτες της Σκηνής», σε συνεργασία με τους «Blue Poet», ανεβάζουν τη θεατρική παράσταση «Κατερίνα ‘‘Χ’’ – Σπάζοντας την αλυσίδα της σιωπής» τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, στις 18.00, στον 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.

Στην παράσταση η Κατερίνα «Χ» διηγείται την ιστορία του βιασμού της και το κοινό παρακολουθεί τις αντιδράσεις της οικογένειας, του συντρόφου της, του κοινωνικού της περίγυρου, καθώς και τον ρόλο των ειδικών ψυχικής υγείας. Στο τέλος, αφού έχει σπάσει ήδη η «αλυσίδα της σιωπής», έρχεται η λύτρωση μαζί με μια συνταρακτική αποκάλυψη…
Σενάριο: Τζων Μιχάλης, Σκηνοθεσία: Βάνα Βουρτσάκη, Μουσική: Νίκος Πανδής, Στον ρόλο της Κατερίνας η Χριστίνα Τσούκα. Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

H Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), συνεχίζει το έργο της για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων κατά των γυναικών και οργανώνει εκδηλώσεις στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

25-27/11/2018 θα γίνει φωταγώγηση του κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης σε πορτοκαλί χρώμα, σε συνεργασία με το Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «Αρετούσα».

26 και 27 Νοεμβρίου 2018, 10:00-14:00, θα πραγματοποιηθεί Περίπτερο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με κεντρικό σύνθημα «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ – ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ – ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ», στην Πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου.
25-27 11/2018 θα αναρτηθεί το Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης, η αφίσα και του φυλλάδιο για την πρόληψη, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την βία κατά των γυναικών, στην κεντρική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας, το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης, πραγματοποιούν μία σειρά δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που άπτονται της βίας κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται οι κάτωθι δράσεις:

Επιπρόσθετα, καθ’ όλη την εβδομάδα που προηγείται της 25ης Νοεμβρίου προβάλλεται το σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου κ. Δώρα Μητλιάγκα, θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη της ημερίδας που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης στην αίθουσα του Κοβενταρείου Κοζάνης και ώρα 17:30, με θέμα την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, θα ενημερώνουν το κοινό, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του Κοβενταρείου.

Διαβάστε επίσης

Ογκώδεις πορείες εναντίον της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας σε Γαλλία και Ιταλία

Διαδήλωση ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό

Ν. Βούτσης: Προϋπόθεση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η εξαφάνιση της ντροπιαστικής σιωπής (Video)

Αλ. Χαρίτσης: Η βία κατά των Γυναικών συνδέεται άμεσα με τις παγιωμένες κοινωνικές και οικονομικές δομές εξουσίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL