Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Αστέριος Καστόρης, βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ: / Αστέριος Καστόρης: Το «σιγοντάρισμα» στην Ακροδεξιά θα το πληρώσουν αριστεροί και δεξιοί δημοκράτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αστέριος Καστόρης, βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ: / Αστέριος Καστόρης: Το «σιγοντάρισμα» στην Ακροδεξιά θα το πληρώσουν αριστεροί και δεξιοί δημοκράτες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Είναι ξεκάθαρο πια και στον πιο ανυποψίαστο πολίτη ότι το ‘Μακεδονικό’ είναι το πρόσχημα και το όχημα που βρήκαν οι ντόπιες νεοναζιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις για να δημιουργήσουν συνθήκες εκτροπής της δημοκρατίας» υπογραμμίζει στην «Αυγή» ο Αστέριος Καστόρης, ο οποίος δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του από ακροδεξιούς τραμπούκους. Ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει την έντονη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

Ο Αστ. Καστόρης επισημαίνει ότι κόμματα του συνταγματικού τόξου «δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τη ρητορεία τους και τις τακτικές τους ρίχνουν νερό στον μύλο των νεοναζί», προειδοποιώντας ότι αυτό το επικίνδυνο «σιγοντάρισμα» «θα το πληρώσουμε όλοι, θα το πληρώσει η δημοκρατία μας, θα το πληρώσουν αριστεροί και δεξιοί δημοκράτες».

Ο Αστ. Καστόρης παρατηρεί ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η βόρεια Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε «σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο», ενώ επισημαίνει ότι κατά την τελευταία περίοδο της θητείας της κυβέρνησης πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αύξησης της απασχόλησης.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Δεχτήκατε επίθεση στο σπίτι σας από ακροδεξιούς. Πού αποδίδετε την όξυνση του πολιτικού κλίματος; Γιατί ένοιωσαν άνετα να προχωρήσουν σε μια τέτοια θρασύτατη ενέργεια;

Γιατί απλά όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, κάποιοι τους άνοιγαν τον δρόμο να περάσουν. Νομίζω είναι ξεκάθαρο πια και στον πιο ανυποψίαστο πολίτη ότι το «Μακεδονικό» είναι το πρόσχημα και το όχημα που βρήκαν οι ντόπιες νεοναζιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις για να δημιουργήσουν συνθήκες εκτροπής της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, έπεσαν στην παγίδα και ηγεσίες κοινοβουλευτικών κομμάτων του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου, που ή δεν καταλαβαίνουν ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τη ρητορεία τους και τις τακτικές τους ρίχνουν νερό στον μύλο των νεοναζί κι ότι αν συνεχιστεί αυτή η επικίνδυνη ανοχή, το επικίνδυνο «σιγοντάρισμα» των νεοφασιστικών, νεοναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, θα το πληρώσουμε όλοι, θα το πληρώσει η δημοκρατία μας, θα το πληρώσουν αριστεροί και δεξιοί δημοκράτες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρέμβαση Δένδια στη Βουλή, γιατί δείχνει ότι και στο κόμμα που τελευταία έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση οι ακροδεξιές ιδέες υπάρχουν αντιστάσεις.

Έχουμε όλοι ευθύνη, κόμματα και πολίτες, να αντισταθούμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο σ’ αυτή τη χυδαία βαρβαρότητα που συνιστούν οι ιδέες και οι πρακτικές του νεοφασισμού.

* Ποιο είναι το κλίμα στην Πιερία; Πώς αντιμετωπίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών οι πολίτες της περιοχής σας;

Η Πιερία είναι, θα έλεγα, στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Η Χρυσή Αυγή είχε στις εκλογές υψηλά ποσοστά, τα κεντρικά της στελέχη μας επισκέπτονται συχνά-πυκνά, οι εκδηλώσεις τους φιλοξενούνται σε κεντρικές δημοτικές αίθουσες -σε αντίθεση με άλλες πόλεις-, χαίρουν μεγάλης δημοσιότητας σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και, το θλιβερότερο όλων, κατάφεραν να διεισδύσουν σε σχολεία της Κατερίνης, τα οποία, όπως γνωρίζετε, ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν καταλήψεις για το “Μακεδονικό”.

Όσο για τον λαό της Πιερίας, είναι και αυτός ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο. Είναι ένας λαός «μωσαϊκό» προσφύγων, που έδειξε το καλύτερο πρόσωπό του απέναντι στους πρόσφυγες της Συρίας όταν έφτασε στη χώρα μας το πρώτο μαζικό κύμα. Σήμερα δείχνει το οργισμένο του πρόσωπο απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για το θέμα της Μακεδονίας και δεν γίνεται να μην παρασυρθεί από συναισθηματισμούς.

Πράγμα που μπορεί και να δικαιολογείται σε έναν βαθμό. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η υποκρισία των πολιτικών και αυτοδιοικητικών του ταγών που χειραγωγούν, για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους και με τον χειρότερο τρόπο, τις όποιες ανησυχίες του.

Ευθύνη έχουμε κι εμείς βέβαια, που δεν καταφέραμε να κοινωνήσουμε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για τη χώρα μας κι ακόμη παραπέρα, τους λόγους για τους οποίους κάθε συμφωνία μεταξύ λαών πρέπει, επιβάλλεται να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

* Ποια θα είναι τα οφέλη από την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών για τη ζωή των Μακεδόνων;

Τα περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όταν έκανε λόγο για αναβάθμιση της βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας με τη μετατροπή της σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Εμείς στην Πιερία γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τους Σκοπιανούς ως τουριστικούς αιμοδότες, καθώς στήριζαν μαζικά τα μικρά, φθηνά τουριστικά μας καταλύματα. Από σήμερα και μετά, με εδραιωμένες τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας, θα μπορέσουμε να τους γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε και σε πολλούς άλλους τομείς.

* Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες του κυβερνητικού έργου; Τι άλλο πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση σε σχέση με τα ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης περιοχών όπως η Πιερία;

Νομίζω πως όλοι θα συνομολογήσουμε ότι η αύξηση της απασχόλησης, σε συνθήκες δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η μεγαλύτερη εκκρεμότητα, με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος για την έξοδο από την κρίση, οικονομική και κοινωνική.

Όσο αφορά την Πιερία, περιμένουμε να παίξουμε κι εμείς τον ρόλο μας σε αυτή τη διαδικασία μέσα από συγκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό αξιοποίησης των πλούσιων πόρων μας στον αγροτικό και τουριστικό τομέα, που είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL