Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τσίπρας από Λαμία: Δεν είναι ντέρμπι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσίπρας από Λαμία: Δεν είναι ντέρμπι οι εκλογές της 26ης Μαΐου, έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο (Video)

"Η παρουσία σας εδώ δείχνει πως όσοι έχουν προδιαγράψει πριν αποφασίσει ο λαός το μέλλον του έχουν κάνει τραγικό λάθος", είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους πολίτες που συμμετέχουν στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Πλατεία Πάρκου στη Λαμία.

Mήνυμα νίκης στις εκλογές της 26ης Μαίου έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: ""Ο λαός της Λαμίας, όλος ο ελληνικός λαός είναι στο πόδι αυτές τις μέρες και παίρνει στα χέρια του το μέλλον του, γκρεμίζοντας σε κάθε συγκέντρωση μας, σε κάθε περιοδεία μας τα χυδαία ψέματα των δημοσκόπων και των επικοινωνιολόγων της συμφοράς του κ. Μητσοτάκη".

https://www.youtube.com/embed/ueSMNiC_X6g

"Σε όλες τις πλατείες που έχω πάει... η παρουσία του λαού μας θυμίζει μέρες του 2015. Η συγκέντρωση αυτή όπως και οι προηγούμενες γκρεμίζουν τα ψέματα και την απάτη με την οποία είχαν προδιαγράψει τις εξελίξεις"

Ανατριχιαστικά επίκαιρα τα λόγια του Ά. Βελουχιώτη: Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα ομιλίας του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία, πριν από 75 χρόνια, την "πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία", όπως είπε.

Χαρακτήρισε "ανατριχιαστικά επίκαιρα" τα λόγια του Άρη Βελουχιώτη, τα οποία λένε: "Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και εκπολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων."

Ο κόσμος της προκοπής άξιζε να έχει ένα καλύτερο μέλλον... Τα λόγια αυτά που ακούστηκαν 75 χρόνια πριν είναι η βαριά παρακαταθήκη των αγώνων ενός λαού που χτυπήθηκε, πόνεσε, έπεσε κάτω αλλά ξανασηκώθηκε... έτσι και εμείς τώρα. Είμαστε ξανά στα πόδια μας... Είμαστε εδώ για να δώσουμε ξανά ελπίδα.

Όλοι και όλες μας είμαστε παιδιά αυτής της Ελλάδας που πάλεψε και νίκησε... Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά παράδειγμα για τους πολίτες του κόσμου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάθε φορά που βγαίνει φανερώνει το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Είναι και αυτοί που θεωρούν ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της εξουσίας. Κανείς δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης, αφέντης μας είναι μόνο ο λαός.

Όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε ένα σύστημα εξουσίας γίναμε αντικείμενο ψεύτικων ειδήσεων, στοχοποίησης, η σκέψη μας όμως ήταν να φύγουμε από τα μνημόνια, τα διώξουμε το ΔΝΤ και να μπορούμε να διαφεντεύουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία... και το καταφέραμε.

Δεν έχουν αφήγημα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία ποιο είναι το σχέδιο τους. Δεν είναι μόνο ότι θέλουν να επανέλθουν αλλά είναι και ένας σημαντικότερος λόγος...

Κατάργηση 13ης σύνταξης, κατάργηση 8ωρου, απολύσεις, ξεπούλημα της δημόσιας υγείας... αυτό το ψηφοδέλτιο είναι της Ν.Δ. ενώ το δικό μας έχει τα θετικά μέτρα που ψηφίσαμε και γράφει: αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη...

Κάθε φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει όλο και πιο φανερό το πρόγραμμα της Ν.Δ. και πείθει και τον τελευταίο πολίτη ότι η ψήφος σε αυτό είναι copyright ΔΝΤ και θα ξαναγυρίσουμε πίσω στις μέρες της πιο σκληρής λιτότητας που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια...

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάθε φορά που βγαίνει φανερώνει το πραγματικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και μετά βγαίνει το γραφείο τύπου της να κάνει διορθωτικές... δεν είναι αυτό που νομίζετε... και όμως είναι ακριβώς αυτό...

Τους ακούσαμε να μιλάνε για τους νέους με έναν τρόπο υποτιμητικό. Έχουν ένα πρόβλημα κατανόησης διότι οι ίδιοι εξαιτίας της ταξικής τους καταγωγής δεν μπορούν να καταλάβουν πως σκέφτονται οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Δεν ένιωσαν ποτέ με την αγωνία αν φτάνουν τα λεφτά...

Τα επιδόματα σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κοινωνική δικαιοσύνη που εμείς θέλουμε να εμβαθύνουμε σε αυτό τον τρόπο. "Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα χάσει άλλη μια φορά... αυτό το ρεύμα είναι ρεύμα νίκης... Δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο κόσμος των Πολλών..."

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ γράφει με μεγάλα γράμματα τα θετικά μέτρα που πήραμε μετά την έξοδο από τα Μνημόνια

"Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο που γράφει πάνω κατάργηση της 13ης σύνταξης, 7ημερη εργασία, κατάργηση οκτάωρου, απολύσεις και ένα άλλο ψηφοδέλτιο που με μεγάλα γράμματα γράφει πάνω όσα τα θετικά μέτρα που πήραμε μετά την έξοδο από τα Μνημόνια του Αυγούστου του 2018", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αντίστοιχα.

Για το πρόγραμμα της Ν.Δ. είπε ότι είναι "χειρότερο" και από αυτό του ΔΝΤ, είναι ένα "σκληρό νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό πρόγραμμα".

Εμάς η ψυχή μας γεμίζει όταν μπορούμε να δώσουμε κάτι στον κόσμο που πέρασε τόσο δύσκολα στα χρόνια της κρίσης. Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω και σε αυτήν την πλατεία... κάποιους που τους θεωρούσαν παιδιά ενός κατώτερου θεού... Όλοι μαζί είμαστε και όλοι θα προχωρήσουμε

Η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα των Ρομά και συνεχίζει να νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους

 Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την παρουσία στη συγκέντρωση Ρομά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα τους και συνεχίζει να νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους που κάποιοι τους θεωρούσαν "παιδιά ενός κατώτερου Θεού".

Κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή, θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους... Η μεγαλύτερη είναι να δώσουμε αύξηση σε αυτούς τους ανθρώπους, να δίνουμε επιδόματα σε αυτούς που δεν έχουν και στους ηλικιωμένους να δίνουμε μια 13η σύνταξη... Αυτή θα είναι η δική μας ευτυχία.

"Ενώ οι αριθμοί ευημερούν είμαστε στον 9ο μήνα εκτός μνημονίου είναι υποχρέωση μας να νοιώσουν όλοι οι άνθρωποι τι σημαίνει αυτό... Μέτρα μόνιμα θετικά ελάφρυνσης που θα δώσουν ανάσα στους πολλούς, σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα"

Δεν είναι δώρα, δεν είναι παροχές είναι το λιγότερο που μπορούμε να επιστρέψουμε... τώρα που η οικονομία πηγαίνει λίγο καλύτερα.

Η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα των Ρομά και συνεχίζει να νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την παρουσία στη συγκέντρωση Ρομά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε αρκετά προβλήματα τους και συνεχίζει να νοιάζεται για αυτούς τους ανθρώπους που κάποιοι τους θεωρούσαν "παιδιά ενός κατώτερου Θεού".

Το πιο σημαντικό κατόρθωμα της κυβέρνησης δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά το γεγονός ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια

Τα θετικά μέτρα που νομοθέτησε και υλοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι ελεημοσύνη, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά το ελάχιστο από τις θυσίες του ελληνικού λαού που μπορεί να επιστρέψει, είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό κατόρθωμα της κυβέρνησής του δεν είναι η έξοδος από τα Μνημόνια, αλλά το γεγονός ότι αυτή έγινε με την κοινωνία όρθια.

Στο νομό Φθιώτιδας από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, δηλαδή, πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία

Αναφερόμενος στο νομό Φθιώτιδας ο πρωθυπουργός είπε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν νέα έργα προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, δηλαδή, πάνω από τα διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία.

Και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πενταπλασιάστηκαν τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ από το 2015, δίνοντας 1,2 δισ. έναντι μόλις 232 εκατ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία, τόνισε και σχολίασε: "Βέβαια, γι΄ αυτά δεν θα ακούσετε κουβέντα από τον απερχόμενο περιφερειάρχη σας, διότι δεν θέλει να επαινεί την κυβέρνηση. Είναι άλλωστε απασχολημένος, θέλει να γίνει δήμαρχος της Αθήνας. Δεν πειράζει, εμείς είμαστε μεγαλόκαρδοι".

Πρόσθεσε πως ο επόμενος περιφερειάρχης θα τα χαρεί και θα μπορέσει να τους δώσει προοπτική, γιατί, όπως, είπε, θα είναι ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει. Η Ελλάδα των ελίτ διχάζει

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι είναι "διχαστικό" το δίλημμα "η Ελλάδα των ελίτ απέναντι στην Ελλάδα των πολλών" και τους διέψευσε, λέγοντας: "Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει. Ενώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των εργαζομένων, της νεολαίας. Η Ελλάδα των ελίτ διχάζει.

Σπέρνει το μίσος και το φανατισμό μέσα στο λαό για να το διχάσει. Για να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης. Για να διαιρέσει τους πολλούς, ώστε να εξουσιάζουν οι λίγοι. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Και ξέρω ότι δεν θα το επιτρέψουμε. έχει έρθει η ώρα της νέας μεγάλης νίκης. Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε ξανά την πατρίδα στις πλάτες μας. Έχει έρθει η ώρα των πολλών".

"Έκανα λάθος που μίλησα για ντέρμπι. Δεν είναι ντέρμπι... Έχουμε νικήσει ήδη το πρώτο ημίχρονο και σας περιμένουμε στο δεύτερο κ. Μητσοτάκη... "

Όπως εξήγησε, τη βεβαιότητα αυτή αποκομίζει συνεχώς από τότε που άφησε το Μέγαρο Μαξίμου και είναι καθημερινά με τις περιοδείες του μέσα στους απλούς ανθρώπους.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην Λαμία

Πολίτες της Λαμίας, πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Η σημερινή σας παρουσία εδώ, αποδεικνύει ότι όλοι όσοι έχουν προδιαγράψει πριν ακόμα αποφασίσει ο ελληνικός λαός το μέλλον του, μάλλον έχουν κάνει τραγικό λάθος. Διότι σήμερα εδώ από την Λαμία, από τον ιστορικό αυτό τόπο, δίνετε με την παρουσία σας ένα μήνυμα ισχυρό, ένα μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ένα μήνυμα νίκης, αποφασιστικότητας και αγώνα. Ένα μήνυμα που θα δικαιωθεί στην κάλπη στις 26 του Μάη.

Με την παρουσία σας εδώ, όπως και με την παρουσία του ελληνικού λαού σε όλες τις περιοδείες που έχω κάνει μέχρι σήμερα, σε όλες τις περιφέρειες που έχω βρεθεί, σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπου γεμίζουν πλατείες, όπου μας θυμίζει το μεγάλο λαϊκό ρεύμα του 2015, που έφερε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή, για να μπορέσουμε μαζί να δώσουμε τις μάχες, να βγάλουμε τη χώρα μας, τη πατρίδα μας από την χαράδρα της χρεοκοπίας, αυτό το ρεύμα θυμίζει τούτες τις μέρες η παρουσία του λαού μας, η αποφασιστικότητά του, η μεστή αγκαλιά με την οποία περιβάλλει τις πολιτικές μας εκδηλώσεις. 

Και γκρεμίζει και αυτή η συγκέντρωση, όπως και κάθε άλλη συγκέντρωσή μας έως σήμερα, γκρεμίζει τα χυδαία ψέματα, την απάτη, τον κόσμο της απάτης που είχαν δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα όλοι όσοι είχαν προδιαγράψει τις εξελίξεις.

Είμαι,  φίλες και φίλοι της Λαμίας, ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι γι άλλη μια φορά απέναντί σας, γιατί πιστεύω ότι εδώ, στην πόλη σας, χτυπά η καρδιά της δημοκρατικής Ελλάδας. Εδώ, στην πόλη σας, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας της Αντίστασης, της Ελλάδας των προοδευτικών αγώνων, της Ελλάδας που ποτέ δεν λύγισε, που ποτέ δεν το έβαλε κάτω. 

Και κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι σε τούτο τον ιστορικό τόπο, λίγο πιο πάνω από εδώ που είμαστε τούτη την ώρα, στην κεντρική σας πλατεία, πριν από 75 ολόκληρα χρόνια εκφωνήθηκε η πιο συναρπαστική πολιτική ομιλία που έχει εκφωνηθεί ποτέ σε τούτον τον τόπο. Η ομιλία του Άρη που συγκίνησε και συγκινεί ακόμα και σήμερα όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όλες τις πατριώτισσες και τους πατριώτες  ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση. Γιατί μιλούσε στην καρδιά της Ελληνίδας και του Έλληνα. Και γιατί αφορούσε και τότε, όπως και τα δικά μας λόγια τώρα, αφορούσε τους πολλούς,  και είχε την αγωνία, την έγνοια, για την πορεία αυτού του τόπου, την έγνοια για τους πολλούς, για το μέλλον, για την προκοπή αυτού του τόπου.

Καθώς λοιπόν ερχόμουν να μιλήσω σε εσάς σήμερα, θυμήθηκα και επιτρέψτε μου να ανατρέξω σε δυο στροφές μόνο από αυτή την συναρπαστική ομιλία, που αποδεικνύουν πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρα είναι και σήμερα τα λόγια, εκείνα, τα λόγια της Αντίστασης, εκείνα τα λόγια του αγώνα, εκείνα τα λόγια που ήταν βγαλμένα από τους καημούς, τους πόθους και τις αγωνίες του τελευταίου Έλληνα στα πιο δύσκολα χρόνια  που πέρασε ο τόπος. Έλεγε λοιπόν τότε ο Άρης:

«Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία. Έτσι, η Ελλάδα που υπήρξε κάποτε η πηγή των φώτων και του πολιτισμού, κατάντησε να βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, όχι μόνο έναντι των λαών της Ευρώπης, αλλά και των Βαλκανίων».

Και σας καλώ, φίλες και φίλοι να αναρωτηθείτε: μήπως αυτά τα λόγια δεν θα μπορούσαν να ειπωθούν και μέσα στην καρδιά των δύσκολων χρόνων που περάσαμε, των χρόνων των μνημονίων, όπου κάποιοι έριξαν την χώρα μας σε αυτόν τον Καιάδα; Λεηλάτησαν τον ελληνικό λαό, χρεοκόπησαν την οικονομία του, κατασπατάλησαν του πόρους και τις δυνατότητές του. Και πράγματι, η πατρίδα μας, μια πατρίδα με μεγάλες δυνατότητες, με πολύ μεγάλες προοπτικές, με έναν κόσμο ο οποίος ξέρει να τιμά τη δουλειά του, ξέρει να δουλεύει, ξέρει να παράγει, δεν είναι τεμπέλης όπως μας είπαν και μας διέσυραν σε όλη την Ευρώπη πριν από 8 χρόνια οι τεχνοκράτες και τα γεράκια του ΔΝΤ, αυτός ο κόσμος, ο κόσμος της προκοπής,  άξιζε να έχει ένα καλύτερο μέλλον. 

Αυτά τα λόγια, λοιπόν, που ακούστηκαν πριν 75 χρόνια, είναι λόγια βαθιά χαραγμένα στην μνήμη και στην καρδιά κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Είναι η παρακαταθήκη, η βαριά παρακαταθήκη των αγώνων ενός λαού, που πολλές φορές στο διάβα της ιστορίας του χτυπήθηκε, πόνεσε, έπεσε κάτω, αλλά ξανασηκώθηκε. Έτσι κι εμείς τώρα, χτυπηθήκαμε, πονέσαμε από την κρίση, αλλά σηκωθήκαμε ξανά και τώρα είμαστε ξανά στα πόδια μας, διαφεντεύουμε εμείς το μέλλον και τις τύχες μας και είμαστε εδώ για να δώσουμε προοπτική, ελπίδα, σε έναν λαό που υπέφερε άδικα για πάρα πολλά χρόνια.

Πολίτες της Λαμίας, πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, η ιστορία μας είναι μια βαριά ιστορία, οι μεγάλες στιγμές του λαού μας, οι νίκες του λαού μας, είναι αυτές που έχουν γράψει την ιστορία. Και όλοι και όλες μας είμαστε παιδιά αυτής της Ελλάδας που δεν λύγισε στα δύσκολα. Της Ελλάδας που πάλεψε και νίκησε. Ξανά και ξανά. Έτσι και τώρα.

Εμείς είμαστε η κληρονομιά της. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός μπορεί να ζει με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Ότι αυτή η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της, τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Και να γίνει ξανά παράδειγμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.

Όμως, το ξέρουμε πια όλοι καλά, ότι δεν όλοι αυτοί οι οποίοι έδωσαν μάχη για να βγει αυτός ο τόπος, αυτή η οικονομία, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας. Είναι και κάποιοι που έχουν βαριά την ευθύνη που οδήγησαν τα πράγματα έως εκεί. Και είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα θεωρούν ότι τους ανήκει η ιδιοκτησία της εξουσίας. Είναι οι νόμιμοι λένε ιδιοκτήτες της εξουσίας και κάποιοι άλλοι τους έχουν κλέψει προσωρινά τα κλειδιά της οικίας τους. Έτσι νομίζουν.

Εμείς τους απαντάμε, κανείς σε αυτόν τον τόπο, όποιος κι αν έρθει να κυβερνήσει, και τώρα και αύριο, δεν θα είναι μόνιμος ιδιοκτήτης. Μόνιμος ιδιοκτήτης της εξουσίας είναι μονάχα ο λαός. Αφέντης μας είναι μονάχα ο λαός. Όλοι οι υπόλοιπο είμαστε υπηρέτες αυτού του λαού.

Τώρα πια όμως, πολίτες της Λαμίας, φίλες και φίλοι, τώρα πια έπεσαν οι μάσκες,  και τα πράγματα έχουν γίνει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Σφίξαμε τα δόντια, είναι αλήθεια, τα προηγούμενα χρόνια.  Σφίξαμε τα δόντια και δώσαμε μια μάχη σκληρή. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να κάνουμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά. Λοιδορηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια, απέναντι σε ένα σύστημα εξουσίας που είχε αφήσει τα πλοκάμια του παντού, γίναμε αντικείμενο πολλές φορές παραπληροφόρησης, ψεύτικων ειδήσεων, επιθέσεων, στοχοποίησης, διότι η έγνοια μας και το μυαλό μας ήταν μονάχα να σφίξουμε τα δόντια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε την οικονομία, να βγάλουμε την χώρα από την βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, να φύγουμε επιτέλους από τα μνημόνια, να διώξουμε το ΔΝΤ και τους τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι μας και  να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον μας με περισσότερη αισιοδοξία. Και ναι, αυτό το καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες, παρά τις μεγάλες και αντίξοες συνθήκες  που αντιμετωπίσαμε.

Και σήμερα πια, το μεγάλο πρόβλημα των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι δεν έχουν κανένα αφήγημα για το πώς έφτασε η χώρα ως εδώ, για το πώς αυτοί έχουν βαριές ευθύνες για αυτή την εξέλιξη και κυρίως για το πως, ενώ αυτοί απέτυχαν σε 3 διαδοχικές κυβερνήσεις να βγάλουν την χώρα από την οικονομική κρίση στην οποία την έριξαν, εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια.

Και σήμερα φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία για το ποιο είναι το σχέδιό τους. Δεν επιθυμούν μόνο να επιστρέψουν στις θέσεις της εξουσίας, επειδή καθόλου δεν αντέχουν μακριά από αυτήν. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτήν, δεν αντέχουν ούτε μέρα, ούτε λεπτό, ούτε στιγμή μακριά της. Αλλά δεν είναι μονάχα αυτός ο λόγος. Σήμερα, είναι και ένας ακόμα σημαντικότερος λόγος, για να έχει πλήρη την εικόνα ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα και όχι μόνο οι προοδευτικοί πολίτες αλλά και οι δημοκρατικοί πολίτες που ανήκουν παραδοσιακά στη συντηρητική παράταξη και βλέπουν τις τελευταίες ημέρες ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο  που πάνω πάνω γράφει με μεγάλα γράμματα: 

Κατάργηση της 13ης σύνταξης           

Εφταήμερη εργασία

Κατάργηση του οκταώρου

Και ξεπούλημα της δημόσιας υγείας

Και αυτό το ψηφοδέλτιο, είναι το ψηφοδέλτιο της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα ψηφοδέλτιο το οποίο γράφει επίσης με μεγάλα γράμματα ένα ένα τα μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που ψηφίσαμε από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, που βγήκε η χώρα από το μνημόνιο.  Ένα ψηφοδέλτιο που γράφει:

Κοινωνική δικαιοσύνη

Έξοδος από την κρίση με ασφάλεια

Προοδευτική πορεία για τον τόπο, σε μια Ευρώπη που ανήκει στους λαούς της και όχι σε μια Ευρώπη που τιμωρεί αυτούς που αγωνίζονται.

Όμως, φίλες και φίλοι, πολίτες της Λαμίας, τις τελευταίες ημέρες, κάθε φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει σε μια τηλεοπτική συνέντευξη κάνει ολοένα και πιο φανερά τα διλήμματα. Και κάνει ολοένα και πιο φανερό το πρόγραμμα και αυτά τα μεγάλα γράμματα που σας είπα πιο πριν που είναι ψηλά ψηλά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και πείθει και τον τελευταίο πολίτη ότι η ψήφος στο κόμμα του δεν είναι η παραδοσιακή ψήφος σε ένα κόμμα της ευρύτερης συντηρητικής παράταξης, που έδωσε αγώνες και είχε και αυτή τη συμβολή της στην προκοπή αυτού του τόπου, αλλά είναι η ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα πρόγραμμα που είναι αντιγραφή του προγράμματος του ΔΝΤ και ακόμα χειρότερα, ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο θα γυρίσει την Ελλάδα πίσω στα ελλείμματα, αλλά και τον ελληνικό λαό πίσω ξανά στις δύσκολες ημέρες, στις μέρες της σκληρής λιτότητας που ζήσαμε από το 2010 ως το 2014.

Κάθε φορά, λοιπόν, που βγαίνει και μιλάει γι αυτά, για την εφταήμερη εργασία, για το παρωχημένο και  ξεπερασμένο οκτάωρο, για την κοινωνική αδικία η οποία είναι στην ανθρώπινη φύση, για την δημόσια υγεία που πρέπει να παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, για τα δώρα των Χριστουγέννων που πρέπει να καταργηθούν, για τις απολύσεις που πρέπει να ενισχυθούν και στον δημόσιο τομέα, καθώς είναι υπέρ της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις και όχι μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση όπως εμείς έχουμε καταφέρει.

Κάθε φορά που βγαίνει και λέει ότι η 13η σύνταξη είναι λαϊκισμός και ανέφικτο και δεν δεσμεύεται γι αυτήν, φανερώνει το σχέδιο συρρίκνωσης  και λεηλάτησης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Φανερώνει το καταστροφικό του σχέδιο για την κοινωνία και κάθε φορά, μα κάθε φορά, βγαίνει το έρμο το Γραφείο Τύπου της ΝΔ για να κάνει διευκρινιστικές δηλώσεις και να πει: Αγαπητοί ψηφοφόροι, δεν είναι αυτό που νομίζετε, δεν είναι αυτό που ακούσατε, είναι κάτι άλλο, μην το παίρνετε τοις μετρητοίς.

Όμως, δυστυχώς, είναι αυτό που νομίζετε, είναι αυτό που ακούτε, είναι το πιο σκληρό, το πιο κυνικό, είναι το πιο αντιλαϊκό πρόγραμμα με το οποίο έχει κατέβει ποτέ στην εκλογική αναμέτρηση ένα πολιτικό κόμμα.

Φίλες και φίλοι, ακούσατε προχθές τι μας είπανε για τους πολίτες, τις νέες και τους νέους που μεγαλώνουν στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Όχι μόνο της Αθήνας θα έλεγα εγώ, αλλά τις νέες και τους νέους που μεγαλώνουν σε λαϊκές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Τους ακούσαμε να μιλάμε με μια πολύ μεγάλη δόση αδιαφορίας, τους ακούσαμε να μιλάνε για τους νέους ανθρώπους με έναν τρόπο υποτιμητικό και κάθε φορά που τα ακούμε όλα αυτά σκεφτόμαστε ότι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα κατανόησης,  διότι οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν εξαιτίας της δικής τους ταξικής καταγωγής πώς ακριβώς σκέφτονται, ποιες είναι οι ανάγκες, ποιες είναι οι αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων σε αυτόν τον τόπο.

Ποτέ δεν έζησαν αυτοί με την αγωνία για το αν θα μπορούν στο τέλος του μήνα να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Ποτέ δεν έζησαν αυτοί με την αγωνία για το αν θα έχουν να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά η στα εγγόνια τους. Ποτέ δεν έζησαν αυτοί με την αγωνία για το αν βγαίνει ο μήνας διότι δεν φτάνουν τα λεφτά που είναι στα ATM. Και γι αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν και το γεγονός ότι τα επιδόματα, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα για τα τέκνα, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, όλα αυτά τα επιδόματα δεν είναι, όπως μας λένε, επιδότηση της φτώχειας, δεν είναι ελεημοσύνη, είναι κοινωνική δικαιοσύνη την οποία εμείς θέλουμε να βαθύνουμε σε αυτόν τον τόπο.

Έχουνε λοιπόν πρόβλημα μεγάλο κατανόησης των προβλημάτων. Αν θέλετε δεν τους βοηθάνε και οι επικοινωνιολόγοι τους. Αυτά τα στημένα πλάνα με τους κομπάρσους που τους στήνουν οι επικοινωνιολόγοι  κάνουν πολύ κακό στον κ. Μητσοτάκη. Μεγαλύτερο κακό από αυτό το πρόβλημα κατανόησης που έχει. Διότι θα του είναι πολύ δύσκολο την άλλη Κυριακή να κατανοήσει τους λόγους και τις αιτίες, που νομίζει ότι θα κερδίσει αλλά θα χάσει στην κάλπη για άλλη μια φορά. Διότι αυτό το ρεύμα δείχνει ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Αυτό το ρεύμα είναι ρεύμα νίκης. Και δεν μπορεί να μας γελάνε τα μάτια μας, σε όποια πλατεία και αν βρεθούμε.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να καταλάβει γιατί ο δικός μας κόσμος, είναι ο κόσμος των πολλών. Και είναι σαν ένα ποτάμι που πλημμυρίζει τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας. Και αυτό το ποτάμι δεν είναι τίποτε άλλο από τη συλλογική δύναμη ενός λαού που πέρασε πολλά και βρίσκει ξανά την αξιοπρέπεια και το δίκιο του. Το μόνο που θέλει είναι να μπορεί ο ίδιος να ορίζει τις τύχες του. Χωρίς τεχνοκράτες, χωρίς τρόικα, χωρίς ΔΝΤ, και βεβαίως χωρίς τους ντόπιους εκπροσώπους τους.

Και σε αυτό το μεγάλο όραμα για την επόμενη μέρα, για το αύριο αυτού του τόπου, σε αυτό το όραμα οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας. Και αυτός είναι ο σκοπός της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας που συγκροτήσαμε.

Εμείς είμαστε απλά αυτοί που μας έλαχε ο κλήρος της ιστορίας, να είμαστε μπροστά σε αυτό τον όμορφο αγώνα. Δεν το ονειρευτήκαμε. Δεν το σχεδιάσαμε. Εμείς, δεν μεγαλώσαμε με οράματα μεγαλείου και εξουσίας. Εμάς η ψυχή μας γεμίζει, όχι με τις θέσεις της εξουσίας, αλλά η ψυχή μας γεμίζει όταν νιώθουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι στους ανθρώπους εκείνους που πέρασαν χρόνια δύσκολα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Εμάς η ψυχή μας γεμίζει, όταν αυτοί οι άνθρωποι μας σφίγγουν το χέρι. Όταν μας ακούνε και τους ακούμε να  λένε ότι όλα αυτά τα χρόνια πέρασαν δύσκολα, αλλά τα τελευταία χρόνια, η ζωή τους έγινε λίγο καλύτερη. Ότι βρήκαν ξανά το θάρρος και τη δύναμη που τους στέρησε η λιτότητα. Όταν τους βλέπουμε με τη δίψα για ένα καλύτερο αύριο στα μάτια τους,  να γεμίζουν τις συγκεντρώσεις μας. Και σήμερα, είμαι πολλαπλά χαρούμενος διότι ανάμεσα στους δημοκρατικούς πολίτες της Λαμίας που κατέκλυσαν αυτή την πλατεία, βλέπω και πολλούς και πολλές που κάποιοι τους θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου θεού και εμείς λέμε: όχι, δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Χαιρετίζω, λοιπόν, την παρουσία και σε αυτή την πλατεία, συμπολιτών μας Ρομά που έρχονται εδώ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους, τις φωνές τους μαζί μας. Είμαστε μαζί, είμαστε ένα, είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου θεού και μαζί θα προχωρήσουμε.

Όπως ήμερα το πρωί είχα την χαρά να συναντήσω τις εκπροσώπους, 52 τον αριθμό, από όλα τα προεδρεία των συλλόγων των καθαριστριών σχολικών κτηρίων. Που ήρθαν και με επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μου είπαν τα προβλήματά τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους που δεν έχουν φωνή, που δεν έχουν δύναμη, όσο  μπορούμε και όπως μπορούμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ακόμα περισσότερο τώρα, που δεν έχουμε τα χέρια μας δεμένα πίσω από την πλάτη των μνημονίων. Θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή. Για εμάς η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να μπορούμε να δίνουμε μια αύξηση σε αυτούς τους ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να μπορούμε να δίνουμε επιδόματα στους ανθρώπους που δεν έχουν δύναμη. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ανθρώπους να παίρνουν μια 13η σύνταξη, για να μπορούν να ζήσουν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και να δώσουν στα εγγόνια τους, να κάνουν τον οικογενειακό τους καταμερισμό καλύτερα. Αυτή είναι η δικιά μας ικανοποίηση και η δικιά μας ευτυχία.

Θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι, ότι δεν πετάμε στα σύννεφα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι, παρά το γεγονός ότι βγήκαμε από την κρίση, ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, εγώ θα πω η πλειοψηφία, που ενώ οι αριθμοί πλέον ευημερούν, ενώ έχουμε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξη, ενώ είμαστε σχεδόν στον ένατο μήνα εκτός μνημονίων, δεν έχουν ακόμα νιώσει τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Και υποχρέωση δική μας είναι να κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν ότι βγήκαμε από την κρίση και από τα μνημόνια.

Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδιάζουμε πλέον αυτή τη νέα οικονομική πολιτική. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρήσαμε τώρα στον σχεδιασμό αυτόν που αφορά και το 2019, αλλά και το 2020. Με μέτρα ύψους 1,2 δις το 2019 και 1,3 δις το 2020. Μέτρα, όμως, όχι έκτακτα αλλά μόνιμα, που θα δώσουν μόνιμη ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική στους ανθρώπους που πρέπει να στηριχθούν. Στους πολλούς, σε αυτούς που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας λένε ότι αυτά είναι προεκλογικά δώρα. Εμείς τους απαντάμε δεν είναι δώρα, δεν είναι παροχές. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να επιστρέψουμε σε όλους αυτούς που έβαλαν πλάτη. Είναι οι δικές σας θυσίες που επιστρέφονται. Δεν είναι δώρα δικά μας προς τον ελληνικό λαό. Είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού, που τώρα που η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα έχουμε τη δύναμη να ανταποδώσουμε.

Όμως, φίλες και φίλοι, εγώ θέλω να σας πω ότι κατά τη δική μου εκτίμηση, το μεγαλύτερο  κατόρθωμα της διακυβέρνησής μας, της δύσκολης διακυβέρνησής μας αυτά τα χρόνια, δεν ήταν ότι βγήκαμε από το μνημόνιο. Αλλά ότι βγήκαμε από το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια. Και ότι μέσα σε δύσκολες συνθήκες δημοσιονομικά, μέσα στην περίοδο του μνημονίου καταφέραμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά στον τομέα της υπεράσπισης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολλών. Επιτρέψτε μου να πω, όσο πιο επιγραμματικά μπορώ κάποιες από της σημαντικές επιτυχίες, κατά τη δική μου εκτίμηση πιο σημαντικές και από αυτήν της εξόδου από το μνημόνιο.

Στον χώρο της Υγείας, σε δύσκολους καιρούς μνημονίου ήμασταν εμείς αυτοί που δώσαμε ελεύθερη πρόσβαση σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστους σε δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε περίοδο μνημονίων ήμασταν εμείς αυτοί που κάναμε 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Και είμαστε εμείς αυτοί που τώρα σχεδιάζουμε 10 χιλιάδες προσλήψεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 2,5 χιλιάδες κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια από το 2019. Ήμασταν εμείς αυτοί που ιδρύσαμε ΤΟΜΥ, δίνοντας έμφαση στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ήμασταν εμείς αυτοί οι οποίοι εξυγίαναν τα δημόσια οικονομικά στα νοσοκομεία. Βρήκαμε νοσοκομεία απολύτως ελλειμματικά με χρέη 900 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα τα  νοσοκομεία έχουν πλεόνασμα πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Και το ερώτημα είναι γιατί το καταφέραμε αυτό; Πώς τα καταφέραμε αυτό; Και η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Σταματήσαμε το πάρτι στο χώρο της δημόσιας Υγείας. Σταματήσαμε τη σπατάλη, σταματήσαμε τη ρεμούλα, σταματήσαμε τη διαφθορά. Διότι, όταν κάποιοι έκοβαν μισθούς και συντάξεις, έβαζαν πεντάευρο στην είσοδο των πολιτών στα νοσοκομεία, την ίδια στιγμή κράταγαν στα συρτάρια τους κλειδωμένες τις επιστροφές από το ριμπέιτ των φαρμακοβιομηχάνων, ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν εισέπρατταν τα λεφτά για το ελληνικό δημόσιο, κάνοντας δωράκια στο μεγάλο κεφάλαιο, κάνοντας δωράκια στους λίγους και εκλεκτούς.

Στον χώρο της Πρόνοιας, αυξήσαμε τους πόρους από 780 εκατομμύρια στα 3 δις ευρώ. Μην απορείτε, πολίτες της Λαμίας, για αυτή την θαυμάσια εικόνα που βλέπετε σήμερα εδώ και που βλέπουμε και σε όλες τις συγκεντρώσεις μας. Τα παιδιά που κάποιοι τα ήθελαν ενός κατώτερου θεού έρχονται και ενώνουν τις δυνάμεις μαζί σας. Γιατί; Γιατί εμείς δώσαμε από 700 εκατομμύρια 3 δις, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι Έλληνες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, ανεξάρτητα σε ποιον θεό πιστεύουν και στο τι χρώμα έχει το δέρμα τους. Και αντιμετωπίσαμε, ιδίως το 2015, το μεγάλο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, που έπληττε δυστυχώς τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Γιατί η Ελλάδα του 2015 ήταν μια Ελλάδα που έβλεπες χιλιάδες ανθρώπους να τρώνε αποκλειστικά από τα συσσίτια και χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν δυστυχώς να αναζητήσουν  ένα πιάτο φαί ακόμα και ανθρώπους να τους βλέπεις να ψαχουλεύουν στους κάδους των απορριμμάτων. Αυτή η εικόνα είναι μια εικόνα που μας έχει στοιχειώσει ως κοινωνία, αλλά είναι μια εικόνα που ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Διότι το πρώτο μας μέλημα ήταν κανένας μόνος απέναντι στην κρίση.

Και, βεβαίως, η προσπάθειά μας σήμερα να σταθούμε δίπλα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν οικογένεια, που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αλλά στα 30 τους ζουν ακόμα στο παιδικό δωμάτιο, και κάποιοι μας είπαν ότι είναι πεταμένα λεφτά. Ε λοιπόν, όχι. Σήμερα 240 χιλιάδες νοικοκυριά παίρνουν το επίδομα ενοικίου, το επίδομα στέγης που είναι ένα σημαντικό στήριγμα στους πολίτες εκείνους που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, για να μπορέσουν να έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Στον χώρο της Παιδείας, ήμασταν εμείς αυτοί που τελειώσαμε αυτό το αίσχος με τις φωτοτυπίες αντί για βιβλία, με τις ελλείψεις, με τα σχολεία που άνοιγαν αλλά καθηγητές ερχόντουσαν τον Δεκέμβρη. Επιστρέψαμε σε ένα πλαίσιο κανονικότητας. Προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο για 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το Σεπτέμβρη προσλαμβάνουμε 4.500 καθηγητές στην Ειδική Αγωγή. Διότι θεωρούμε εμείς ότι τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά αυτά κυρίως, πρέπει να προσεχθούν. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση. Και βεβαίως προχωρήσαμε και σε μια ριζική αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας. Ιδρύσαμε νέα πανεπιστημιακά τμήματα, αυξήσαμε τον προϋπολογισμό  σε όλα τα ΑΕΙ, αλλά και τον προϋπολογισμό για την έρευνα, που για πρώτη φορά στα χρονικά έφτασε πάνω από το 1% του ΑΕΠ.

Στο Ασφαλιστικό, ενοποιήσαμε και εξυγιάναμε τα ελλειμματικά ταμεία που άθροιζαν τρύπα άνω του ενός δις, και πλέον ο ΕΦΚΑ βγάζει πλεονάσματα αντί για ελλείμματα. Παραλάβαμε 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης το 2014 και έχει δοθεί λύση στο 75% εξ’ αυτών. Ενώ, μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις ήταν ότι ενώ σχεδόν όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι από 1/1/2019 θα είχαμε περικοπές στις συντάξεις ύψους 2 δις ευρώ, εμείς όχι μόνο δεν φέραμε περικοπές, αλλά δώσαμε και μικρές αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους. Και σήμερα, αποκαθιστούμε και τη 13η σύνταξη, η οποία είναι μόνιμη και όσο πηγαίνει η οικονομία καλύτερα θα αυξάνεται και το μέγεθος του ποσού. Θα φορά όλους τους συνταξιούχους και στο σύνολο το ποσού.

Στην εργασία, καταφέραμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να μειώσουμε την ανεργία κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι καταστήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ένα σώμα λειτουργικό και αληθινό. Όχι μπιμπελό, όχι για να κάνει συμφωνίες πίσω από την κουρτίνα με εργοδότες και να κάνει τα στραβά μάτια. Πλέον δεν υπάρχει επιχείρηση που να μην έχει στο μυαλό της ότι πρέπει να τηρήσει την εργασιακή νομοθεσία. Διότι εμείς είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των πολλών. Αλλά το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι  επαναφέραμε αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους ανθρώπους και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% για τους νέους και παλαιότερους εργαζόμενους.

Φίλες και φίλοι, θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για τα σημαντικά αυτά επιτεύγματα, δεδομένων των δύσκολων δημοσιονομικών συνθηκών, που είχαμε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Όμως πιστεύω ότι το έργο μας δεν είναι ένα έργο που αφορά μόνο την κεντρική πολιτική σκηνή. Δώσαμε βάση και στον κάθε ένα τόπο ξεχωριστά. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, σε αυτό εδώ τη σημείο, να μην κάνω αναφορά μόνο στα κεντρικά μεγάλα θέματα, αλλά να μιλήσω και λίγο ξεχωριστά για το δικό σας τόπο. Να μιλήσω λίγο ξεχωριστά για το νομό σας, το νομό Φθιώτιδας, τη Στερεά Ελλάδα.

Πρώτα απ' όλα στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, από το 2015 μέχρι σήμερα προχωρήσαμε στην έγκριση νέων έργων για τον Νομό Φθιώτιδας προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκατ. ευρώ  από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Πάνω από τα διπλάσια δηλαδή σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Αλλά και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πενταπλασιάσαμε τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ από το 2015, δίνοντας 1,2 δις έναντι μόλις 230 εκατ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία.

Βέβαια, πολίτες της Λαμίας, πολίτες της Στερεάς Ελλάδας ευρύτερα που μας ακούτε σήμερα, γι’ αυτά δεν θα ακούσετε κουβέντα από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη σας, διότι δεν θέλει να επαινεί την κυβέρνηση. Είναι άλλωστε απασχολημένος τώρα  να θέλει να γίνει δήμαρχος στην Αθήνα. Δεν πειράζει όμως. Εμείς είμαστε μεγαλόκαρδοι, διότι εμάς μας αρκεί το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα και αυτά τα έργα θα τα χαρεί ο λαός της Λαμίας, ο λαός της Στερεάς Ελλάδας, ανεξάρτητα από το αν ο σημερινός Περιφερειάρχης μας επαινεί ή όχι. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι ο επόμενος Περιφερειάρχης θα είναι αυτός που θα μπορέσει όχι απλώς να τα χαρεί, αλλά να δώσει και πνοή και προοπτική σε αυτά τα έργα. Διότι θα είναι ο Περιφερειάρχης που θα εκλεγεί από το ψηφοδέλτιο της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Ολοκληρώνουμε στον τομέα των Υποδομών μια σειρά μεγάλων και μικρότερων οδικών έργων για την Φθιώτιδα και την Στερεά γενικότερα. Ο Ε65 έχει επιτέλους βρει το δρόμο του. Ολοκληρώσαμε το τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα ενώ υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς το τμήμα από Ξυνιάδα έως Λαμία. Ολοκληρώσαμε έργα ύψους 18 εκ. στο τμήμα Σκάρφεια-Λαμία-Ράχες, καθώς και έργα βελτίωσης σε τμήμα της εθνικής Λαμίας-Καρπενησίου, ύψους 25 εκ. Να πω όμως και για την ιστορική γέφυρα της Αλαμάνας. Που κάνουμε την αρχή, την κατασκευή αυτού του συμβολικού, όχι για τον τόπο σας αλλά για όλη την Ελλάδα έργου. Μια ανταπόδοση στον τόπο σας, στην περιοχή σας, για τον ρόλο της στην Επανάσταση του 1821 που σε δύο μόλις χρόνια από τώρα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το ξέσπασμά της.

Επίσης, έχουμε πλέον έναν υπερσύγχρονο σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση 450 χλμ. Ολοκληρώσαμε τα έργα που εκκρεμούσαν από το 1997 που τα παραλάβαμε με ποσοστό υλοποίησης μόλις στο 17%. Ανάμεσά τους η μεγαλύτερη μεταλλική σιδηροδρομική γέφυρα των Βαλκανίων στο Δομοκό και η μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα στο Καλλίδρομο.

Στον αγροτικό τομέα, προωθούμε πληθώρα νέων έργων για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής. Και σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ένα σημαντικότατο έργο, η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην περιοχή της Ηρακλειάς με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ που θα δώσει μόνιμη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Επίσης, προχωράμε την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων  και τον ΧΥΤΥ Λαμίας, συνολικού προϋπολογισμού 31 εκ €.  Καθώς και έργα για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων στους 11 οικισμούς στην Περιφέρεια.

Επίσης χρηματοδοτούμε ένα σημαντικό έργο για τη Λαμία και για τη νέα γενιά της, την κατασκευή κλειστού Κολυμβητηρίου στη Λαμία με 9,5 εκατ. ευρώ.

Και, τέλος, στο χώρο της Παιδείας με το νέο χάρτη πανεπιστημιακών σχολών που δημιουργήσαμε σε  όλη την Ελλάδα με την ουσιαστικά κατάργηση επιτέλους αυτού του αναχρονιστικού θεσμού των ΤΕΙ. Έχουμε προχωρήσει κι εδώ στη Λαμία  σήμερα υπάρχουν 6 πανεπιστημιακά τμήματα. Η  Λαμία έχει μετατραπεί σε μία πανεπιστημιούπολη.

Και δεν σκοπεύουμε αυτό να το αφήσουμε στην τύχη του. Δρομολογούμε την παραχώρηση της έκτασης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την περιοχή του πρώην ΠΑΒΥ για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των πανεπιστημιακών τμημάτων εδώ στη Λαμία.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Λαμίας,

Τα πεπραγμένα μας και το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα είναι η πυξίδα γι αυτό που εμείς οραματιζόμαστε και ονομάζουμε Ελλάδα των πολλών.

Όμως, σας είπα στην αρχή, κάποιοι έχουν διαφορετικά σχέδια. Κάποιοι απ’ αυτούς τα σχέδια αυτά τους ξεφεύγουν, τους ξεφεύγουν προγραμματικές θέσεις που μας γεμίζουν αγωνία και φρίκη για το τι μπορεί να συμβεί ξανά στον τόπο. Σε άλλα όμως καταφέρνουν και κρύβουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις τους. Παρά το γεγονός ότι μας είπαν ότι τα μέτρα στήριξης των πολλών που πήραμε για το ΄19 και το ΄20 είναι ανέφικτα και λαϊκισμός, αναγκάστηκαν χθες να τα ψηφίσουν ένα προς ένα.

Εμάς μας αρκεί που τα ψήφισαν ένα προς ένα, γιατί θέλω να θυμίσω κάποια άλλη εποχή, το 2016, όταν πάλι δώσαμε έκτατο τότε μέρισμα εν είδη 13ης στους συνταξιούχους, έκαναν ολόκληρη φασαρία ότι η Ελλάδα θα ξαναγυρίσει στη δραχμή, ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ότι τα μνημόνια θα μείνουν για πάντα, ότι οι αξιολογήσεις δεν θα κλείσουν και πήγαιναν στην Ευρώπη να χτυπήσουν την πόρτα του κ. Σόιμπλε για να μας τραβήξει το αυτί.

Σήμερα κράτησαν μια πιο έξυπνη στάση. Φαίνεται όμως ότι έβαλαν άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Πρώτος και καλύτερος ο ανθέλληνας υποψήφιος του ΕΛΚ για την Προεδρεία της Κομισιόν, που υποστηρίζει και ο κ. Μητσοτάκης, ο Βαυαρός κ. Βέμπερ, ο οποίος το ίδιο βράδυ που ανακοινώθηκαν τα μέτρα βγήκε να μας πει ότι τα μέτρα αυτά είναι μέτρα τα οποία θα τα πληρώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στον κ. Βέμπερ και του λέμε. Σταμάτα να μας κουνάς το δάχτυλο. Να ασχοληθείς με τη Βαυαρία. Να ασχοληθείς με τη Γερμανία που έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ξέχασε πια το γεγονός που ήξερες παλιότερα. Η Ελλάδα πια είναι μια χώρα εκτός μνημονίων. Η Ελλάδα πια είναι μια χώρα που κυβερνιέται από τον κυρίαρχο λαό της και όχι από τους τεχνοκράτες. Και τα χρήματα αυτά κ. Βέμπερ και κάθε κ. Βέμπερ της ευρωπαϊκής τεχνοκρατίας και νομενκλατούρας είναι χρήματα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, όχι από τα δάνεια που μας δώσατε με υπέρογκα επιτόκια. Είναι χρήματα από τις θυσίες και από τους κόπους του ελληνικού λαού. Γι αυτό δεν είναι δωράκια, όπως είπα στην αρχή, αλλά είναι η επιστροφή αυτών των θυσιών.

Αλλά δεν ήταν  μόνον ο κ. Βέμπερ που έσπευσε να δημιουργήσει κλίμα. Ήταν και κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, εγκατεστημένοι από την περίοδο Σαμαρά σε θεσμικά προπύργια της ελληνικής οικονομίας, εγκατεστημένοι εκεί για να σαμποτάρουν κάθε στιγμή το έργο και την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια και να καταφέρει να σηκώσει λίγο ψηλότερα τους πολλούς και τον ελληνικό λαό.

Κάθε φορά σε κάθε σκληρή διαπραγμάτευση τους βρίσκαμε απέναντί μας. Άλλοτε βγαίνοντας και κατηγορώντας μας όταν μοιράζαμε το υπερπλεόνασμα στους φτωχούς. Άλλες φορές βγαίνοντας και προεξοφλώντας ότι πρέπει να κοπούν οι συντάξεις ύψους 2 δις το 2019 γιατί θα καταρρεύσει η οικονομία.  Άλλοτε προεξοφλώντας ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και θα έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή νέο μνημόνιο. Άλλοτε βγαίνοντας και λέγοντας ότι δεν θα βγούμε στις αγορές.

Φτάνει πια. Σας ακούσαμε πολύ. Φτάνει πια. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Είσαστε παρελθόν. Δεν σας έχουμε ανάγκη. Δεν μας είστε εμπόδιο.

           Όσο λοιπόν κι αν κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν τη δύναμη να γυρίσουν πίσω την πορεία της χώρας, να γυρίσουν πίσω την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας,  να ξέρουν κάτι πάρα πολύ καλά. Ούτε τη δύναμη έχουν, ούτε πρόκειται να τους αφήσουμε να το πράξουν. Διότι τη δύναμη την έχει μονάχα ο ελληνικός λαός. Αυτός κρατά τα κλειδιά της ανάπτυξης, της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και της διακυβέρνησης του τόπου.

 Και όσο φτάνει, πλησιάζει, η ώρα που αυτός θα μιλήσει ξανά, όπως μίλησε τρεις φορές όταν χρειάστηκε, τις κρίσιμες φορές το 2015, και τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη και τον Ιούλη τότε που πάλι ήταν όλοι απέναντί μας, όσο λοιπόν φτάνει αυτή η ώρα, αυτή η κρίσιμη ώρα, τόσο θα γίνεται πιο σαφές το δίλημμα  των εκλογών. Και τόσο πιο αγχώδης και αγωνιώδης η προσπάθειά τους να εκτρέψουν τη συζήτηση από όλα αυτά που αφορούν τους πολλούς και τις ανάγκες τους σε μια κίτρινη χυδαιολογία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Εμείς λοιπόν τους απαντάμε. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Εμείς έχουμε τη στήριξη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, γιατί αυτοί μας έφεραν ως εδώ, αυτοί μας στήριξαν να φτάσουμε ως εδώ, κι αυτοί θα μας δώσουν εντολή να συνεχίσουμε να τους υπηρετούμε.

Και το δίλημμα της κάλπης είναι σαφές, φίλες και φίλοι,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην Ευρώπη που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Στην Ευρώπη που δεινοπάθησε από τις πολιτικές των τεχνοκρατών και της λιτότητας.

Αλλά και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που αποτελεί ίσως ένα από τα λίγα θετικά παραδείγματα ενός λαού που με αξιοπρέπεια σήκωσε ανάστημα, σήκωσε μεγάλο βάρος αλλά άντεξε, δεν λύγισε, δεν το έβαλε κάτω, και τώρα είναι έξω από τα προγράμματα της λιτότητας. Και ταυτόχρονα, δίνει παράδειγμα σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και αξιοπρέπειας και αγώνα και αντίστασης.

Το δίλημμα λοιπόν για τη χώρα μας είναι, με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα της ελίτ.

Μας λένε ότι το δίλημμα αυτό είναι ένα δίλημμα διχαστικό.

Επιτρέψτε μου να τους διαψεύσω.

Η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα που ενώνει.

Ενώνει τις επιθυμίες και τις ανάγκες των φτωχών ανθρώπων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών, των εργαζομένων, της νεολαίας.

Αυτή που διχάζει είναι  η Ελλάδα των ελίτ.

Διότι η Ελλάδα των πολλών είναι η Ελλάδα του 99%. Οι ελίτ που θα κερδίσουν  από αυτά τα προγράμματα φρίκης του ΔΝΤ που θέλει να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης είναι μόνο το 1%.

Και γι αυτό απευθύνομαι και στους συντηρητικούς πολίτες, τους πολίτες εκείνους που δεν μπορούν  να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και τους λέω: Θα επικροτήσετε στην κάλπη αυτό το φρικιαστικό πρόγραμμα της 7ημερης εργασίας; Θα επικροτήσετε στην κάλπη αυτό το φρικιαστικό σχέδιο που θεωρεί το 8ωρο ξεπερασμένο; Θα επικροτήσετε στην κάλπη το σχέδιο που θέλει να καταργήσει την 13η σύνταξη που εμείς τώρα θεσπίσαμε; Θα μας ξαναγυρίσετε με την επιλογή σας πίσω στα φριχτά χρόνια της κοινωνικής καταστροφής και λεηλασίας;

Όχι, φίλες και φίλοι, κανείς δεν θα το κάνει αυτό, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα.

Η Ελλάδα των πολλών λοιπόν είναι η Ελλάδα που ενώνει. Η Ελλάδα των ελίτ είναι που διχάζει. Γιατί σπέρνει το μίσος, τον φανατισμό μέσα στο λαό για να τον διχάσει, για να στρέψει την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη. Για να διαιρέσει τους πολλούς, ώστε να εξουσιάζουν για πάντα οι λίγοι και οι εκλεκτοί. Αυτοί που τα χρόνια της κρίσης έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν υπέστησαν τις θυσίες που υποστήκαμε όλοι οι υπόλοιποι.

Αυτό λοιπόν φίλες και φίλοι, όχι, δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να το αφήσει να συμβεί.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Γιατί είμαι βέβαιος και όσο βρίσκομαι μέσα στο λαό, μιλώ με τους απλούς ανθρώπους, τώρα που έφυγα πια από το Μαξίμου, που είμαι κάθε μέρα εκεί κλεισμένος και βλέπω κι εγώ τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια να μας ζαλίζουν τα μυαλά και είμαι μέσα στους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους και βλέπω ότι ναι, αυτό είναι ρεύμα νίκης

Έκανα λάθος προχθές που μίλησα για ντέρμπι. Δεν είναι ντέρμπι. Έχουμε κερδίσει ήδη το πρώτο ημίχρονο κ. Μητσοτάκη. Κι ελάτε, σας περιμένουμε και στο δεύτερο ημίχρονο. Στις εθνικές εκλογές, εκεί που θα δώσουμε την μεγάλη απάντηση σε όσους σχεδιάζουν δίχως τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός.

Σας ευχαριστώ θερμά, για τη ζεστή σας υποδοχή. Σας ευχαριστώ θερμά γι αυτό το μήνυμα νίκης που εκπέμψατε σήμερα, εδώ, από την ιστορική Λαμία, από τη Λαμία της αντίστασης και του αγώνα.

Καλή δύναμη, καλούς αγώνες και με τη νίκη. Γεια σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL