Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Νίκος Ξυδάκης, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός / Νίκος Ξυδάκης: Η "αριστεία" της Ν.Δ. είναι μια αρχαϊκή ολιγαρχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Ξυδάκης, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός / Νίκος Ξυδάκης: Η "αριστεία" της Ν.Δ. είναι μια αρχαϊκή ολιγαρχία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

"Απεχθές και ωμά ειλικρινές, αυτό είναι το σχέδιό του για την ελληνική κοινωνία: μια κληρονομική ολιγαρχία" επισημαίνει ο Νίκος Ξυδάκης στην "Αυγή" σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για... το παιδί από το Περιστέρι που θέλει να γίνει ψυκτικός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. "απεχθάνεται και φοβάται τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού σχηματισμού της κινητικότητας" γιατί "οι ανερχόμενοι και οι αυτοδημιούργητοι είναι προοδευτικοί, μαχητές και αυτόφωτοι, δεν εξαρτώνται από τα κληρονομικά τζάκια".

Ο Ν. Ξυδάκης σημειώνει ότι "απόντος ενός πολιτικού προγράμματος ελκυστικού και αναπτυξιακού για την κοινωνία μετά την κρίση, η στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. είναι η χρήση ψευδών, οι προσωπικές επιθέσεις και η δολοφονία χαρακτήρων" με κύριο στόχο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ν. Ξυδάκης εκτιμά όμως ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που θέλει η Ν.Δ. καθώς αυτή η τακτική προκαλεί την "αντισυσπείρωση του προοδευτικού κόσμου και των λαϊκών στρωμάτων".

Σε σχέση με την κριτική της αντιπολίτευσης για μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα, ο Ν. Ξυδάκης τονίζει ότι "τώρα ήταν δυνατόν, τώρα έγινε. Να αφήσουμε τον κόσμο να σιγοβράζει για να μην ταράξουμε τα σενάρια της αντιπολίτευσης;". Τέλος, ο Ν. Ξυδάκης παραδέχεται ότι τα ανοιχτά ζητήματα της Ευρώπης δεν συζητήθηκαν ικανοποιητικά στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, καθώς κι εδώ, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, "κυριαρχούν τα εθνικά ζητήματα και τα φλέγοντα ευρωπαϊκά μένουν εκτός ατζέντας ή συζητώνται πλημμελώς".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς σχολιάζετε τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την εργασία και την υγεία; Εκτιμάτε ότι όλα αυτά αποτελούν επικοινωνιακή "γκάφα" του προέδρου της Ν.Δ. ή απευθύνεται σε συγκεκριμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξεφώνησε αυτά ακριβώς που σκέφτεται για την ελληνική κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε περιγράψει το όραμα του περί ίσων ευκαιριών λέγοντας πώς θα προσφέρει ευκαιρίες στο παιδί από τη λαϊκή Μενεμένη για να φτάσει το παιδί από το Πανόραμα. Έχει υποστηρίξει άλλωστε ότι οι ανισότητες είναι και φυσικές. Το ίδιο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα: το μέλλον του νέου από το Περιστέρι είναι να γίνει ψυκτικός ή επισκευαστής ασανσέρ. Απεχθές και ωμά ειλικρινές, αυτό είναι το σχέδιό του για την ελληνική κοινωνία: μια κληρονομική ολιγαρχία.

Απορρίπτει την κοινωνική κινητικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας, που επέτρεψε στα παιδιά των λαϊκών και αγροτικών τάξεων να σπουδάσουν και να εξελιχθούν επαγγελματικά και κοινωνικά. Διότι απεχθάνεται και φοβάται τα πολιτικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού σχηματισμού της κινητικότητας: οι ανερχόμενοι και οι αυτοδημιούργητοι είναι προοδευτικοί, μαχητές και αυτόφωτοι, δεν εξαρτώνται από τα κληρονομικά τζάκια.

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στο 1% έως 10% του πληθυσμού, το σχέδιό του για το υπόλοιπο 90-99% είναι αποκρουστικό, σε ό,τι αφορά την οργάνωση της εργασίας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης. Το μόνο ομολογημένο σχέδιό του είναι τα οικονομικά του trickle - down effect, τα λεγόμενα και reaganomics, σύμφωνα με τα οποία περικόπτεις φόρους από τους πλούσιους για να προσελκύσεις επενδύσεις και μακροπρόθεσμα ίσως ωφεληθούν και οι φτωχοί, δηλαδή να πέφτουν τα ψίχουλα από το τραπέζι του πλούσιου μήπως και φάει κι ο φτωχός.

Αυτή είναι η "αριστεία" της σημερινής Ν.Δ.: μια αρχαϊκή ολιγαρχία, μια δραξ κοτζαμπάσηδων με νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, χωρίς καν τον φερετζέ της λαϊκής Δεξιάς, πόσο μάλλον του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

* Όπως φάνηκε, η χρήση fake news κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλώς ένα "ξέσπασμα" του Κ. Μητσοτάκη, αλλά στρατηγική προεκλογική επιλογή της Ν.Δ. Πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή θα έχει επιπτώσεις στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Απόντος ενός πολιτικού προγράμματος ελκυστικού και αναπτυξιακού για την κοινωνία μετά την κρίση, η στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. είναι η χρήση ψευδών, οι προσωπικές επιθέσεις και η δολοφονία χαρακτήρων. Κύριος στόχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Τα ίδια έκανε η Δεξιά τη δεκαετία του '80 εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου. Αποτέλεσμα: η αντισυσπείρωση του προοδευτικού κόσμου και των λαϊκών στρωμάτων. Συμβαίνει την ώρα που μιλάμε.

* Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, ψηφίστηκαν από τη Βουλή σημαντικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Πώς απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι αυτά τα μέτρα δεν θα έπρεπε να έρθουν τόσο κοντά στις ευρωεκλογές;

Τώρα ήταν δυνατόν, τώρα έγινε. Τον Αύγουστο έληξε το Μνημόνιο, τον Σεπτέμβριο εξήγγειλε μέτρα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, έγινε η αρχή με την κατάργηση του υποκατώτατου και την αύξηση του κατώτατου, Απρίλιο κλείδωσαν τα δημοσιονομικά και η τρίτη εποπτεία έκλεισε αθόρυβα, Μάιο ψηφίστηκαν τα μέτρα. Να αφήσουμε τον κόσμο να σιγοβράζει για να μην ταράξουμε τα σενάρια της αντιπολίτευσης; Όλο το 2019 είναι έτος εκλογών. Εδώ συντελέστηκε αριστοτεχνικά μια προκαταβολή του υπερπλεονάσματος στους πολίτες και στην αγορά, ολόκληρο 1% του ΑΕΠ, και μάλιστα όχι εφάπαξ, αλλά μόνιμα. Αλλαγή ψυχολογίας με υλική υποστήριξη των συμπολιτών μας.

* Πλησιάζοντας στο τέλος της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, πιστεύετε ότι τα ανοικτά ζητήματα για την Ευρώπη συζητήθηκαν ικανοποιητικά; Ποια από αυτά τα ζητήματα χρειάζονται περισσότερη προσοχή;

Όχι, δεν συζητήθηκαν ικανοποιητικά. Η αναζητούμενη Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης, της σύγκλισης Βορρά - Νότου, της καταπολέμησης της ανεργίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, δεν συζητήθηκε. Και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό. Και στις άλλες χώρες κυριαρχούν τα εθνικά ζητήματα και τα φλέγοντα ευρωπαϊκά μένουν εκτός ατζέντας ή συζητώνται πλημμελώς. Ο Αμερικανός ακροδεξιός Στιβ Μπάνον κάνει καμπάνια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τους ομοϊδεάτες τους για την "Ευρώπη των εθνών", εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ η Ν.Δ. έσπευσε πρώτη να βαφτίσει τις ευρωεκλογές "δημοψήφισμα" για εσωτερική κατανάλωση. Και όμως, η Ελλάδα μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην προοδευτική Ευρώπη, καθώς η συγκυρία  βρίσκει τη χώρα μας αναβαθμισμένη διπλωματικά, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την έξοδο από το Μνημόνιο, με τη γεωπολιτική της αναβάθμιση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις εκλεκτικές συγγένειες με τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL