Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ατζέντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζέντα Κυριακής

Πρεμιέρα για το 25o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Με τον Kader Attou, τον Josef Nadj και τους Κabinet K ξεκινά το σαββατοκύριακο 19-21 Ιουλίου το φετινό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που, με θεματική τον χρόνο, θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του μήνα. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap με το έργο "The Roots", ο Josef Nadj με το έργο "Mnémosyne", ερμηνευτικό και φωτογραφικό εγχείρημα, η ομάδα Kabinet k με το "Invisible", η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Joy Alpuerto Ritter και η Lali Ayguadé, ο Link Berthomieux και οι τρεις ελληνικές συμμετοχές - η ομάδα Κι Όμως Κινείται, η Κατερίνα Ανδρέου και το χορογραφικό δίδυμο Arisandmartha των Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου. Το σαββατοκύριακο, 26-28 Ιουλίου πρωταγωνιστές είναι ο Akram Khan με το έργο του "Until the Lions" και ο Béla Tarr.

Ο Μαξίμ Βενγκέροφ με την ΚΟΑ

Συνάντηση μουσικής κορυφής στο Ηρώδειο την Τρίτη 16 Ιουλίου με τον Μαξίμ Βενγκέροφ, έναν σύγχρονο μύθο του βιολιού, που συναντά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε μια συναυλία που ανοίγει με το κονσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του Γιοχάνες Μπραμς και τη Συμφωνία του Νέου Κόσμου, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, το οποίο ο Αντονίν Ντβόρζακ συνέθεσε κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, εμφανώς επηρεασμένος από τις αισθαντικές μελωδίες των Ινδιάνων αλλά και τα ατμοσφαιρικά spirituals. Διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Στέφανος Τσιαλής.

"Ιφιγένεια η εν Αυλίδι" στην Επίδαυρο

Η τραγωδία "Ιφιγένεια η εν Αυλίδι" του Ευριπίδη, η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 19 και 20 Ιουλίου σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με την Ανθή Ευστρατιάδου στον ρόλο της Ιφιγένειας, τον Γιώργο Γλάστρα ως Αγαμέμνονα, τη Μαρία Τσιμά ως Κλυταιμήστρα, τον Γιώργο Καύκα ως Πρεσβύτη, τον Νικόλα Μαραγκόπουλο ως Μενέλαο, τον Χρίστο Στυλιανού ως Αγγελιοφόρο και τον Θανάση Ραφτόπουλο ως Αχιλλέα.

Εκλογές 2019: Μια πρώτη ανάλυση

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με τη συνδρομή επιστημόνων και πολιτικών στελεχών της νεότερης γενιάς, επιχειρεί μια πρώτη ανάλυση των πρόσφατων εκλογών προκειμένου να προτείνει κάποιες απαντήσεις ως προς τους παράγοντες που καθόρισαν τα αποτελέσματά τους, αλλά και ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για το άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Η συζήτηση θα διεξαχθεί την Τρίτη 16 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στον Πολυχώρο Σπούτνικ, Κεραμεικού 46 και Μυλλέρου, στο Μεταξουργείο. Θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Κουστένης, Κατερίνα Λαμπρινού και Νάσος Ηλιόπουλος. Θα συντονίσει η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Αφιέρωμα στον Λουκιανό

Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., το Ξέφωτο του Πάρκου στο ΚΠΙΣΝ γεμίζει με τη μουσική και τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε μια συναυλία όπου συμμετέχουν οι τραγουδιστές Μανώλης Μητσιάς, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Δώρος Δημοσθένους, Θοδωρής Μαραντίνης, Χρήστος Παπαδόπουλος και Μαρία Κηλαηδόνη, οι ηθοποιοί Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογιώργη και Γιασεμί Κηλαηδόνη, καθώς και οκταμελής ορχήστρα. Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια του Λουκιανού από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του, καθώς και τραγούδια και μουσική που έγραψε για το θέατρο, ενώ θα προβληθεί και σπάνιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

ΜΟΝΟΣΤΗΛΟ

Για τον Στρατή Μυριβήλη

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, την παράσταση «Χρωματιστές ιστορίες», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή. Είσοδος ελεύθερη.

"Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας"

Το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" του Σαίξπηρ παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, στις 15.7 στο Θέατρο Πέτρας, στις 17.7 στο Κηποθέατρο Παπάγου και στις 18.7 στο Βεάκειο. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα και η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα. Πρωταγωνιστούν Αιμ. Χειλάκης, Αθ. Μαξίμου, Μ. Σαράντης, Βλ. Κυριακίδης.

Χίτσκοκ στο λιμάνι

Η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων" προβάλλεται στην ανοιχτή προβολή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο, στις 16.7, στην Προβλήτα Α'.

Κύπρος: 45 χρόνια κατοχής

Έκθεση με θέμα «Κύπρος: 45 χρόνια κατοχής. Cyprus: 45 years of occupation», με φωτογραφίες από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας και έργα του ζωγράφου Βασίλη Προκόπου από τη συλλογή «Μάνες της Κύπρου», παρουσιάζεται στις 16.7 στην αίθουσα του μετρό Συντάγματος.

Λίνα Νικολακοπούλου

Η Λίνα Νικολακοπούλου συναντά τη “γενιά” των τραγουδιών της στις 20.7 στα Λιπάσματα Δραπετσώνας μαζί με τους Βουλγαράκη, Βουτσικάκη, Ίκαρη, Μπαλτατζή, Νιφοράτο, Παπαϊωάννου, Περρή και τις Sringless.

"Το χώμα βάφτηκε κόκκινο"

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, στις 16 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Τα συντριβάνια στο ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πλήρη της μορφή η φαντασμαγορική υδάτινη εγκατάσταση που έχει τοποθετηθεί στο Κανάλι.

"Με τον άνεμον πέραν"

Το βιβλίο «Με τον άνεμον πέραν» του ιερομόναχου Συμεών, (εκδ. Άγρα) παρουσιάζεται στην ταράτσα των εκδόσεων, Ζωοδόχου Πηγής 99, στις 18.7, στις 8.15 μ.μ. Θα μιλήσουν ο ιερομόναχος και ο εκδότης Σ. Πετσόπουλος. Θα διαβαστούν ποιήματά από τον συγγραφέα και τη Σοφία Χιλλ.

Παζάρι βιβλίων

Θερινό bazaar βιβλίων των εκδόσεων Κίχλη θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Ιουλίου, 5-10 μ.μ., στο Polis Art Cafe.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL