Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Κράτα την ουσία, πέτα την απεραντολογία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κράτα την ουσία, πέτα την απεραντολογία

Οι “Χρωματιστές γυναίκες ή δύο άσπρες φάλαινες” μεταξύ των έργων που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ

"Έχουμε βάλει ένα στοίχημα που είναι το πώς μπορείς να μην απεραντολογήσεις και να είσαι περιληπτικός και μινιμαλιστής σε ένα φεστιβάλ που έχει ως στόχο να βάλει το θεατή στην ουσία του θέματος μέσα σε λίγη ώρα», λέει η σκηνοθέτης Αθηνά Κεφαλά με αφορμή το Pocket Festival που διανύοντας την τέταρτη χρονιά του κάνει πρεμιέρα μεθαύριο Σάββατο στο «Poems and Crimes» των εκδόσεων Γαβριηλίδη, επί της οδού Αγίας Ειρήνης 17, έχοντας ένα αφιέρωμα στον Ζιώγα, ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες της οδού Ευριπίδου αλλά και τους Έλληνες της Οδησσού και πολλά άλλα χορευτικά και μουσικά ενδιαφέροντα δρώμενα.

Η σκηνοθέτις δεν κρύβει πως η έννοια της συντομίας στην αφήγηση είναι δυσκολονόητη σε μεγάλους ηλικιακά δημιουργούς, κάτι που δείχνουν να κατέχουν πολύ καλά οι νεότεροι, όπως λέει, οι οποίοι ξέρουν να πετούν τα περιττά και να κρατούν την ουσία.

«Αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε στο Pocket, να κρατάμε την ουσία και να αφήνουμε την απεραντολογία. Αυτό έλεγε και ο Αντρέ Μαλρώ», σημειώνει η Αθ Κεφαλά, που μιλά για τα ευφάνταστα θέματα που επιλέγουν οι δημιουργοί και σχολιάζει τη χαρά της δημιουργίας κάτι μικρού και ουσιώδους.

Δεν παραλείπει να προσθέσει πως πρόκειται για φεστιβάλ που δε στηρίζεται σε καμία χορηγία και οικονομική ενίσχυση, αλλά αποκλειστικά στη δοτικότητα και τη γενναιοδωρία του εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη. «Κανένας δεν κερδίζει χρήματα, γι’ αυτό και το φεστιβάλ το πλημμυρίζει η χαρά και η χαλαρότητα όλων των συντελεστών, που αμείβονται μόνο από το εισιτήριο εισόδου ύψους 5 ευρώ για την παράστασή τους».

Αναφέρεται στην ιδέα πίσω από το Pocket, που είναι πως οι δημιουργοί μπορούν να συνθέτουν μικρές παραστάσεις, που έχουν τη δική τους γοητεία, αυθεντικότητα και δεν κοστίζουν ακριβά. Μια ιδέα που είναι ήδη πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, όπου παρουσιάζονται ιδέες απλές, χωρίς εφέ, που το κοινό δείχνει να αγαπά και να θέλει να παρακολουθεί.

Παρατηρεί πως κάθε χρόνο στο Pocket Festival, όπου ο χώρος παραχωρείται ακόμα και για τις πρόβες δωρεάν, καταφθάνουν νέες προτάσεις και καλλιτέχνες που δουλεύουν με αυταπάρνηση και άμιλλα μεταξύ τους. «Όλο αυτό μοιάζει με παραμύθι, με δημιουργίες χειροποίητες. Φέτος μάλιστα ξεχωρίζουν οι γυναίκες, που κάνουν πολύ ιδιαίτερα πράγματα. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που είναι όλο από καρδιάς», όπως λέει η Αθηνά Κεφαλά.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Πρεμιέρα κάνει το Σάββατο στις 8.30 μ.μ. το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ “Υπόθεση Μινέτι”, σε μετάφραση Άννυς Κολτσιδοπούλου , σκηνοθεσία Εύρης Σωφρονιάδου και ερμηνεία Γιάννη Κουρκουμέλη. Στις 9.30 μ.μ. η μουσική παράσταση «Αλγίμωτρα» με τους Θωμά Θάνο, Μάνο Βλάχο, Αποστόλη Κυτέα, Αελλώ Βαρδοπούλου Γαλάνη και Γιώργο Αντωνόπουλο.

Την Κυριακή 29.9 στις 8 μ.μ. η παράσταση «Ένα πιάνο - μια φωνή» με τις Μάρθα Ζιώγα και Νέλλη Γαλάνη. Στις 9 μ.μ. οι “Χρωματιστές γυναίκες ή δυο άσπρες φάλαινες” από τα έργα των Βασίλη Ζιώγα και Κάτριν Αν σε σκηνοθεσία Ειρήνης Τζαβάρα και πρωταγωνιστές τις Λεμονιά Αντωνάτου, Κατερίνα Λιάγκου, Τζίνα Ντέγκα, Κωνσταντίνα Σπάθη.

Τη Δευτέρα 30.9 στις 8.30 μ.μ. χορογραφία της Μαρίας Παντελάκη με ερμηνεύτριες τις Καστελιώτη Eλένη - Δανάη και Χατζάρα Κατερίνα. Στις 9.30 μ.μ. η μουσική παράσταση «Τruth» με τον Πάνο Γουργιώτη και τη Γιούλη Ασημακοπούλου.

Την Τρίτη 1.10 το έργο του Πούσκιν «Ντάμα Πίκα» από τους Μάνια Παπαδημητρίου, Ανδρέα Μαυραγάνη, Άννα Μουζάκη. Στις 9.30 μ.μ. το θεατρικό δρώμενο «Παρελθόν - παρόν - μέλλον, σημειώσατε Χ» σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου με τους Χριστίνα Κωστέα και Θεοφάνη Μιλλεούνη.

Την Τετάρτη 2.10 το "Ανάμεσα σε πέντε γραμμές - Ελληνικός κινηματογράφος" σε κείμενα Γωγώς Λαπατά και Βούλας Σταμπέλου, σκηνοθεσία και ερμηνεία Φάνυς Πολέμη. Στις 9.30 μ.μ. η μουσική παράσταση «Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Ελευθερίου», από τους Φαίδωνα Διαμαντόπουλο και Εύα Δημητρίου.

Την Πέμπτη 3.10 μουσικοχορευτική παράσταση από τους Greco Latino, Lena Stamelou, Μαριάννα Φουστέρη και Minguel Angel. Στις 9.30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ "Ευριπίδου 14" του Μιχάλη Δημητρίου και "Στη σκάλα της Οδησσού" του Στέλιου Ελληνιάδη.

Την Παρασκευή 4.10 το θεατρικό “Μεταμφίεση” του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Βίκυς Καμπούρη. Στις 9:30 μ.μ. η παράσταση «Ανθρώπινοι ζωολογικοί κήποι. Το ον.» σε κείμενα, σκηνοθεσία και χορογραφία Νέλλης Πουλοπούλου και στις 10.30 μ.μ. Jazz swing cabaret από τους Λένα Σταμέλου και Ντένυ Αργυροπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL