Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 / Στην Ελευσίνα μια φορά..
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 / Στην Ελευσίνα μια φορά..

Η Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ακέφαλη από καλλιτεχνική διεύθυνση μετά την αποπομπή της Κέλλυς Διαπούλη, κυριάρχησε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Την ίδια ώρα η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας Λένα Κιτσοπούλου σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας κατηγορεί τους επικεφαλής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την αρνητική απάντηση στην πρόταση που είχε υποβάλει, καθώς όπως της είπαν θεωρείται πολύ προκλητική καλλιτέχνις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού υπενθυμίζει τη διάθεση του ποσού των 20 εκατ. ευρώ που έχει εκταμιευθεί ως έκτακτη επιχορήγηση στον Δήμο Ελευσίνας από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αναφορικά με το κτήριο του παλιού Ελαιουργείου γίνεται γνωστό πως έχουν προχωρήσει οι επαφές με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του από το υπουργείο και έχει δοθεί προσφορά.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, η προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση είχε υλοποιήσει μόλις το 17% των συμβατικών της υποχρεώσεων, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2019. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2020, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας της η Λένα Κιτσοπούλου, κατηγορεί την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ότι δεν έλαβε ποτέ καμία επίσημη απάντηση στην πρόταση που είχε υποβάλει και σχολιάζει με καυστικό τρόπο την έλλειψη οργάνωσης. Φανερά ενοχλημένη από την απόρριψη της πρότασής της σημειώνει: «Θέλω λοιπόν με αυτό το μέιλ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που δεν θα συνεργαστούμε, γιατί, ειλικρινά, παρακολουθώντας τις τελευταίες σας κινήσεις και αντιλαμβανόμενη το υψηλό ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό σας επίπεδο, το οποίο θεωρεί το προκλητικό αρνητικό στοιχείο για έναν καλλιτέχνη (και πάλι σας συγχαίρω για το σκεπτικό σας, γιατί όντως η τέχνη δεν πρέπει να προκαλεί, ούτε να ταράζει), κατάλαβα ότι ορθώς δεν μπορώ να ανήκω σε ένα τέτοιο προοδευτικό σχήμα σαν αυτό που εκπροσωπείτε». Η Κιτσοπούλου κλείνει την επιστολή της σημειώνοντας: «Σας εύχομαι ολόψυχα ένα φεστιβάλ όπως το ονειρεύεστε: ανώδυνο, ακίνδυνο και φιλήσυχο, σαν την ίδια την τέχνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL